Šarvuočių „skerdynės“: kaip rusų pulkai per vieną dieną neteko tuzino kovos mašinų?

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, rusai neteko 13 kovos mašinų „BTR-82A“, rašo „Forbes“.

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, rusai neteko 13 pėstininkų kovos mašinų „BTR-82A“<br>Wikimedia commons, „X“ nuotr., lrytas.lt mont.
Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, rusai neteko 13 pėstininkų kovos mašinų „BTR-82A“<br>Wikimedia commons, „X“ nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 7:58 PM

„BTR-82A“ – 17 tonų sveriantis, aštuonratis šarvuotasis transporteris su 7,62 mm kulkosvaidžiu ir papildomais kevlaro šarvais – buvo skirtas eksportui. Tačiau 2013 m. Rusijos gynybos ministerija pirmą kartą užsakė šią transporto priemonę savo reikmėms.

Šarvuotis „BTR-82A“ yra geriau apsaugotas ir apginkluotas nei senesni „BTR-82“, „BTR-80“ ir „BTR-70“. Tačiau tai neišgelbėjo 13 „BTR-82A“, kurie į mūšį išriedėjo prie Avdijivkos, Rytų Ukrainoje.

Jie užvažiavo ant minų, prarado ratus arba apvirto, tada juos apšaudė artilerija. Per vieną ketvirtadienio dieną Rusijos pulkai neteko ne mažiau kaip 13 „BTR-82A“, daugiausiai arba visų jų – Avdijivkos apylinkėse. Tai buvo vienas didžiausių vienos dienos nuostolių, patirtų per 21 mėnesį trunkantį Rusijos karą su Ukraina.

Pažymima, kad 13 šarvuotųjų transporterių galėjo gabenti po 10 įgulos narių ir pėstininkų. Neaišku, kiek įgulos narių ir pėstininkų žuvo sunaikinus šiuos transporterius.

Rusijos ginkluotosios pajėgos eksploatuoja apie 1500 šarvuočių „BTR-80“, įskaitant šimtus „BTR-82A“. 13 „BTR-82A“ praradimas pats savaime nėra katastrofiškas, tačiau tiek prarastų vien šių transporterių per vieną dieną turėtų išgąsdinti Rusijos vadus, rašo „Forbes“.

Jei Kremlius per vieną dieną neteko 13 „BTR-82A“ ir daugybės kitų karinės technikos vienetų – kiek jų galėtų netekti per 30 dienų, retoriškai klausia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.