Manoma, kad Rusija iš Kaliningrado išgabeno dalį savo priešlėktuvinių sistemų Pateikė galimą to paaiškinimą

Tikėtina, kad Rusija iš Kaliningrado srities į Rostovą prie Dono perkėlė savo oro gynybos sistemas „S-400“. Tokias išvadas padarė „Bellingcat“ tyrėjai.

 Tikėtina, kad Rusija iš Kaliningrado srities į Rostovą prie Dono perkėlė savo oro gynybos sistemas „S-400“ (asociatyvinė nuotr.)<br> V. Kuzmino / Wikimedia commons nuotr.
 Tikėtina, kad Rusija iš Kaliningrado srities į Rostovą prie Dono perkėlė savo oro gynybos sistemas „S-400“ (asociatyvinė nuotr.)<br> V. Kuzmino / Wikimedia commons nuotr.
 Geltona spalva pažymėtos vietos Kaliningrado srityje, iš kur rusai perkėlė sistemas „S-400“.<br> „Bellingcat“ iliustr.
 Geltona spalva pažymėtos vietos Kaliningrado srityje, iš kur rusai perkėlė sistemas „S-400“.<br> „Bellingcat“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-14 15:53, atnaujinta 2023-11-14 16:52

Jos grindžiamos spalio pabaigos-lapkričio pradžios palydovinių vaizdų analize. Tyrimo duomenimis, priešlėktuvinių raketų sistemų „S-400“ elementai buvo perkelti iš mažiausiai dviejų Rusijos priešlėktuvinės gynybos objektų.

Tai susiję su keliais batalionais. Tiksli jų perkėlimo vieta tebėra neaiški. Vis dėlto stebėtojai spėjo, kad šios priešlėktuvinės gynybos sistemos buvo atgabentos į Rostovą prie Dono.

Žurnalistai išsiaiškino, kad ginklų judėjimas sutapo su padažnėjusiais Rusijos karinių transporto lėktuvų „An-124“ ir „Il-76“ skrydžiais iš Kaliningrado per Baltijos jūrą į šalies agresorės žemyninę dalį.

Be to, skrisdami virš Rusijos Federacijos teritorijos pilotai išjungė atsakiklius, kurie leidžia sekti orlaivio maršrutą ir nusileidimo vietą.

Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje buvo perdislokuoti Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemų elementai. Išanalizavusi palydovines nuotraukas, „Bellingcat“ nustatė, kad bent kelios priešlėktuvinės gynybos sistemos „S-400“ dalys buvo perkeltos iš priešlėktuvinės gynybos aikštelės netoli Gvardeisko miesto.

Taip pat daroma prielaida, kad kai kurie priešlėktuvinės gynybos sistemų komponentai galėjo būti perkelti iš teritorijos į vakarus nuo Kaliningrado, netoli Primorsko įlankos. Tačiau šios informacijos kol kas neįmanoma tiksliai patikrinti dėl prastos palydovinių vaizdų kokybės, kuri susijusi su oro sąlygomis minėtu laikotarpiu.

Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemų perkėlimas arčiau sienos su Ukraina greičiausiai rodo, kad rusai bando kompensuoti savo priešlėktuvinės gynybos sistemos nuostolius, patirtus dėl pakartotinių Ukrainos smūgių laikinai okupuotoje teritorijoje, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.