Rusai netyčia sukūrė savaime sprogstantį tanką

Aštuntajame dešimtmetyje Sovietų Sąjunga sukūrė reaktyvinius sprogstamuosius šarvus (angl. explosive reactive armour, ERA), kuriais tapo galima greitai apsaugoti tankus ir kitas sunkesnes šarvuotas transporto priemones.

 Savaime sprogstantis tankas, kurį ukrainiečių dronas pastebėjo netoli Krynkų, yra pavojingas jo paties įgulai.<br>Stopkadras.
 Savaime sprogstantis tankas, kurį ukrainiečių dronas pastebėjo netoli Krynkų, yra pavojingas jo paties įgulai.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 7:55 PM

Kaip išduoda pavadinimas, ERA veikia sprogdami. Kai kulka pataiko į plytos dydžio ERA bloką, suveikia bloko viduje esantys sprogmenų sluoksniai. Jie sprogsta į išorę, iš dalies nukreipdami bandantį įsiskverbti šaudmenį ar sprogmenį.

Dauguma Rusijos tankų turi ERA. Tačiau labai svarbu, kur jie yra sumontuoti. Ir bent vienas rusų tankas, dalyvavęs pražūtingoje Rusijos kampanijoje aplink Krynkus pietų Ukrainoje, turėjo juos sumontuotus tikrai ne taip, kaip reikia.

Iš esmės rusai sukūrė tai savaime sprogstantį tanką, rašo „Forbes“.

ERA gali padvigubinti karo mašinos apsaugą nuo didelės sprogstamosios galios sviedinių. Tačiau sprogstamosios šarvuotės negalima montuoti ant bet kokios transporto priemonės ar bet kurios jos dalies. Kai ERA blokas sprogsta, kyla pavojus, kad gali būti sugadinta pati mašina.

„Norint atlaikyti sprogimus, būdingus sprogstamiesiems reaktyviniams šarvams, reikia turėti pakankamai tvirtą pagrindinį šarvą, – 2012 m. ataskaitoje aiškino JAV Kongreso biudžeto biuras. – Todėl reaktyviniai šarvai negali būti montuojami į visas transporto priemones – šis apribojimas apima, pavyzdžiui, sunkvežimius“

Tai nesustabdė vis prasčiau apmokytos ir prastai vadovaujamos Rusijos kariuomenės Ukrainoje nuo ERA įrengimo ant kai kurių lengvai šarvuotų sunkvežimių – įskaitant vieną sunkvežimį su sprogstamuoju šarvu ant priekinio stiklo.

Jei į priekinį stiklą pataikytų ukrainiečių kulka, ERA taptų mirtinais spąstais sunkvežimio ekipažui. Įsijungusios ERA sprogimas priekinį stiklą paverstų mirtinų stiklo šukių pūga.

Savaime sprogstantis tankas, kurį ukrainiečių dronas pastebėjo netoli Krynkų, tik šiek tiek mažiau pavojingas jo įgulai. Iš viršaus dronu nufilmuotame vaizdo įraše aiškiai matyti ERA sluoksnis ant tanko variklio grotelių.

Taip tai nėra daroma, aiškina „Forbes“. Daugumoje rusų ir ukrainiečių tankų, turinčių ERA, papildomi šarvų blokai montuojami ant bokštelių ir korpuso priekių. Taip yra todėl, kad šios tanko dalys yra nukreiptos į besiginantį priešą ir turi didžiausią tikimybę patirti smūgį.

Taip pat todėl, kad galiniai korpuso šonai ir galinis viršus supa tanko variklį. Varikliui reikalingos išmetimo grotelės, kurios pagal apibrėžimą turi būti apsaugotos plona šarvuote.

Tankas, kurio bokštelio priekinė dalis padengta šimtais milimetrų šarvų, gali turėti tik keliasdešimt milimetrų šarvus virš variklio skyriaus. Kad tai kompensuotų, daugelis kariuomenių (įskaitant Rusijos ir Ukrainos kariuomenes) prie tanko variklio skyriaus išorinės pusės prideda plokštelinius šarvus.

Tačiau niekas ant variklio skyriaus nededa ERA. Jei į variklį pataikęs sviedinys ar sprogstamasis užtaisas detonuoja reaktyvinį šarvą, šarvo sprogimas gali taip pat išvesti tanką iš rikiuotės, kaip ir prasiskverbęs šaudmuo.

Tai, kad šis savaime sprogstantis tankas veikė Krynkų sektoriuje, turi tam tikrą prasmę. Prieš du mėnesius Ukrainos jūrų pėstininkai iš 35-osios brigados persikėlė per Dniepro upę ir dengiami artilerijos, bepiločių lėktuvų ir intensyvių radijo trukdžių, užsitikrino placdarmą Krynkuose, Rusijos kontroliuojamame kairiajame krante. Tai naujas karo frontas, kuriuo ukrainiečiai tikisi galiausiai pasinaudoti, kad išstumtų rusų okupantus iš Pietų Ukrainos.

Rusų jūrų pėstininkams, sustiprintiems kariuomenės motorizuotuoju pulku, nepavyko išstumti ukrainiečių. Taigi, po paviršutiniškų mokymų rugsėjo ir spalio mėnesiais į pietų Ukrainą atvyko Rusijos oro desanto korpuso 104-oji divizija – ir perėmė vadovavimą.

104-oji divizija, nauja penktoji divizija, paprastai sudaryta iš keturių Rusijos oro desanto korpuso divizijų, turėjo kompensuoti didelius korpuso nuostolius, patirtus per pirmuosius 22 Rusijos karo su Ukraina mėnesius. Vietoje to, pati maždaug 2000 žmonių divizija tapo didėjančio išsekinamojo karo auka. Pranešama, kad diviziją „prastai rėmė oro pajėgos ir artilerija, o daugelis karių, labai tikėtina, buvo nepatyrę“, aiškina Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Apie tokį nepatyrimą byloja ir tai, kad bent vieno tanko įgula sumanė variklio skyrių apšarvuoti ERA šarvais, apibendrina „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.