Karas Ukrainoje paveikė ir rusų narkotikų vartojimo įpročius Prognozuoja, kad ateityje bus dar blogiau

Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Rusijos karo Ukrainoje padariniai atgaivino kriminalinį chaosą šalyje ir iš esmės pakeitė Rusijos nusikalstamo pasaulio narkotikais prekiaujančių gaujų dinamiką.

 Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Rusijos karo Ukrainoje padariniai atgaivino kriminalinį chaosą šalyje ir iš esmės pakeitė Rusijos nusikalstamo pasaulio narkotikais prekiaujančių gaujų dinamiką.<br> 123rf nuotr.
 Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Rusijos karo Ukrainoje padariniai atgaivino kriminalinį chaosą šalyje ir iš esmės pakeitė Rusijos nusikalstamo pasaulio narkotikais prekiaujančių gaujų dinamiką.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 9:25 AM

2023 m. gruodį paskelbtame „Neramumų meto“ vertinime apie Ukrainos karo poveikį Rusijos nusikalstamam pasauliui ilgametis Rusijos stebėtojas Markas Galeotti, rašantis „Pasaulinei iniciatyvai prieš tarptautinį organizuotą nusikalstamumą“ pranešė, kad dėl Rusijos invazijos pakito pagrindiniai narkotikų maršrutai, kuriais kadaise naudojosi Rusijos gaujos.

Prieš karą Rusija buvo visų rūšių neteisėtų produktų – pavyzdžiui, pinigų, ginklų, narkotikų ir žmonių – tarpvalstybinių srautų centras visoje Europoje ir už jos ribų. Ukrainos nusikalstamas pasaulis kadaise irgi atliko pagrindinį vaidmenį tai platinant, – pirmadienį pristatydamas savo ataskaitą sakė M. Galeotti.

Tačiau po to, kai 2022 m. vasarį Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, M. Galeotti skelbia, kad Ukrainos gangsteriai staiga „iš naujo atrado savo patriotizmą“ ir atsisako bendradarbiauti su rusais. Ukrainos pasitraukimas kartu su sausumos kelių uždarymu tokiose šalyse kaip Suomija privertė rusų nusikaltėlius ieškoti alternatyvių narkotikų kelių.

Ataskaitoje teigiama, kad siekdami išvežti produktus iš Rusijos į kitas Europos dalis, prekeiviai vis dažniau kreipiasi į Baltarusiją, kaip į naują svarbų tranzito centrą.

Nepaisant visoje Europoje nustatytos pasienio kontrolės, heroinas, kokainas ir kitos narkotinės medžiagos iš Rusijos buvo kontrabanda gabenamos per Baltarusiją, teigia M. Galeotti, o sankcionuoti produktai – tokie kaip mikroschemos ir prabangos prekės – buvo įvežami kontrabanda.

M. Galeotti sako, kad didieji Rusijos nusikaltėlių tinklai nukentėjo dėl naujos dinamikos, tačiau mažesnės gaujos, kurios anksčiau buvo nustumtos į Baltarusijos pasienio užkampį, staiga ėmė gauti naudos.

Atrodo, kad karas taip pat turėjo įtakos narkotikų paklausai pačioje Rusijoje.

Ataskaitoje nustatyta, kad nors kai kurie tarptautiniai narkotikai – pavyzdžiui, kokainas ir heroinas – vis dar patenka į Rusiją iš Lotynų Amerikos šalių, bet ekonominis spaudimas paprastų rusų kišenėms dėl karo sankcijų pakeitė situaciją.

Dar prieš karą kokainas buvo per brangus didžiajai Rusijos visuomenės daliai – ir ataskaitoje teigiama, kad heroino vartojimas sumažėjo visoje šalyje.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad dėl narkotikų už prieinamą kainą trūkumo ir nepatikimų prekybos kelių visoje Rusijoje padaugėjo sintetinių narkotikų.

M. Galeotti teigia, kad sintetinius opioidus yra pigiau gaminti ir jie buvo prieinamesni paprastiems rusams.

Ataskaitoje skelbiama, kad karas taip pat paskatino sintetinių amfetaminų – tokių kaip mefedronas (rusų žargonu vadinamas „druska“) – vartojimą, nes jų daugiau vartojama tokiuose miestuose kaip Doneckas, kur daugelis kareivių yra įsikūrę arba atostogauja.

Gegužės mėnesio JK Karališkojo jungtinio tarnybos instituto ataskaitoje nustatyta, kad kai kuriems Rusijos kareiviams buvo duodama amfetaminų. Tuo tarpu spalį vienas Rusijos naujienų portalas pranešė, kad kareiviams į tranšėjas buvo pristatomi sunkieji narkotikai – kad jie išvengtų nuobodulio.

M. Galeotti pranešė, kad kariai jau pradėjo parsivežti priklausomybę namo, todėl tokiose vietovėse kaip Krasnodaras, Maskva, Kostroma, Kurganas ir Čeliabinskas padaugėjo „su „druska“ susijusių atvejų“.

Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas per 2023 m. liepą vykusį kovos su narkotikais komiteto posėdį pripažino, kad nors sintetinių narkotikų importas iš užsienio sumažėjo, jų gamyba šalies viduje išaugo, praneša M. Galeotti. Tikėtina, kad ši problema neišnyks ir karui pasibaigus.

„Atsižvelgiant į sąlygas, kurias šiuo metu patiria kareiviai Ukrainoje, įskaitant žiaurumų poveikį, tikėtina, kad vykstantis karas lems panašų ir ilgalaikį narkotikų vartojimo savigydai padidėjimą“, – rašo M. Galeotti.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.