Rusai pirmą kartą nukovė tanką „Leopard 1A5“

Ukrainos kariuomenė pirmą kartą neteko tanko „Leopard 1A5“, praneša „Forbes“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 8:10 PM

Antradienį internete išplatintame vaizdo įraše užfiksuota, kaip vieną iš Vokietijoje pagamintų tankų – greičiausiai priklausantį Ukrainos kariuomenės 44-ajai mechanizuotajai brigadai – kažkur snieguotoje Rytų Ukrainoje įveikia rusų amunicija.

Rusų dronui stebint, 40 tonų sveriantis tankas riedėjo palei medžių juostą, paskui pasuko į platų lauką. Atviroje teritorijoje tankas buvo lengvas taikinys.

Panašu, kad sviedinys ar mina apgadino kairįjį tanko vikšrą ir jį sustabdė, o tuo metu pasipylė dar daugiau artilerijos sviedinių. Dronu nufilmuotame vaizdo įraše nėra užfiksuota, kaip įgula gelbėjasi, tačiau matyti nejudantis tankas su plačiai atidarytais dviem bokštelio liukais – tai įrodymas, kad įgula pabėgo.

Gali būti, kad tanką pavyks atgauti ir sutaisyti, jei ukrainiečių inžinieriai jį pasieks anksčiau nei rusų šauliai ar dronai.

44-oji brigada iki šiol gavo galbūt dvi ar tris dešimtis „Leopard 1A5“ iš maždaug 200 Vokietijos, Nyderlandų ir Danijos Ukrainos karo veiksmams pažadėtų 1980-ųjų gamybos tankų.

Anot „Forbes“, buvo neišvengiama, kad brigada galiausiai neteks dalies tankų, tačiau pirmieji „Leopard 1A5“ nuostoliai buvo patirti greitai – praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai tankai pirmą kartą pasirodė mūšio lauke.

Vokietijoje pagamintas, 1980 m. „Leopard 1A5“ su tikslia optika ir stabilizuotu 105 mm pagrindiniu pabūklu yra puikus toliašaudis ginklas – ir labai mobilus. Tačiau jis nėra gerai apsaugotas – jo plieninis šarvas storiausioje vietoje yra vos 70 milimetrų storio – tai dešimtadalis apsaugos, kuria pasižymi 2000-ųjų „Leopard 2A6“.

Vis dėlto, ploni jo šarvai tikriausiai nėra visiškai kalti dėl neseniai patirtų pirmųjų nuostolių – kiekvienas tankas yra pažeidžiamas, jei po jo vikšrais ar šalia jų pakliūva minos ar artilerijos sviediniai.

Tačiau keista tai, kad šis „Leopard 1A5“ judėjo per atvirą lauką vidury baltos dienos. Kad išgyventų moderniųjų technologijų mūšio lauke, „Leopard 1A5“ įgula turėtų likti po priedanga, šaudyti iš 105 milimetrų pagrindinio pabūklo dideliu atstumu – 3 km ar didesniu – ir, kai keičia poziciją, tai daryti atsargiai ir, geriausia, naktį, teigia „Forbes“.

Brazilijos kariuomenė, kuri yra pagrindinė „Leopard 1A5“ naudotoja, moko savo įgulas slėpti silpnai šarvuotus tankus medžių juostose ir už kalvų. „Naudokite kamufliažą, – 2020 m. pažymėjo brazilų kapitonas Adriano Santiago Garcia. – Tinkamai išnaudokite vietovės reljefą,“

„Leopardo 1A5“ pagrindinis ginklas gali šaudyti net 3,5 km atstumu, o optika leidžia užfiksuoti taikinius iki 5 km atstumu.

Žinoma, bet kuri haubica šaudo didesniu nei 3,5 km atstumu, todėl „Leopard 1A5“ gebėjimas matyti ir šaudyti dideliu atstumu neišgelbės jo nuo artilerijos ugnies. Vienintelis patikimas būdas „Leopard 1A5“ išgyventi artilerijos atakas, anot „Forbes“, yra jų išvengti, pasislėpus nuo bepiločių lėktuvų, kurie parenka taikinius artileristams.

Sunku pasakyti, kodėl tas „Leopard 1A5“ ekipažas atsidūrė tokioje padėtyje, iki galo neišsiaiškinus visų aplinkybių. Tačiau šis praradimas turėtų pabrėžti „Leopard 1A5“ silpnąsias puses ir išryškinti stipriąsias.

Kad per greitai neprarastų per daug tankų, 44-oji brigada ir kiti Ukrainos „Leopard 1A5“ operatoriai turėtų kovoti iš priedangų ir judėti slėpdamiesi už reljefo arba, dar geriau, sutemus, teigia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.