Nereikia net ukrainiečių: Šiaurės Korėjos sviediniai patys sprogdina rusų artileriją

Ukrainoje kovojančių Rusijos okupacinių pajėgų artileristai aktyviau skundžiasi dėl savo įrangos – tai patvirtina dar viena internete paskelbta velkamosios haubicos „D-30“ su sprogusiu vamzdžiu nuotrauka.

 Rusiška savaeigė artilerijos sistema „2S3 Akacija“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusiška savaeigė artilerijos sistema „2S3 Akacija“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusiška haubica „D-30“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusiška haubica „D-30“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusiška haubica „D-30“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Rusiška haubica „D-30“ po vamzdžio sprogimo.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 9:18 AM

Nėra jokių nuorodų, kurios padėtų įvertinti fotosesijos datą ar vietą. Pranešime rašoma, kad galima tokio rezultato priežastis – artilerijos amunicija, kurią Rusija sparčiai gauna iš savo rytinės partnerės Šiaurės Korėjos.

Prieš savaitę pasirodė pranešimai, kad Šiaurės Korėjos sviedinių skrydžio trajektorija nenuosekli ir jie kaskart nusileidžia skirtingu atstumu nuo šaudymo vietos. Atsitiktinai patikrinus penkis sviedinio užtaisus nustatyta skirtinga cheminė sudėtis ir parako kiekis viduje, sandarinimo gedimai, o kartais ir švininės vielos, skirtos sumažinti vario sankaupas vamzdyje.

Žinynuose rašoma, kad tipinės vamzdžio sprogimo priežastys, tokios kaip aukščiau pateiktoje „D-30“ nuotraukoje, yra šios: nepakankamas sviedinio korpuso sienelių ar dugno tvirtumas, nepakankamas parako dujų užsandarinimas užpakalinėje sviedinio dalyje, nepatenkinama sprogstamosios medžiagos, esančios šaudmenyse, kokybė, metalo defektai, detonatoriaus nebuvimas.

Kiek matome, Šiaurės Korėjos šaudmenyse pastebimas kiekvienas šio sąrašo veiksnys. Tačiau tai ne vienintelė priežastis – nes banalus vamzdžio nusidėvėjimas taip pat daro savo.

Pirmieji pranešimai apie sprogusių artilerijos vamzdžių protrūkį datuojami 2023 m. pavasariu – gerokai anksčiau, nei į Rusiją ir į fronto liniją pradėjo plūsti užsienio amunicija. Priežastis buvo didelis vamzdžių nusidėvėjimas. Be to, susidėvėjusių vamzdžių viduje atsiranda defektų, dėl kurių sviediniai sprogsta dar nepalikę ginklo.

Toks rezultatas juo labiau tikėtinas turint omenyje tai, kad Rusija iš sandėlių traukia senus ir apdulkėjusius sovietmečio ginklus, laikytus be stogo ir priežiūros. Tačiau net ir tai neprilygsta tam, kiek pastaruoju metu pasirodė sueižėjusios rusiškos artilerijos dalių nuotraukų.

Matyt, nekokybiškų Šiaurės Korėjos sviedinių atvežimas sustiprino sistemines rusiškų nekokybiškų artilerijos ginklų problemas, rašo „Defense Express“. Kuo toliau, tuo sunkiau rusams su ja susidoroti – nes dėl susidėvėjusių vamzdžių ir mažo tikslumo artileristai, norėdami įvykdyti kovinę užduotį, turi iššaudyti statistiškai daugiau sviedinių – todėl vamzdžiai dar labiau susidėvi.

Tai virsta užburtu ratu ir kiekybės bei kokybės lenktynėmis, keliančiomis iššūkį Rusijos galimybėms pakankamai greitai pakeisti visus ginklus iš savo rezervų, kad išliktų dalinė padėties fronte kontrolė.

Tai reiškia, kad, pasikliaudamas Šiaurės Korėjos parama, Kremlius išsprendė vieną problemą – šaudmenų trūkumą – kitos, platesnės ir sisteminės problemos, kurią sukėlė ilgametis kokybės kontrolės nepaisymas ir lėšų švaistymas karinėje srityje, paaštrėjimo sąskaita, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.