Ukrainos kariuomenė bando „nematomą apsiaustą“. Kas tai per technologija?

Šiluminis kamufliažas padeda sumažinti matomumą infraraudonųjų spindulių spektre – tačiau sunku apgauti fiziką, todėl nepastebimumo kaina yra didelė, rašo „Defense Express“.

Ekrano nuotr.
Ekrano nuotr.
Ukrainos kariai pradės gauti šiluminio kamufliažinius kostiumus, kurie juos padaro mažiau matomus termovizoriais.<br>Ekrano nuotr.
Ukrainos kariai pradės gauti šiluminio kamufliažinius kostiumus, kurie juos padaro mažiau matomus termovizoriais.<br>Ekrano nuotr.
 Lyginant ukrainietišką ir rusišką termokamufliažinius kostiumus, ukrainietiškas variantas atrodo geriau.
 Lyginant ukrainietišką ir rusišką termokamufliažinius kostiumus, ukrainietiškas variantas atrodo geriau.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 8:36 AM, atnaujinta Oct 5, 2023, 8:39 AM

Ukrainos kariai pradės gauti šiluminio kamufliažinius kostiumus, kurie juos padaro mažiau matomus termovizoriais. Gaminys jau sėkmingai praėjo bandymus lauko sąlygomis, sako Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas.

Jis pažymėjo, kad naujasis ekipuotės elementas pravers snaiperiams ir specialiųjų pajėgų kariams. Viso kostiumo svoris yra 2,5 kilogramo. Kūrimas buvo įgyvendintas remiant gynybos pramonės klasteriui „Brave1“.

Vaizdo įraše matome, kad šilumą sulaikantis audinys sumažina jį dėvinčio žmogaus skleidžiamos spinduliuotės kiekį. Nuotraukoje taip pat matyti, kad naujovė sukurta kaip ilgas apsiaustas:

Reikėtų pažymėti, kad toks šiluminis kamufliažas nėra unikali Ukrainos patirtis. Panašūs gaminiai rinkoje jau kurį laiką egzistuoja, tačiau jų praktinis pritaikymas ir veiksmingumas yra ribotas.

Be to, 2015 m. buvo pristatytas savanorių įgyvendintas projektas, tačiau jis kariuomenėje itin paplito ne itin plačiai.

Kita vertus, šių metų balandį paaiškėjo, kad tokia pačia koncepcija paremtas kamufliažas tiekiamas Rusijos ginkluotosioms pajėgoms. Vis dėlto, lyginant abu kūrinius, ukrainietiškas variantas atrodo geriau:

Šiluminė maskuotė veikia taip, kad žmogaus kūno šilumą paslepia medžiaga, kuri pasižymi izoliacinėmis savybėmis ir mažai išspinduliuoja infraraudonųjų spindulių spektre. Kartu tai reiškia, kad jį dėvintis asmuo yra tarsi „termosas“, o šiluma lieka po apsiaustu – ir, žinoma, sukelia diskomfortą fizinio aktyvumo metu.

Būtent dėl šios priežasties šiluminis kamufliažas išlieka egzotika ir mūšio lauke naudojamas griežtai ribotai, nors tam tikrų kategorijų kariams jis iš tiesų yra privaloma ekipuotės dalis, ypač žiemą.

Bet kokiu atveju šiluminio maskavimo reikmenų sritis yra plati ir ją reikia toliau plėtoti, nes tokios įrangos taikymo sritis neapsiriboja asmenine kario ekipuote. Tos pačios technologijos reikalingos ir karinėms mašinoms bei stacionarioms sistemoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.