Tai jau darosi juokinga: rusai prisiskiria sau nuopelnus dėl gamtos reiškinių Sako, kad tai jų superginklo sukeltas efektas

Rusai aktyviai kuria mitus apie savo ginklus, net jei jų paaiškinimai neturi jokios prasmės. Ukrainoje, Lenkijoje ir keliose kitose Europos šalyse pasirodžiusi šiaurės pašvaistė Rusijoje sukėlė spėliones, kad tai esą buvo dar vieno rusiško „stebuklingo ginklo“ (vok. Wunderwaffe) – ypač sistemos „Peresvet“ – veikimo sukeltas vizualinis efektas.

 Šiaurės pašvaistė Ukrainoje ir rusiška sistema sistemos „Peresvet“.<br> lrytas.lt mont.
 Šiaurės pašvaistė Ukrainoje ir rusiška sistema sistemos „Peresvet“.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 8:32 PM

Ir tai tai ne pirmas kartas. Prieš tai jų žiniasklaida bandė „Peresvet“ priskirti 2022 m. spalio mėn. virš Belgorodo pasirodžiusių šviesos stulpų atsiradimą. Kas yra nors ir labai retas, tačiau vis dėlto buvo tiesiog gamtos reiškinys.

Tačiau net jei ir pavyktų kaip nors susieti „Peresvet“ sistemą, oficialiai apibūdinamą kaip optinės žvalgybos palydovų apakinimo lazerio spinduliu sistemą, su šviesos stulpais, tai bandyti susieti šią įrangą ir šiaurės pašvaistę yra absurdiška, rašo „Defense Express“.

Todėl Rusijos žiniasklaida ėmė skleisti gandus, kad tai gali būti visiškai kitokios įrangos – pavyzdžiui, galingos elektroninės kovos sistemos – nuopelnas. Tačiau praktiškai dirbtinės šiaurės pašvaistės buvo sukurtos tik XX a. šeštajame dešimtmetyje, ir tai buvo padaryta atliekant branduolinio ginklo bandymus artimoje kosminėje erdvėje.

Yra pavykę padaryti tai ir kitą kartą – per mokslinius eksperimentus, susijusius su elektronų injekcijomis į artimąjį kosmosą, XX a. septintajame dešimtmetyje: vykdant sovietinį projektą „Žarnica“ ir mokslinių tyrimų projektą ARAKS, bendradarbiaujant su Prancūzija.

Šių pastangų rezultatas buvo subtilūs vizualiniai efektai, panašūs į šiaurės pašvaistę – tačiau nėra jokių įrašų, kad Rusija lapkričio 5 d. ar kada nors anksčiau būtų vykdžiusi kokią nors panašią veiklą.

Panaudojant galingus virš horizonto veikiančius radarus ar kitą elektromagnetinę įrangą iki šiol nebuvo sukurta nė viena dirbtinė šiaurės pašvaistė. O per pastaruosius metus šiaurės pašvaistės pasirodymas virš Ukrainos buvo užfiksuotas bent du kartus: balandžio 24 d. ir lapkričio 5 d. – ir abu atvejus galima paaiškinti stipriomis geomagnetinėmis audromis.

Be to, šiaurės pašvaistės, šviečiančios pietiniuose regionuose, nėra precedento neturintis įvykis žmonijos istorijoje. Pavyzdžiui, 1859 m. įvyko galingiausia žinoma geomagnetinė audra – vadinamasis Carringtono įvykis. Dėl jos šiaurės pašvaistės buvo stebimos didžiojoje pasaulio dalyje, įskaitant tropinius regionus, tokius kaip Kub1, Jamaik1 ir Havajų salas.

Vis dėlto tai netrukdo Rusijai bandyti priskirti absoliučiai natūralius reiškinius nežinomam, labai slaptam ir „vieninteliam“ ginklui, apibendrina „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.