ES pradeda tyrimą, kad įvertintų, kokias priemones „AliExpress“ naudoja užkirsti kelią prekybai nelegalia produkcija

Pirmadienį ES paskelbė pradedanti tyrimą, kurio metu bus siekiama gauti daugiau informacijos apie tai, kokias priemones Kinijos el. prekybos milžinė „AliExpress“ naudoja tam, kad internete apsaugotų savo klientus nuo neteisėtos produkcijos, įskaitant padirbtus vaistinius preparatus.

 Europos Komisija pranešė, kad bendrovės „Alibaba“ valdomai bendrovei „AliExpress“ buvo išsiųstas oficialus prašymas pateikti informaciją.<br> 123rf nuotr.
 Europos Komisija pranešė, kad bendrovės „Alibaba“ valdomai bendrovei „AliExpress“ buvo išsiųstas oficialus prašymas pateikti informaciją.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

2023-11-06 16:30

Europos Komisija pranešė, kad bendrovės „Alibaba“ valdomai bendrovei „AliExpress“ buvo išsiųstas oficialus prašymas pateikti informaciją – tai yra pirmas žingsnis naujajame ES skaitmeninių paslaugų įstatyme (DSA) numatytame procese, kuriuo siekiama užkirsti kelią internete plisti nelegalioms prekėms ir medžiagai.

Komisija nurodė norinti daugiau sužinoti apie tai, kaip „AliExpress“ ketina „vykdyti įsipareigojimus, susijusius su priemonėmis rizikai įvertinti ir švelninti, siekiant apsaugoti vartotojus, ypač nuo nelegalios internete platinamos produkcijos, įskaitant padirbtus vaistinius preparatus“.

„AliExpress“ savo atsakymą pateikti turi iki lapkričio 27 d.

Europos Sąjungos DSA ir su juo susijęs skaitmeninių rinkų įstatymas – galingos priemonės, kuriomis metamas iššūkis didžiosioms technologijų bendrovėms, internetinių milžinių atžvilgiu nustatant griežtų apribojimų, įpareigojimų ir jų veiklos priežiūros priemonių.

DSA įsigaliojo rugpjūtį, o jo nuostatos yra taikomos 19 „labai didelių“ platformų, tarp kurių – „AliExpress“, „Facebook“ ir „Instagram“, Europoje kas mėnesį turinčios daugiau nei 45 mln. vartotojų.

ES jau yra pradėjusi tyrimus, nukreiptus į platformas „Meta“, „TikTok“ ir „X“ (buvęs „Twitter“), kurių prašoma suteikti daugiau informacijos apie tai, kokių priemonių jos ėmėsi užkirsti kelią dezinformacijai.

Už nustatytus pažeidimus platformoms numatytos baudos, kurių sumos gali siekti iki šešių procentų pasaulinės apyvartos.

ES vidaus prekybos ir paslaugų komisaras Thierry Bretonas pabrėžė, kad DSA tikslas nėra vien kovoti su neapykantą kurstančiomis kalbomis ir internete plintančia dezinformacija.

„Jo tikslas taip pat yra užtikrinti, kad iš ES veikiančių el. prekybos platformų būtų pašalinti visi nelegalūs ar nesaugūs jose parduodami produktai, įskaitant internete vis dažniau pasitaikančius padirbtus ar grėsmę gyvybei galimai keliančius vaistinius preparatus ir vaistus,“ – sakė Th. Bretonas.

Padirbti vaistai svoriui numesti

Tarp 19 ES nurodytų platformų yra ir „Amazon Store“, „Google Shopping“ bei rūbais prekiaujanti „Zalando“.

„Amazon“ ir „Zalando“ ėmėsi teisinių priemonių, kad užginčytų savo buvimą šiame sąraše.

DSA nurodyta, kad internetinės prekybos tinklalapiai privalo patikrinti pardavėjų tapatybę, prieš leisdami jiems prekiauti savo platformose, taip pat blokuoti nuolat sukčiaujančiuosius.

Įstatyme numatyta, kad internetinės prekyvietės gali būti patrauktos atsakomybėn už bet kokią žalą, kurią skelia vartotojų įsigyti nustatytų normų neatitinkantys ar pavojingi produktai.

Europos vaistų agentūra praeitą savaitę perspėjo, kad Europoje platinamos padirbtos populiarių vaistų nuo diabeto „Ozempic“ injekcijos, socialiniuose tinkluose sparčiai išpopuliarėjusios kaip priemonė numesti svorio.

2022 m. agentūros „Europol“ ir Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės biuro paskelbtoje ataskaitoje perspėjama, kad į ES patenka vis daugiau padirbtų prekių, kurios siunčiamos nedideliuose siuntiniuose.

„Toks akivaizdus augimas yra susijęs su internetinių prekyviečių plėtra,“ – teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad internetinės platformos, socialiniai tinklai ir sparčiųjų žinučių programėlės sudaro padirbtų prekių gamybos ir prekybos jomis pagrindą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.