Kas vyksta? Dalis tankų „Leopard 1“ į Ukrainą atkeliavo sugedę

Danija pažadėjo Ukrainai dar 30 tankų „Leopard 1A5“. Taigi, 40 tonų sveriančių tankų – kuriuos Kijevas artimiausiais mėnesiais turėtų gauti iš Belgijos, Danijos ir Vokietijos konsorciumo – skaičius padidės iki beveik 200, teigia „Forbes“. Tačiau ar ilgai sandėliuoti tankai veiks taip, kaip turėtų?

Vokietijos tankas „Leopard 1“ 1983 m. pratybų metu.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
Vokietijos tankas „Leopard 1“ 1983 m. pratybų metu.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-20 20:51, atnaujinta 2023-09-20 20:52

Vokietijoje pagamintas, 1980 m. „Leopard 1A5“ su tikslia optika ir stabilizuotu 105 mm pagrindiniu pabūklu yra puikus toliašaudis ginklas – ir labai mobilus. Tačiau jis nėra gerai apsaugotas – jo plieninis šarvas storiausioje vietoje yra vos 70 milimetrų storio. Anot „Forbes“, tai dešimtadalis apsaugos, kuria pasižymi 2000-ųjų „Leopard 2A6“.

Ne veltui vienas danų tankų instruktorius, dirbdamas su ukrainiečių įgulomis bazėje Vokietijoje, savo mokiniams pabrėžė, kaip svarbu su „Leopard 1“ kovoti naktį ir judant – tai taktika, kuri leidžia išnaudoti geriausias senstančio tanko savybes ir kartu sumažinti didžiausią jo silpnybes, kurios, anot portalo, yra nesugebėjimas atlaikyti smūgių ir išlikti mūšyje.

Tačiau joks taktinis išradingumas negali priversti sugedusio tanko važiuoti – ir yra nerimą keliančių ženklų, kad bent dalis 40 metų senumo „Leopard 1“ yra prastos būklės. Net ir po to, kai Vokietijos pramonė juos atnaujino ir perdavė Ukrainai, rašo „Forbes“.

Pasak „Der Spiegel“, Ukraina nepriėmė 10 tankų „Leopard 1“ partijos dėl prastos šių karo mašinų būklės. Keli kiti vasarą į Ukrainą atvykę tankai „Leopard 1“ taip pat iš karto sugedo. Vokietijos pareigūnai nustatė, kad tankai susidėvėjo per šį pavasarį prasidėjusius intensyvius dviejų savaičių trukmės Ukrainos įgulų mokymo kursus, kurie turėtų tęstis iki kitų metų.

Ukrainos daliniai jau pradėjo naudoti „Leopard 1“ – taigi, bent dalis tankų yra tinkamos būklės. Tačiau,„Forbes“ teigimu, ukrainiečius nuvilia tai, kad galbūt trečdalis ar pusė iki šiol į Ukrainą išsiųstų senų tankų sugedo vos atvykus.

Anot portalo, verta palyginti „Leopard 1“ būklę su puikia Ukrainos „Leopard 2“ būkle. Ukrainos brigados naudoja 20 metų senumo „Leopard 2A6“ ir „Strv 122“, kurie yra švediškos „Leopard 2A5“ versijos, o taip pat 40 metų senumo „Leopard 2A4“.

69 tonas sveriantys „Leopard 2“ yra tvirti ir – atsižvelgiant į tai, kad nebuvo jokių incidentų ar nusiskundimų – pakankamai patikimi. Per tris mėnesius trukusias sunkias kovas, kurios prasidėjo ukrainiečiams pradėjus kontratakas keliomis kryptimis pietų ir rytų Ukrainoje, Kijevo pajėgos prarado tik šešis iš 72 iki šiol gautų „Leopard 2“.

Keletas „Leopard 2“ buvo apgadinti, suremontuoti ir grąžinti į mūšio lauką. Kiti išvežti į Vokietiją ar Lenkiją, kur bus remontuojami papildomai. Tai, kad tiek daug sunkiųjų tankų pavyko išgelbėti ir suremontuoti, rodo, kad jų konstrukcijos yra patikimos ir jų bendra techninė būklė yra gera, teigia „Forbes“.

Atsižvelgiant į tai, kad Ukraina atsisakė dešimties „Leopard 1“ dėl prastos būklės taip pat į tankų trapumą, kuris yra lengvos konstrukcijos pasekmė, tikėtina, kad šie tankai nebus tokie pat patvarūs ir tinkami pakartotiniam naudojimui, pažymi „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.