Nuo ko viskas prasidėjo? Šešių dienų karas ir Izraelio įvykdyta Gazos Ruožo okupacija

Žiaurūs „Hamas“ išpuoliai priminė 1967 m. vykusį Šešių dienų karą tarp Izraelio ir arabų, rašo NDTV.

Izraelio ir Gazos Ruožo pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio ir Gazos Ruožo pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2023, 8:48 PM

Po praėjusios savaitės atakų Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“. Karui intensyvėjant, Izraelis sustabdė vandens ir elektros tiekimą į Gazos Ruožą. Izraelyje ir Gazos Ruože žuvo daugiau nei 3600 žmonių.

Dėl žiaurių išpuolių, vykdomų iš Gazos Ruožo, vėl prisimintas 1967 m. šešias dienas trukęs Izraelio ir arabų karas. Dviejų intifadų (palestiniečių sukilimų), „Hamas“ susikūrimo, nesiliaujančių raketų atakų iš Gazos Ruožo ir žiauraus Izraelio susidorojimo ištakos – tai seisminiai Šešių dienų karo įvykiai, iš esmės pakeitę padėtį Artimuosiuose Rytuose.

Šešių dienų karo priešistorė

Nuo pat pirmojo arabų ir Izraelio karo 1948 m. Izraelį supo priešai. Iki 1967 m. karo Izraelis karo veiksmuose dalyvavo du kartus – pirmą kartą 1948 m. – netrukus po susikūrimo, – ir antrą kartą 1956 m. per Sueco krizę.

Arabų valstybių ir Izraelio priešiškumas niekada nesiliovė. Arabų partizanų išpuoliai prieš Izraelį ir ekonominis boikotas dar labiau pablogino padėtį.

Likus dviem mėnesiams iki karo tarp Sirijos ir Izraelio įvyko oro mūšis, per kurį Izraelis numušė šešis Sirijos naikintuvus „MiG“. Egipto įvykdyta Izraelio laivų blokada per Tirano sąsiaurį Akabos įlankoje prieš kelias savaites tapo paskutine vinimi.

Tiesa, yra dar vienas naratyvas, apie kurį kalbama mažiau – Izraelio branduolinių ginklų programa. Londono Karališkojo koledžo Karo studijų katedros vyresnysis profesorius Hassanas Elbahtimy savo moksliniame straipsnyje nagrinėja, ar Izraelio siekis įsigyti branduolinių ginklų buvo viena iš arabų puolimo priežasčių.

Šešių dienų karas

Teigiama, kad 1967 m. Sovietų Sąjunga Egiptui pateikė melagingą informaciją, jog Izraelis planuoja plataus masto invaziją į Siriją. Reaguodamas Egiptas ėmė telkti kariuomenę Sinajaus pusiasalyje, ir karas buvo neišvengiamas. Sirijos, Jordanijos ir Egipto karinis junginys, remiamas Irako, Saudo Arabijos ir Kuveito, smarkiai pranoko Izraelį – tačiau Izraelio sėkmę lėmė tinkamas operatyvinis planavimas.

Būtent birželio 5 d. 7.45 val. ryto Izraelis pradėjo prevencinius smūgius į Egipto oro uostus, taip nustebindamas priešą, kuris nesitikėjo jokio Izraelio puolimo. Tuo metu Egipto karinės oro pajėgos buvo stipriausios regione ir savo tolimojo nuotolio bombonešiais bei naikintuvais galėjo smogti dideliems Izraelio miestams.

Izraelis suprato, kad Egipto dominavimo ore sužlugdymas turėtų būti pirmas žingsnis, padėsiantis šarvuočiams, artilerijai ir kariams manevruoti prieš Egipto kariuomenę.

Izraelis pasirinko Egipto kariuomenę kaip savo gravitacijos centrą (lemiamąjį veiksnį) (angl. Center of gravity, CoG), o prevenciniai oro smūgiai palengvino antžeminį puolimą, karo analizėje rašė Ronaldas D.Jonesas.

Vos per tris valandas Izraelis sunaikino 19 Egipto oro uostų ir numušė 318 lėktuvų ant žemės ir keturis ore. Izraelis visiškai dominavo Sinajaus pusiasalio danguje, o Egipto kariuomenė beveik neturėjo oro paramos prieš Izraelio oro puolimą.

Melagingas pranešimas, skelbiantis Egipto pergalę pirmąją karo dieną, sugundė Jordaniją smogti Izraeliui, tačiau tai lėmė Izraelio kontrpuolimą ir Vakarų Kranto regiono bei Rytų Jeruzalės užėmimą. Birželio 9–10 d. Golano aukštumose Sirijoje, esančiose palei Izraelio šiaurės rytų sieną, vyko intensyvūs mūšiai.

Izraeliui Golano aukštumose kovoti buvo nelengva. Sirijos pajėgos buvo palankioje padėtyje, todėl Izraelis turėjo sutelkti daugiau karių, kad galėtų įveikti Siriją – tačiau antskrydžiai Golano aukštumose, skirti priešo pozicijoms susilpninti, padėjo palengvinti Izraelio antžeminį puolimą ir pozicijos buvo užimtos.

Birželio 11 d. buvo paskelbtos paliaubos ir Izraelis turėjo daugiau kontroliuojamų teritorijų – jis užėmė Sinajaus pusiasalį, Gazos Ruožą, Rytų Jeruzalę, Vakarų Krantą ir Golano aukštumas. Po šešių dienų karo Izraelis kontroliavo daugiau kaip 1 mln. arabų.

Pasekmės

1982 m. Izraelio ir Egipto taikos sutartimi buvo nutraukta Izraelio Sinajaus pusiasalio okupacija, nors Gazos Ruožo, Vakarų Kranto, Rytų Jeruzalės ir Golano aukštumų kontrolė tęsėsi. 2005 m. Izraelis visiškai pasitraukė iš Gazos Ruožo, tačiau netrukus jį užėmė „Hamas“ – ir raketų atakų prieš Izraelį nepaprastai padaugėjo.

Parengta pagal NDTV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.