Susipažinkite: amerikiečių ginklai, kurie padėjo išvyti rusus iš Robotynės

„United24 Media“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rodomos tanko „Leopard 2A6“ ir haubicos M109A6 „Paladin“ įgulų užduotys. Jame pasakojama apie 47-osios mechanizuotosios brigados mūšius dėl Robotynės kaimo Ukrainos pietuose, 2023 m. rugpjūčio pabaigoje.

 „M109A6 Paladin“ šaudymas naktį (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
 „M109A6 Paladin“ šaudymas naktį (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 8:37 AM

Vienas iš raktų į sėkmingą operaciją buvo efektyvus „Paladin“ panaudojimas „šūvio-ir-atsitraukimo“ (angl. shoot-and-scoot) būdu: kariai giria artilerijos sistemą už gebėjimą greitai palikti užduoties vietą po įvykdyto apšaudymo ir taip išvengti bet kokios atgalinės ugnies.

Intensyviausiu karo veiksmų laikotarpiu viena haubica per dieną galėjo iššaudyti nuo 50 iki 100 sviedinių. Dažnai buvo naudojami JAV pagaminti kasetiniai šaudmenys DPICM – nes šio tipo sviediniai pasirodė ypač veiksmingi prieš įsitvirtinusias rusų pajėgas.

„M109 Paladin“ haubicos, kurių didžiausias veikimo nuotolis – 24 km, turėjo atidengti ugnį 10 km atstumu nuo taikinio.

Tuo pat metu „Leopard 2A6“ įgulos galėjo sutelkti dėmesį į kitą užduotį – teikti paramą „M2 Bradley“ kovos mašinoms, gabenančioms į mūšį Ukrainos pėstininkų šturmo grupes.

Pastebėtina, kad vaizdo įrašas patraukė ir portalo „The Drive“ dėmesį: autoriai palygino vaizdo įraše minimus faktus su Rusijos parlamento nario Andrejaus Guruliovo žodžiais.

Keista, bet A. Guruliovas iš esmės patvirtino Ukrainos „United24“ žurnalisto žodžius. Savo „Telegram“ kanale rusų politikas skundėsi, kad Ukrainos savaeigė artilerija vis laikosi tokiu atstumu, kurio rusų pabūklai pasiekti negali , ir kad ukrainiečiai naudojo daugiau artilerijos būtent prieš priešo pėstininkus, įsitvirtinusius grioviuose.

„M109“ – amerikietiška 155 mm savaeigė haubica, pirmą kartą pradėta naudoti septintojo dešimtmečio pradžioje, vietoje ankstesnės „M44“, o „Paladin“ modelyje patobulinta įgulos išgyvenamumas, pabūklo patikimumas, prieinamumas ir techninė priežiūra bei ginkluotės sritis.

Tai apima padidintą šarvuotumą, pertvarkytą vidinę sąrangą, kad būtų saugiau laikomi šaudmenys ir įranga, patobulintą variklį ir pakabą, taip pat patobulintą pabūklą „M284“ ir tvirtinimo įtaisą „M182A1“. Didžiausias skirtumas – integruota inercinė navigacijos sistema, jutikliai, naudojami taikymuisi, automatizavimas ir šifruoto skaitmeninio ryšio sistema, kurioje naudojamas kompiuterio valdomas dažnių perjungimas, kad būtų išvengta priešo elektroninio karo ir haubicos galėtų siųsti duomenis į baterijos ugnies nukreipimo centrą.

Taip pat buvo padidinta 155 mm kalibro sviedinių saugykla – nuo 36 iki 39.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.