Politikos ir technologijų lyderiai pirmą kartą susitiko DI saugumui aptarti – E. Muskas pasiuntė perspėjimą

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas ketvirtadienį, lapkričio 2 d., sutiks politikos ir technologijų lyderius, dalyvausiančius pirmajame pasauliniame viršūnių susitikime dirbtinio intelekto (DI) saugumui aptarti, numatant, kad ši technologija iš esmės pakeis ateities visuomenės kartas.

E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2023, 3:14 PM

Naujai atsiradusios „ChatGPT“ ir kitos kūrybinės DI sistemos, gebančios greitai sukurti tekstą, vaizdus ir garsus, įvedus paprastas kasdiene kalba parašytas komandas, sulaukė didelio visuomenės dėmesio ir leido pažvelgti į šios technologijos galimybes.

Tačiau jos taip pat pakurstė susirūpinimą dėl tokių klausimų, kaip prarastos darbo vietos ir kibernetinės atakos ar tai, kad žmonės gali prarasti šių sistemų kontrolę.

Dvi dienas trunkantis viršūnių susitikimas Londono šiaurinėje dalyje esančiame Blečlio parke prasidėjo trečiadienį, paskelbus 28 šalių ir ES pasirašytą susitarimą, kuriuo patvirtinama, kad „būtina imtis tarptautinių veiksmų“.

Tačiau būtent ketvirtadienį didžiausių pasaulio šalių atstovai susirinks, kad aptartų opiausią riziką, kurią kelia sparčiai tobulėjanti technologija.

Apie tai, kokiems su DI susijusiems klausimams pasaulis turėtų skirti daugiausiai dėmesio ateinančius penkerius metus, kalbėsis JAV viceprezidentė Kamala Harris, Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni, ES vadovė Ursula von der Leyen ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas bei tokių šalių kaip Prancūzija, Vokietija ir Australija vyriausybių atstovai.

R.Sunakas turėtų „paaiškinti, kodėl viso pasaulio šalys privalo analizuoti riziką, kad galima būtų pasinaudoti DI teikiamomis galimybėmis“, sakoma biuro Dauning Stryte išplatintame pranešime.

Nors Kinija buvo pakviesta dalyvauti pirmosios dienos susitikime, į antrąjį susitikimą, kuriame bus kalbama jautresniais klausimais, ji pakviesta nebuvo.

Ketvirtadienio posėdyje taip pat dalyvaus mokslo pasaulio, pilietinės bendrovės ir tokių DI priešakyje stovinčių bendrovių kaip „OpenAI“, „Anthropic“, „Google DeepMind“ ir „Microsoft“ atstovai.

„Manau, mūsų vaikų ir vaikaičių ateities niekas nepakeis taip, kaip tai padaryti gali tokie technologiškai pažangūs sprendimai kaip DI,“ – kalbėjo R.Sunakas.

„JK rodė pavyzdį, kaip pasaulio šalims derėtų kalbėti apie DI saugumą, tačiau nė viena šalis negali įveikti rizikos, būdama viena,“ – pridūrė jis.

E.Musko perspėjimas

Kitus viršūnių susitikimus DI saugumo klausimais kitąmet planuojama surengti Pietų Korėjoje ir Prancūzijoje, na, o šią savaitę Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija paskelbė steigsiančios institutus, kurie nagrinės ir vertins su pažangiausiais DI modeliais susijusią riziką.

Trečiadienį kalbėdama su naujienų agentūra AFP, JK technologijų ministrė Michelle Donelan teigė, kad viršūnių susitikimo tikslas „nėra parengti pasaulinių teisės aktų projektą“.

Anot jos, susitikimo tikslas yra „nutiesti tolesnį kelią, kad galėtume geriau kontroliuoti ir suprasti su paribio DI susijusią riziką“.

Pirmoji populiariausių DI programų, tokių kaip „ChatGPT“ banga neretai vadinama paribio DI.

Abiejuose susitikimuose dalyvaujantis bendrovių „SpaceX“ ir „Tesla“ vadovas Elonas Muskas teigė, kad renginys vyksta „pačiu laiku“.

„Tai – viena iš egzistencinės rizikos rūšių, su kuriomis susiduriame, o jeigu pažvelgsime į daromos pažangos trukmę ir tempus, ji turbūt dar yra ir aktualiausia, todėl šis susitikimas vyksta pačiu laiku ir aš sveikinu ministrą pirmininką jį surengus,“ – kalbėjo jis.

Netrukus po renginio pabaigos R.Sunakas ir E.Muskas ketina Londone surengti bendrą spaudos konferenciją.

Iki susitikimo Didžiojo septyneto šalys pirmadienį susitarė dėl neįpareigojančio pažangiausias DI sistemas kuriančių bendrovių „elgesio kodekso“.

Romoje susitikę Italijos, Vokietijos ir Prancūzijos ministrai pakvietė sukurti „inovacijoms palankią metodiką“, kuri Europoje būtų naudojama DI reguliuoti, taip pat paragino didinti investicijų apimtis, kad galima būtų konkuruoti su Jungtinėmis Valstijomis ir Kinija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.