Internete plinta reto ukrainiečių naudojamo pabūklo vaizdai

Internete dalijamasi nuotrauka, kurioje matomas 100 mm kalibro pabūklas „BS-3“, galimai priklausantis Ukrainos oro pajėgų šturmo pajėgoms. Šie pabūklai buvo gaminami 1944–1951 m.

 Internete dalijamasi nuotrauka, kurioje matomas 100 mm kalibro pabūklas „BS-3“, galimai priklausantis Ukrainos oro pajėgų šturmo pajėgoms.<br> lrytas.lt mont.
 Internete dalijamasi nuotrauka, kurioje matomas 100 mm kalibro pabūklas „BS-3“, galimai priklausantis Ukrainos oro pajėgų šturmo pajėgoms.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 1:14 PM

Tai, kad šis ginklas gali būti realiai naudojamas kovoje su rusais, visų pirma liudija nuotrauka, kurioje užfiksuotas naujas arba gerai išsilaikęs 100 mm sviedinys, kurį laiko vienas iš šio „BS-3“ pabūklo įgulos narių. Be to, akivaizdu, kad pats ginklas nufotografuotas tinkamai parengtoje lauko pozicijoje.

Iki šiol „BS-3“ savo inventoriuje 2023 m. rugsėjo pradžioje demonstravo ir Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos darbuotojai. Tai buvo pirmasis oficialus patvirtinimas, kad tokie pabūklai yra aktyviai naudojami Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Kol kas nėra pakankamai duomenų, kad būtų galima nustatyti, ar „BS-3“ ginklai arsenale yra tendencija, ar atvirkščiai – įdomi išimtis.

Daugiau apie „BS-3“:

  • Šaudymo nuotolis: iki 20,8 km;
  • Šaudymo greitis: 8–10 šūvių per minutę;
  • Kovinis svoris: 3,6 tonos.

„BS-3“ buvo sukurtas jūrinio pabūklo „B-34“ pagrindu. Kūrimo grupei vadovavo artilerijos inžinierius Vasilijus Grabinas.

Antrojo pasaulinio karo metais sovietų kariuomenė ginklą naudojo tankų armijų lengvosios artilerijos brigadose (20 vnt. kartu su 48 „ZiS-3“) – ir korpuso artilerijoje.

Antrajame pasauliniame kare „BS-3“ buvo sėkmingai naudojamas kaip galingas prieštankinis ginklas. Jis galėjo įveikti bet kurį tuometinį modernų tanką dideliu atstumu, išskyrus „Tiger II“: norint sunaikinti šį sunkųjį tanką, pabūklui reikėjo šaudyti mažesniu nei 1600 m atstumu nuo taikinio.

„BS-3“ galėjo įveikti „Tiger II“ bokštelį 800–1000 m atstumu. Ginklas taip pat buvo naudojamas kaip lauko pabūklas. Nors šiame vaidmenyje jis buvo ne toks galingas kaip 122 mm „A-19“ – nes šaudė mažesniais sviediniais – „BS-3“ buvo mobilesnis ir turėjo didesnį ugnies greitį.

Po karo „BS-3“ buvo naudojamas ir šeštajame dešimtmetyje. Nuo 1955 m. sovietinėje tarnyboje jį pakeitė prieštankinis pabūklas „T-12“ ir 85 mm prieštankinis pabūklas „D-48“. Nemažai „BS-3“ vienetų vis dar saugoma Rusijos sausumos pajėgų arsenaluose.

2012 m. bent 12 „BS-3“ pabūklų vis dar buvo aktyvios 18-ajame kulkosvaidžių artilerijos divizione, įsikūrusiame Kurilų salose – ir buvo naudojamos kaip prieštankiniai bei priešlėktuviniai ginklai.

„BS-3“ taip pat buvo pardavinėjamas daugeliui kitų šalių – ir kai kuriose iš jų šis ginklas vis dar naudojamas.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?