Internete – niūrus, bet ir jautrus žemėlapis

Internete pradėjo veikti unikalus žemėlapis – skirtas spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio aukų atminimui. Jame sužymėtos visos vietos, kuriose žuvo ar iš kurių buvo pagrobti Izraelio piliečiai ar šalies svečiai.

 Internete pradėjo veikti unikalus žemėlapis – skirtas spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio aukų atminimui.<br> Ekrano nuotr.
 Internete pradėjo veikti unikalus žemėlapis – skirtas spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio aukų atminimui.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 8:24 AM

Žemėlapyje sužymėtas kiekvienas žuvęs, pagrobtas ar dingęs be žinios asmuo, o taip pat – ir taip sudarkyti, kad kol kas dar neatpažinti, asmenys. Bet kaip rašoma, šie asmenys nepamiršti. „Neatpažinti, bet nepamiršti. Šių asmenų vardai ir istorijos vis dar laukia atradimo, o jo istorija dar turi būti papasakota“, – rašoma svetainėje.

Kur turima informacijos, pateikiama šiek tiek informacijos apie aukas, jų asmenybes ir gyvenimą. Tad žemėlapis – ne tik registras, bet ir savotiškas paminklas, ir kraupių įvykių muziejus, kuris priverčia suvokti, kad „Hamas“ žudė ir grobė pačius paprasčiausius ir įvairiausius žmones – jaunimą, turistaujančius pensininkus, šeimas, vaikus.

„[18 metų] Maayan buvo talentinga rankininkė ir nuostabi jauna mergina. Ji buvo nužudyta, kai bandė padėti savo tėvui Tsachi neleisti teroristams atidaryti bombų slėptuvės durų. Vos prieš kelias dienas ji atšventė savo 18-ąjį gimtadienį“, – pateikiama vienos iš aukų istorija.

„[29 metų] Mor [Shkuri] buvo policijos pareigūnė, kuri žuvo vykdydama tarnybines pareigas per mūšį Sderoto policijos nuovadoje. Jos sesuo pasakojo: „Mor visada siekė prisidėti prie šalies gerovės. Su savo partneriu Davidu ji susipažino Aškelono policijos nuovadoje, kurioje abu tarnavo. Mor ir dar keli pareigūnai buvo išėję ant stogo kovoti su teroristais. Mūšio įkarštyje ji paskambino mano mamai su man nesuvokiama ramybe ir stiprybe ir pasakė: „Jei man kas nors atsitiks, svarbu, kad žinotum, jog myliu tave ir tėtį, ir pasirūpink dėl manęs Sapiru. Ji spėjo pasakyti „Shir HaMa'alot“ ir „Shema Israel'“ – tada į ją šovė snaiperis, ir ji žuvo iš karto“

„Užpuolimą išgyvenęs liudininkas Pramodas KC sakė, kad [24 metų] Dipeshas Raj Bista išėjo pro duris iškėlęs rankas į viršų ir šaukdamas: „Nešaudykite, mes esame nepaliečiai!“ Tačiau jis buvo nukautas serija iš automatinio ginklo. Jis buvo vieninteliu šeimos ramsčiu nuo tada, kai jo tėvas mirė nuo vėžio. Jo motina Parbati, išgirdusi šią žinią, prarado sąmonę ir buvo paguldyta į ligoninę.“

„[49 metų] Anula [Jayathilaka] iš Šri Lankos buvo atsidavusi pagyvenusios aklos moters globėja. Ji žuvo bandydama išgelbėti savo pacientės, kuri išgyveno užpuolimą, gyvybę.“

„[25 metų] Ameras Abu Sabila Odeh žuvo, kai drąsiai bandė išgelbėti dvi Dolevo ir Odayos Swisų dukteris netoli policijos nuovados pietiniame Sderoto mieste. Išgirdęs Odayos, kurios vyrą Dolevą nušovė „Hamas“ teroristai, šauksmus, Ameras bandė užimti Dolevo vietą vairuotojo sėdynėje, kad išvarytų automobilį iš pavojingos zonos. Deja, jis buvo nušautas kartu su Odaya.

Dvi 3 ir 6 metų mergaitės, kurios gulėjo ant automobilio grindų, per stebuklą liko gyvos.“

„[64 metų] Marcel Frailich, emigravusi [į Izraelį] iš Maroko, turėjo puikių pasiekimų akademinėje chemijos srityje. Jos profesinė veikla buvo susijusi su gamtos mokslų švietimu, ji dirbo vidurinės mokyklos mokytoja, kūrė mokomąją medžiagą, buvo mokslininkė ir mentorė – retai pasitaiko, kad vienas žmogus būtų sukaupęs tiek patirties. Ji ir jos vyras buvo užfiksuoti vaizdo įraše, kai buvo vežami į Gazą. Praėjus dešimčiai dienų po siaubingų žudynių, Marcel kūnas buvo atpažintas, o jos vyro kūnas iki šiol neatpažintas“.

Žemėlapyje sužymėti ir per užpuolį tarnybos metu žuvę Izraelio kariai bei pareigūnai, tarp jų – ir iš Lietuvos kilęs bei 1995 į Izraelį emigravęs Martynas Kuzmickas, kuris čia dirbo MATPA – specialiosiose Izraelio policijos pajėgose.

Žemėlapio svetainėje teigiama, kad spalio 7 d. „Hamas“ išpuoliai nusinešė daugiau kaip 1194 žmonių gyvybes, iš kurių 843 identifikuoti kūnai yra civilių. Atakų metu buvo sužeisti daugiau kaip 4834 žmonės, o 239 žmonės buvo paimti įkaitais. Be to, kai kurių kūnų tapatybė dėl didelių kūno sudarymų vis dar nenustatyta.

Žemėlapis psasiekiamas adresu oct7map.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.