Seime įsteigė Dirbtinio intelekto darbo grupę

Seimo Ateities komitetas įsteigė Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupę, kurios tikslas – sukurti DI technologijų teisinę bazę ir įgyvendinimą, atsižvelgiant į visuotinius bei ES standartus – žmogaus teisių ir teisinės valstybės srityse. Taip pat skatinti DI taikymą ir plėtrą valstybės švietimui, konkurencingumui, pažangai.

Dirbtinis intelektas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Dirbtinis intelektas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2024, 4:22 PM

Seimo narė, DI grupės iniciatorė ir pirmininkė, Seimo Ateities komiteto narė Rasa Petrauskienė teigė, jog dirbtinio intelekto įtaka gyvenimui yra neišvengiama, nors ir atveria naujas galimybes įvairiose srityse, tačiau, anot Seimo narės, šios pažangos pasekmės demokratijai, žmogaus teisėms ir teisinei valstybei lieka neaiškios, o politiškai neapibrėžta DI plėtra ir teisiškai nereguliuojamos dirbtinio intelekto rizikos yra nepaprastai didelės.

Dirbtinis intelektas jau atvėrė naują žmonijos epochą, kuri jau šiandien keičia mūsų kasdienį gyvenimą. Svarbu spėti gyventi nauju planetos ritmu, todėl ir subūrėme Seimo ateities komiteto dirbtinio intelekto darbo grupę. DI nebebus tik paprastas technologijos elementas, o vis labiau lems visų mūsų gyvenimų pokyčius sparčiai kintančiame pasaulio kontekste“, – pranešime teigė DI darbo grupės pirmininkė R.Petrauskienė.

Seimo narės teigimu, planuojama, kad DI darbo grupė į savo posėdžius kvies įvairias suinteresuotąsias šalis – mokslo, verslo sektoriaus ir pilietinės visuomenės atstovus. Remiantis sukelta 2022 m. lapkričio mėn. banga dėl generatyvinio dirbtinio intelekto, Ateities komiteto nariai susitarė, kad dėl eksponentinio dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi technologijų augimo, jų integracijos į įvairias viešojo gyvenimo sritis, kilo būtinybė nustatyti esminę Lietuvos veikimo nišą dirbtinio intelekto erdvėje.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas Lietuvos kultūros išsaugojimui, pritaikymui ir plėtrai DI aplinkose, atsižvelgiant į strateginius valstybės tikslus ir naujai kylančius uždavinius. Dėl šios priežasties būtina iš naujo įvertinti 2018 m. Lietuvos dirbtinio intelekto strategiją, teikiant pirmenybę politiniam šiuolaikinės DI plėtros politikos krypčių formavimui ir teisinio reguliavimo galimybėms ir kitų procesų analizei, kurios leistų užtikrinti apsaugą nuo diskriminacijos, privatumo, saugumo pažeidimų, saviraiškos laisvės apribojimų ir manipuliavimo visuomenės nuomone grėsmėms.

Darbo grupę sudaro Seimo nariai: R.Petrauskienė, Matas Maldeikis, Paulė Kuzmickienė, Raimundas Lopata, Andrius Navickas, Lukas Savickas, Liudvika Pociūnienė, Kęstutis Vilkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.