ES bendrovei „Meta“ pareikštas antras skundas dėl galimybės „susimokėti už privatumą“

Europos vartotojų grupės antradienį pateikė skundą dėl bendrovės „Meta“ naudojamos sistemos, suteikiančioms „Facebook“ ir „Instagram“ vartotojams susimokėti mokestį, kad jų duomenys nebūtų renkami – tai jau antras bendrovės atžvilgiu pareikštas tokio pobūdžio skundas šią savaitę.

Europos vartotojų grupės antradienį pateikė skundą dėl bendrovės „Meta“ naudojamos sistemos, suteikiančioms feisbuko ir instagramo vartotojams susimokėti mokestį, kad jų duomenys nebūtų renkami – tai jau antras bendrovės atžvilgiu pareikštas tokio pobūdžio skundas šią savaitę.<br>123rf nuotr.
Europos vartotojų grupės antradienį pateikė skundą dėl bendrovės „Meta“ naudojamos sistemos, suteikiančioms feisbuko ir instagramo vartotojams susimokėti mokestį, kad jų duomenys nebūtų renkami – tai jau antras bendrovės atžvilgiu pareikštas tokio pobūdžio skundas šią savaitę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Nov 30, 2023, 1:23 PM, atnaujinta Nov 30, 2023, 1:24 PM

„Meta“ savo vartotojų duomenis parduoda reklamuotojams, tačiau jau kuris laikas nesugeba nurodyti ES duomenų privatumo įstatymų nuostatas tenkinančio pagrindo.

Bendrovė iš Silicio slėnio šį mėnesį ėmė siūlyti „Facebook“ ir „Instagram“ vartotojams Europoje galimybę už 10–13 eurų mėnesinį mokestį atsisakyti, kad jų duomenimys būtų perduodami kitoms šalims.

Tačiau Europos vartotojų grupės pareiškė, kad ši galimybė nėra teisėta.

„Vartotojams toks pasirinkimas yra nesąžiningas ir prieštarauja kelioms ES vartotojų įstatymo nuostatoms, todėl turėtų būti panaikintas“, – teigiama Briuselyje veikiančios ir skirtingas vartotojų grupes vienijančios Europos vartotojų organizacijos (BEUC) pranešime.

Organizacija praneša, kad 19 jos narių pateikė bendrą skundą Europos vartotojų apsaugos institucijoms.

„Meta“ pažeidinėja ES vartotojų įstatymą, taikydama nesąžiningus, apgaulingus ir agresyvius veiklos metodus“, – teigė BEUC direktoriaus pavaduotoja Ursula Pachl.

Antradienį Austrijos privatumo apsaugos grupė NOYB dėl to paties klausimo pateikė skundą Vienos duomenų apsaugos inspekcijai.

Jau ne vieną bylą prieš bendrovę „Meta“ laimėjusi NOYB nurodė, kad naujoji bendrovės „Meta“ sistema pažeidžia duomenų privatumo įstatymus, kadangi, vienintelei alternatyvai esant susimokėti, sutikimas nėra „duodamas laisva valia“.

Į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti šiuos skundus „Meta“ kol kas neatsakė, tačiau spalį pristatydama šią naujieną skelbė, kad ji, „suteikdama vartotojams galimybę rinktis, tuo pačiu atsižvelgia ir į Europos priežiūros institucijų reikalavimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.