Vis daugėja kalbų apie ATACMS perdavimą Ukrainai. Štai kuo ypatingi šie ginklai

Vakarų žiniasklaidoje daugėja signalų, kad Baltieji rūmai iš tiesų yra arti sprendimo perduoti Ukrainai operatyvines-taktines raketas ATACMS. Tai tebėra labiausiai pageidaujama ginkluotė Ukrainai, kurią galėtų suteikti Vakarų sąjungininkai. Didelės viltys dedamos į ATACMS operatyvinę-taktinę raketų sistemą, skirtą Rusijos kariuomenės logistikos sistemai laikinai okupuotose teritorijose sunaikinti.

 Vakarų žiniasklaidoje daugėja signalų, kad Baltieji rūmai iš tiesų yra arti sprendimo perduoti Ukrainai operatyvines-taktines raketas ATACMS.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Vakarų žiniasklaidoje daugėja signalų, kad Baltieji rūmai iš tiesų yra arti sprendimo perduoti Ukrainai operatyvines-taktines raketas ATACMS.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Infografike parodytas visas „M270A1“ ir „M142 HIMARS“ daugkartinių raketų paleidimo įrenginių arsenalas.
 Infografike parodytas visas „M270A1“ ir „M142 HIMARS“ daugkartinių raketų paleidimo įrenginių arsenalas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 9:14 PM

Tačiau tikrasis galimo ATACMS raketų perdavimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms poveikis gali būti dar netikėtesnis. „ATACMS suteiktų labai reikalingų papildomų pajėgumų... Tai galėtų atlaisvinti „Neptūno“ raketas... ir tada panaudoti pastarąsias smogti Krymo tiltui... Rusija naudoja šį tiltą įrangai ir atsargoms gabenti į Pietų Ukrainą, kur Kijevo pajėgos bando atplėšti teritoriją, vykdydamos tebevykstantį kontrpuolimą. Kijevas tikisi, kad rusų logistikos pabloginimas padės Ukrainos kariams pralaužti rusų gynybą ir tada veržtis į pietus, link pakrantės“, – skelbia „Long War Journal“.

Kaip pažymėjo portalo autoriai, realus ATACMS naudojimo mūšio lauke poveikis tiesiogiai priklausys nuo to, kokią konkrečią šios raketos modifikaciją JAV skirs Ukrainai.

Tai galėtų būti modifikacijos „M57“ raketos, kurių vientisoji kovinė galvutė sveria 227 kg, o šaudymo nuotolis siekia iki 300 km. Arba „M39“ versijos ATACMS su kasetinio tipo kovine galvute. Šios raketos šaudymo nuotolis – iki 165 km. Tokios raketos galėtų vykdyti užduotis, susijusias su Rusijos oro gynybos sistemų naikinimu. JAV kariuomenė šias raketas labai efektyviai panaudojo prieš Irako oro gynybos sistemas per operacijas „Audra dykumoje“ ir „Irako laisvė“.

Be to, ATACMS raketas galima paleisti iš didelio judrumo artilerijos raketų sistemos „M142 HIMARS“ ir daugkartinio paleidimo raketų sistemos „M270 MLRS“, kurias Ukraina jau naudoja.

„Šios karo mašinos po šaudymo gali greitai pasitraukti. Iki šiol Rusijai nepavyko sunaikinti nė vienos M142 ar M270. Pačias ATACMS raketas taip pat sunku numušti, dėl jų greito nusileidimo“, – teigia „Long War Journal“.

Be to, portalo autoriai pažymi, kad „JAV taip pat turės atšaukti ankstesnius techninės ir programinės įrangos pakeitimus, kuriuos ji atliko Kijevui perduotuose „M142“ paleidimo įrenginiuose, kad jie negalėtų šaudyti ATACMS. Ukrainos „M270“ paleidimo įrenginiams taip pat gali prireikti atnaujinti programinę įrangą, jei jie bus naudojami su ATACMS“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.