Rusija sunaikintą korvetę „Askold“ keičia nauju karo laivu

Atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) analitikoišanalizuota nauja informacija, gauta remiantis palydovinėmis nuotraukomis, atskleidžia dabartinę visų keturių „Projekto 22800“ „Karakurt“ klasės raketinių korvečių – galingų laivų, galinčių paleisti sparnuotąsias raketas „Kalibr“ – būklę. Šioje analizėje nagrinėjama individuali kiekvienos korvetės būklė ir jos reikšmė Juodosios jūros laivynui.

Korvetė „Tucha“ 2023 m. liepos mėn.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Korvetė „Tucha“ 2023 m. liepos mėn.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 9:12 AM, atnaujinta Dec 12, 2023, 9:13 AM

Korvetė „Ciklonas“ jau įtraukta į Juodosios jūros laivyno sudėtį, dar 2023 m. gruodžio 2 d. ji buvo pastebėta laikinai okupuoto Sevastopolio vandenyse. Tai rodo, kad laivas yra parengtas operatyvinei veiklai ir gali būti nedelsiant dislokuotas.

2023 m. lapkričio 4 d. per Ukrainos raketų ataką korvetė „Askold“ patyrė didelę žalą ir iš esmės tapo netinkama naudoti. Gruodžio 3 d. ji buvo remontuojama Zalivo laivų statybos gamykloje Kerčėje. Žalos mastas kol kas neaiškus, tačiau pažeistas vietas dengiantis brezentas leidžia manyti, kad reikės atlikti reikšmingus remonto darbus, todėl laivo grąžinimas į eksploataciją gali būti atidėtas ilgesniam laikui.

Korvetė „Amur“ baigta statyti ir praėjo visus būtinus bandymus. Laivas dar nėra oficialiai įtrauktas į Juodosios jūros laivyno sudėtį, tačiau jo buvimas Novorosijske 2023 m. gruodžio 5 d. leidžia manyti, kad jis greitai bus pradėtas oficialiai naudoti.

Situacija, susijusi su korvete „Tucha“, yra itin įdomi. Kitaip nei kitos trys korvetės „Karakurt“, pagamintos Zalivo gamykloje Kerčėje, „Tucha“ buvo statoma Zelenodolsko (Rusija) laivų statykloje, esančioje ant Volgos upės kranto. Ši detalė ir korvetės pasirodymas Novorosijske šalia laivo „Amur“ 2023 m. gruodžio 5 d. tvirtai rodo, kad ji yra galimas sunaikinto laivo „Askold“ pakaitalas. „Tucha“ pradėta statyti 2019 m., o nuleista į vandenį Zelenodolske 2023 m. liepą. Laivo atplaukimas į Novorosijską reiškia, kad jis netrukus bus pradėtas eksploatuoti ir galimai užpildys „Askold“ paliktą spragą Juodosios jūros laivyne.

„Tucha“ pasižymi šiomis charakteristikomis:

  • svoris: 870 tonų,
  • ilgis: 67 metrai,
  • plotis: 11 metrų,
  • įgula: 39 žmonės,
  • ginkluotė: 76 mm kalibro ginklas, 8 raketų „Kalibr/Onyx“ paleidimo įrenginiai, priešlėktuvinės gynybos sistema „Pantsir“, dronas „Orlan-10“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.