„Hamas“ dronu puolė tanką „Merkava“ – tačiau rezultatas nebuvo toks, kokio norėta

 Grupuotė "Hamas" paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip netoli Gazos ruožo iš drono ant Izraelio tanko "Merkava Mk 3" numetamos dvi granatos „RPG-7“.

 Grupuotė "Hamas" paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip netoli Gazos ruožo iš drono ant Izraelio tanko "Merkava Mk 3"numetamos dvi granatos „RPG-7“.<br>Stopkadras
 Grupuotė "Hamas" paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip netoli Gazos ruožo iš drono ant Izraelio tanko "Merkava Mk 3"numetamos dvi granatos „RPG-7“.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 9:24 AM

Smūgiai pataikė į galinę tanko bokštelio dalį – būtent ten, kur laikomi pirmiesiems šūviams paruošti sviediniai. Tačiau sprogimas neįvyko – o tai rodo, kad arba šaudmenys buvo išeikvoti, arba tam tikri saugos mechanizmai neleido įvykti sprogimui.

Šis atvejis užfiksuotas po ankstesnio įvykio, kai panašia granata buvo atakuota priekinė „Merkava“ šaudmenų talpa, o tai davė reikšmingesnių rezultatų.

Naujoviška taktika naudoti dronus, kad būtų galima tiksliai nukreipti šaudmenis, liudija „Hamas“ smogimų gebėjimą prisitaikyti ir išradingumą, rašo „Defence Blog“.

„Merkava“ (hebr. מרכבה, liet. vežimas) – Izraelio gynybos pajėgų (IDF) naudojamų pagrindinių kovos tankų serija ir IDF šarvuotojo korpuso pagrindas.

Tankas pradėtas kurti 1970 m., o pirmoji jo karta – „Merkava mark 1“ – oficialiai pradėta naudoti 1979 m. Iki šiol buvo naudojami keturi pagrindiniai variantai, bet 2023 m. buvo pristatytas „Merkava mark 5“.

„Merkava Mark 3“ buvo pristatytas 1989 m. gruodį, ir buvo gaminamas iki 2003 m. Nuo 2016 m. „Merkava III“ yra dažniausiai naudojamas IDF tankas.

Palyginti su „Merkava II“, jame patobulinta varomoji dalis, transmisija, ginkluotė ir elektroninės sistemos. Ryškiausias papildymas – paties Izraelio sukurtas 120 mm pabūklas „IMI“. Dėl šio pabūklo ir didesnio 1200 arklio galių (890 kW) dyzelinio variklio bendras tanko svoris padidėjo iki 65 tonų, tačiau dėl didesnio variklio didžiausias kreiserinis greitis padidėjo iki 60 km/h.

Bokštelis buvo sukonstruotas taip, kad galėtų judėti nepriklausomai nuo tanko važiuoklės – todėl jis gali stebėti taikinį nepriklausomai nuo tanko judėjimo. Buvo atlikta daug kitų pakeitimų, pavyzdžiui:

  • išorinis dvipusis telefonas, skirtas saugiam tanko įgulos ir dislokuotų pėstininkų ryšiui palaikyti,
  • atnaujintos šaudmenų laikymo talpyklos – kad būtų sumažinta šaudmenų detonavimo galimybė
  • lazerinių žymeklių papildymas
  • įdiegta „Kasag“ modulinė šarvų sistema, skirta greitam pakeitimui ir remontui mūšio lauke bei greitam atnaujinimui, kai sukuriamos naujos konstrukcijos ir efektyvesnės medžiagos

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.