Ukrainos gynybos pramonė kuria ginklo, kuriuo buvo pamuštas kreiseris „Moskva“, naują versiją

Apie tai interviu portalui „ArmiaInform“ pasakojo Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas generolas leitenantas Ivanas Havriliukas. Plėtra numato sukurti naują vietinės sparnuotosios raketos versiją.

 Raketos „Neptun“ paleidimas.<br> O. Bobovnikovo nuotr.
 Raketos „Neptun“ paleidimas.<br> O. Bobovnikovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 7:42 PM, atnaujinta Dec 4, 2023, 11:34 PM

„Dabar vyksta vadinamosios „ilgosios“ „Neptun“ kūrimo darbai. Kalbame apie naują raketos modifikaciją. Taip pat kartu su Strateginės pramonės ministerija aktyviai dirbama stiprinant priešlėktuvinės gynybos pajėgumus“, – sakė Ukrainos gynybos viceministras.

Gynybos ministerijos atstovas neatskleidė detalių apie naująją ilgojo nuotolio raketą ir jos paskirtį. Pradinė „RK-360MC“ sistema „Neptun“ iš pradžių buvo sukurta priešo karo laivams naikinti. Manoma, kad naujoji sparnuotosios raketos „R-360“ versija galės smogti antžeminiams taikiniams.

„R-360“ modernizavimas

Dar 2023 m. balandį Ukrainos gynybos ministerijos atstovas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, portalui „The Drive“ žurnalistams teigė, kad konstruktoriai dirba modifikuodami priešlaivinę raketą „Neptun“, kad ji galėtų atakuoti antžeminius taikinius. Raketai turėjo būti pritaikyta nauja nukreipimo sistema. Žiniasklaida pranešė, kad naująją raketą bus galima paleisti iš tos pačios paleidimo sistemos kaip ir anksčiau. Jos didžiausias kovinis nuotolis – 400 km, o kovinė galvutė svers 350 kg (priešlaivinėje versijoje – 150 kg).

Pareigūnas teigė, kad Ukraina sukūrė GPS orientavimo sistemą, kuri nukreipia raketą į iš anksto numatytą taikinį. Paskutiniame skrydžio etape infraraudonųjų spindulių raketos nukreipimo sistema pagal iš anksto įkeltą vaizdą ieško taikinio ir jį užfiksuoja.

Raketos panaudojimas

2022 m. balandžio 3 d., Rusijos invazijos į Ukrainą metu, Ukrainos šaltiniai skelbė, kad Rusijos fregata „Admiral Essen“ buvo apgadinta Ukrainos pajėgų. Vėliau Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovičius patikslino, kad į „Admiral Essen“ pataikė raketa „Neptun“.

2022 m. balandžio 13 d. Ukrainos šaltiniai nurodė, kad į Rusijos kreiserį „Moskva“ pataikė dvi raketos „Neptun“, dėl to kilo gaisras ir vėliau sprogo laivo amunicijos sandėlis. 2022 m. balandžio 13 d. Rusijos gynybos ministerija, nekomentuodama priežasties, pareiškė, kad dėl gaisro sprogo amunicija, o įgula buvo pilnai evakuota. Vėliau, gaisro dieną, Rusija pranešė, kad laivas vis dar plaukia, tačiau vėliau Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad laivas nuskendo dėl nepalankių oro sąlygų, kai buvo buksyruojamas. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas teigė, kad sėkmingas sistemos „Neptun“ panaudojimas nuskandinant šį karo laivą suteikė Ukrainos sąjungininkams pasitikėjimo, kad verta Ukrainai tiekti daugiau ginklų.

2023 m. rugsėjo 14 d. Rusijos priešlėktuvinė sistema „S-400“ netoli Jevpatorijos miesto Kryme buvo sunaikinta panaudojus Ukrainos sparnuotąsias raketas „Neptun“ ir smogiamuosius bepiločius. Apie tai Ukrainos saugumo tarnybos atstovai pareiškė pokalbyje su „Ukrainska pravda“ žurnalistais.

Pasak jų, iš pradžių dronai pataikė į Rusijos sistemos radarus. Po to karinių jūrų pajėgų daliniai su dviem sparnuotosiomis raketomis „Neptun“ atakavo priešlėktuvinės gynybos sistemų „S-300“/ „S-400“ paleidimo įrenginius „Triumf“.

Rugsėjo 21 d. Ukrainos saugumo tarnyba kartu su Ukrainos kariniu jūrų laivynu surengė bendrą raketų ataką prieš Sakų karinį oro uostą okupuotame Kryme. Šiam smūgiui ukrainiečiai pasitelkė bepiločius, kurie įveikė Rusijos priešlėktuvinę gynybą ir tada paleido sparnuotąsias raketas „Neptun“, „Hromadske“ nurodė Ukrainos saugumo tarnybos šaltiniai.

Parengta pagal „Militarnyj“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.