Kosmoso sektoriuje reikalingi ne tik inžinieriai – renginyje lietuvius supažindins su plačiomis karjeros galimybėmis

Lietuvai turint didelių ambicijų kosmoso srityje ir tapus Europos kosmoso agentūros (EKA) asocijuota nare, šalies gyventojams atsivėrė kur kas daugiau karjeros galimybių. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad norint įsidarbinti šioje srityje, nebūtina būti mokslininku, inžinieriumi ar IT specialistu, čia reikalingi įvairių sričių darbuotojai. Susipažinti su tarptautinėmis karjeros galimybėmis Lietuvos jaunimas ir visi norintys galės rugsėjo 28 dieną Inovacijų agentūros organizuojamame renginyje „Vilnius Space Days“.

Lietuvai turint didelių ambicijų kosmoso srityje ir tapus Europos kosmoso agentūros (EKA) asocijuota nare, šalies gyventojams atsivėrė kur kas daugiau karjeros galimybių.<br>123rf iliustr.,lrytas.lt mont.
Lietuvai turint didelių ambicijų kosmoso srityje ir tapus Europos kosmoso agentūros (EKA) asocijuota nare, šalies gyventojams atsivėrė kur kas daugiau karjeros galimybių.<br>123rf iliustr.,lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 12:02 PM

„Kosmoso pramonė yra inovatyvi sritis, kurianti modernius produktus ir mūsų kasdieniam gyvenimui. Lietuvoje jau veikia per 50 įmonių, dirbančių šioje srityje. Tokie renginiai ir susidomėjimas jais tiek Lietuvoje, tiek užsienyje rodo, kad žengėme teisingus žingsnius: tapdami asocijuotais Europos Kosmoso agentūros nariais, įtraukėme Lietuvos studentus į tarptautines programas ir darbo stažuotes EKA, atvėrėme daugiau galimybių mūsų verslui“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Renginio „Vilnius Space Days“ dalyviai galės iš pirmų lūpų sužinoti apie realias karjeros galimybes, kokių darbuotojų ieško ir kokia yra darbo specifika kosmoso srityje veikiančiose Lietuvos įmonėse. Rugsėjo 28 d. į Lietuvą atvyksta Jungtinių Tautų atstovas, kuris renginyje pristatys įvairias tarptautines stažuočių ir darbo programas. Taip pat pranešimus skaitys ir savo patirtimi pasidalins lietuvis, atlikęs stažuotę EKA, bei atstovė iš EKA Žmogiškųjų išteklių skyriaus.

Svarbiausi dalykai vedantys į kosmoso sektorių

Dažnai pastebimos klaidingos nuomonės, kad norint pradėti karjerą kosmoso industrijoje reikia tik mokslinių ar inžinerinių žinių. Šis sektorius – sparčiai auganti šaka, kuri suburia žmones su skirtingais išsilavinimais: inžineriniais, teisiniais, komunikaciniais, vardan bendro tikslo – kurti pažangius technologinius sprendimus žmonijos labui.

„Labai dažnai jauni žmonės galvoja, kad kosmoso industrijoje dirba tik inžinieriai, mokslininkai ar informacinių technologijų specialistai. Tai yra klaidingas požiūris. Šis sektorius ieško įvairiausių darbuotojų, jo gyvavimo paslaptis – motyvuoti, jauni, veržlūs žmonės, kurie savo patirtimi tam tikroje industrijoje norėtų pasidalinti ir čia“, – teigia Jungtinių Tautų Kosmoso reikalų biuro atstovas Markusas Woltranas, renginio dalyvius supažindinsiantis su įvairiomis Jungtinių Tautų programomis, siekiančiomis kosmoso sritį atverti visiems.

Pasak jo, žmogus, kuris galvoja apie karjerą kosmoso industrijoje, turi žinoti, ko iš tiesų nori: „Atėjimas į kosmoso industriją beveik niekada nebūna identiškas. Kiekvienas jaunas žmogus skirtingais būdais ar aplinkybėmis joje atsiduria. Dėl to nurodyti vieną kelią, kuriuo reikėtų tikslingai eiti, yra neįmanoma. Dažnai žmonės galvoja, kad darbas kosmoso sektoriuje yra sudėtingas ir nevertas tokių didelių pastangų bei laiko. Tikrai, šis darbas reikalauja daug pastangų, laiko bei noro, tačiau visa tai atsiperka, kuomet įvykdai labai svarbų projektą ir matai galutinį rezultatą.“

Pirmiesiems žingsniams – trys programos

2021 m. Lietuva tapo asocijuota EKA nare, toks pripažinimas šaliai atvėrė daugiau galimybių kosmoso industrijoje. Tarp jų ir galimybė studentams žengti pirmuosius žingsnius šioje srityje. Šiandien egzistuoja penkios skirtingos trukmės EKA stažuočių programos, tačiau dažniausiai išskiriamos trys, kurios yra populiariausios ir sulaukia daugiau dėmesio. Šiais metais startavo dar viena – nacionalinio stažuotojo programa, kuriai buvo atrinkti du kandidatai iš Lietuvos, o jau visai netrukus paaiškės, kuris iš jų vyks į EKA stažuotę.

„Smagu, kad šiomis programomis lietuviai gana aktyviai domisi ir jau galime pasigirti pirmaisiais studentais bei mokslininkais, sėkmingai atlikusiais stažuotes. Į Lietuvą jie grįžta pasisėmę neįkainojamos patirties, sėkmingai įsidarbina Lietuvos įmonėse ir prisideda prie sparčiai augančio kosmoso sektoriaus“, – sako Inovacijų agentūros Proveržio departamento direktorius Paulius Petrauskas.

Studentų stažuočių programa – tai galimybė nuo 3 iki 6 mėnesių stažuotis EKA paskutiniųjų kursų magistro programų studentams techninėse ir netechninėse srityse. Tai turtinga ir labai vertinga patirtis, kuri gali atverti duris karjerai Europos kosmoso sektoriuje, garsiuose mokslinių tyrimų institutuose arba pačioje EKA. Ši stažuotė yra nemokama, studentai gali atlikti vieną praktiką, o šios programos stažuotojai gauna 500 Eur stipendiją.

EKA jaunųjų absolventų programa skirta neseniai studijas baigusiems absolventams arba paskutiniame magistrantūros kurse besimokantiems studentams. Stažuotojai gali vienerius metus, dažnai ir dvejus, kuomet sutariama dėl stažuotės pratęsimo, semtis patirties kosmoso misijų kūrimo ir vystymo srityje. Kasmet EKA įdarbina apie 100 programos dalyvių, turinčių universitetinių žinių inžinerijos, informacinių technologijų, gamtos ir socialinių mokslų srityse.

Į mokslinių stažuočių programą kandidatuoti gali doktorantai ir jaunieji mokslų daktarai. Ši programa suteikia galimybę dvejus arba trejus metus vykdyti mokslinius tyrimus kosmoso mokslo, kosmoso technologijų ir kosmoso prietaisų srityse. Taip pat jiems suteikiama galimybė atlikti mokslinius tyrimus, susijusius su kosmoso mokslu, kosmoso taikymais ir technologijomis EKA įstaigose.

Rugsėjo 28 d. šios EKA programos bus pristatomos gyvai „Vilnius Space Days“ renginyje. Be svarbių pranešimų lankytojai galės išbandyti įvairias aktyvias pramogas, tokias kaip VilniusTech lėktuvo valdymo simuliatorius, NASA nesvarumo būsenos simuliatorius, virtualios realybės žaidimai, fotosesijos su astronautų apranga bei kitos, apžiūrėti Lietuvos kosmoso srities parodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.