Jungtinė Karalystė rengiasi pasaulio vadovų susitikimui dėl dirbtinio intelekto

Jungtinės Karalystės vyriausybė šią savaitę priims užsienio šalių politinius vadovus, technologijų pramonės, mokslo bendruomenės ir kitų sričių atstovus, atvyksiančius į dvi dienas truksiantį pirmąjį viršūnių susitikimą, kurio metu bus aptariami dirbtinio intelekto (DI) klausimai.

 Jungtinės Karalystės vyriausybė šią savaitę priims užsienio šalių politinius vadovus, technologijų pramonės, mokslo bendruomenės ir kitų sričių atstovus, atvyksiančius į dvi dienas truksiantį pirmąjį viršūnių susitikimą, kurio metu bus aptariami dirbtinio intelekto (DI) klausimai.<br> 123rf iliustr.
 Jungtinės Karalystės vyriausybė šią savaitę priims užsienio šalių politinius vadovus, technologijų pramonės, mokslo bendruomenės ir kitų sričių atstovus, atvyksiančius į dvi dienas truksiantį pirmąjį viršūnių susitikimą, kurio metu bus aptariami dirbtinio intelekto (DI) klausimai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Oct 30, 2023, 9:22 AM

Susitikime, kuriame dalyvaus ministras pirmininkas Rishi Sunakas, JAV viceprezidentė Kamala Harris, ES vadovė Ursula von der Leyen ir JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, daugiausiai dėmesio bus skiriama vis didėjančioms baimėms dėl pasekmių, kurias gali sukelti vadinamasis paribio DI.

Atsiradus pažangiems naujausios kartos DI modeliams, imta nerimauti, kad gali būti prarastos darbo vietos ir padažnės kibernetinių atakų arba žmonija apskritai nebesugebės kontroliuoti savo pačios sukurtų sistemų.

R. Sunakas ir kiti lyderiai vis dažniau paantrina pramonės įmonių teiginius, kad esamos žinios ir reguliavimas neatitinka paribio DI keliamų iššūkių.

„Mano vizija ir galutinis mūsų visų darbo tikslas būtų sukurti būdą skirtingoms šalims siekti saugumo, bendradarbiaujant su mūsų partneriais tam, kad DI sistemų saugumas būtų užtikrintas dar iki pristatant jas vartotojams,“ – šią savaitę pasakytoje kalboje teigė britų vadovas.

„Mes sieksime susitarti dėl pirmos tarptautinės deklaracijos dėl šios rizikos pobūdžio,“ – pridūrė jis, siūlydamas įsteigti tarptautinę ekspertų komisiją, panašią į tą, kuri suformuota su klimato kaita susijusiems klausimams spręsti.

Susitikimo organizatorius Londonas pasisiūlė vadovauti darbui DI srityje JAV prezidento Joe Bideno prašymu – be to, šiose dvejose šalyse veikia ir didžiausios šio sektoriaus bendrovės.

Tačiau pranešama, kad nesulaukus palaikymo, kai kurių idėjų, tokių, kaip įsteigti naują priežiūros instituciją, jam teko atsisakyti.

Blečlio parkas

Viena iš trečiadienį prasidėsiančios konferencijos dalyvių – Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni.

R. Sunako atstovas šią savaitę reporteriams pranešė, kad „sukviesti visus tinkamus žmones prie vieno stalo šiam svarbiam klausimui aptarti“ savaime yra „didelis pasiekimas“.

Viršūnių susitikimas įvyks tuo tikslu pasirinktoje simbolinėje vietoje – Blečlio parke, kur aukščiausio lygio britų dešifruotojai įveikė nacių Vokietijos kodą „Enigma“, tuo priartindami Antrojo pasaulinio karo pabaigą.

Parke įsikūręs ir Nacionalinis kompiuterių muziejus, kuriame eksponuojama didžiausia pasaulyje veikiančių senovinių kompiuterių kolekcija.

DI įsiskverbė į visas kasdienio gyvenimo sritis – nuo išmaniųjų telefonų iki oro uostų, tačiau pažanga ypač paspartėjo pastaraisiais metais, kai atsirado tokios paribio technologijos, kaip pokalbių robotas „ChatGPT“.

„Man aišku, kad dar šiais metais, per ateinančius dvejus, trejus metus, po 200 metų istorikai sugalvos naują šios eros pavadinimą,“ – šį mėnesį įvykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo DI ir neurologijos profesorius Aldo Faisalis.

Nors DI galimybės teikia daug vilčių, ypač medicinoje, manoma, kad šios technologijos raida iš esmės yra nekontroliuojama.

Savo kalboje R. Sunakas perspėjo, kad dėl DI darbo vietų gali netekti daugybė įvairių sričių, tarp jų – dailės ir žiniasklaidos atstovų, be to, nereikia pamiršti ir kibernetinių atakų, dezinformacijos ir sukčiavimo keliamos grėsmės.

Jis akcentavo, kad šalims yra būtina pasiekti šiuo metu trūkstamą „bendrą susitarimą dėl rizikos, su kuria susiduriame“.

Dialogas

K. Harris, U. von der Leyen, A. Guterres ir G. Meloni patvirtino dalyvausiantys susitikime, tačiau diskusijose apie Didžiojoje Britanijoje įvyksiantį viršūnių susitikimą pastebima, kad jame nedalyvaus pasaulio ir ypač Didžiojo septyneto šalių lyderiai.

R. Sunako atstovas spaudai teigė, kad susitikime dalyvaus „tinkamų šalių, tinkamų įmonių“ atstovai.

Dalyvaus ir Kinija, tačiau nėra aišku, kokiu lygmeniu jai bus atstovaujama.

Turint omenyje tarp šios šalies ir Vakarų tautų išaugusią įtampą ir kaltinimus technologiniu šnipinėjimu, Pekinui įteiktas kvietimas sukėlė nemažą nuostabą.

R. Sunakas sakė, kad „negalimą parengti rimtos DI strategijos, nepabandžius į šį procesą įtraukti visas valstybes, turinčias didžiausią įdirbį DI srityje“.

Nors JK teigia esanti tarptautinio bendradarbiavimo sprendžiant DI klausimus varomąja jėga, tai, kad ši šalis pabrėžia būtent galimas su DI susijusias katastrofas, nepatinka kai kuriems šio sektoriaus dalyviams.

Jie mieliau diskutuotų apie tokias esamas DI problemas, kaip nepakankamas bendrovių kuriamų modelių skaidrumas ir tendencingumas rasės ar lyties atžvilgiu, o ne keltų paniką, kalbėdami apie R. Sunako minimas baimes.

Kritikai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad pagrindiniai etikos principai, kurių siekia JK, greičiausiai neatitiks DI laboratorijų ir technologijų milžinių, kurių dauguma yra Kinijos ir Amerikos bendrovės, interesų.

Dėl to gali sumažėti tikimybė, kad šią savaitę įvyksiančiame viršūnių susitikime bus pasiekta prasmingų rezultatų.

Londono imperatoriškojo koledžo kompiuterijos katedros profesorius Hamedas Haddadi sakė, kad dabar – pats laikas pradėti pasaulinį „dialogą“ dėl DI.

„Ar mes norime sureguliuoti šią sritį? O gal leisime rinkai ir verslui patiems ja pasirūpinti ir žiūrėsime, kas bus toliau?“ – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.