Itin reti kadrai: parodė, kaip ukrainietiškas robotas užpuola rusų įtvirtinimus

Ukrainos kariuomenė parodė retą filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti anžeminio bepiločio smūgiai puolant Rusijos pozicijas.

 Ukrainos kariuomenė parodė retą filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti antžeminio bepiločio smūgiai puolant Rusijos pozicijas.
 Ukrainos kariuomenė parodė retą filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti antžeminio bepiločio smūgiai puolant Rusijos pozicijas.
 Ukrainoje dislokuotas naujas bepilotis antžeminis aparatas „Marker“
 Ukrainoje dislokuotas naujas bepilotis antžeminis aparatas „Marker“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-12 19:49, atnaujinta 2024-01-12 19:50

Iš filmuotos medžiagos matyti, kad nuotoliniu būdu valdomas antžeminis dronas kovojo su Rusijos karinėmis pajėgomis.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip dronas puola vieną iš rusų įtvirtinimų, išdėstytų netoli kelio. Smūgio rezultatai ir detalės apie konkretų operacijoje naudotą droną neatskleidžiamos.

Tikėtina, kad puolime dalyvavusi robotinė platforma yra „Ironclad“ – Ukrainos inovatorių „Roboneers“ sukurtas produktas. Šis dronas keičia požiūrį į karybą ir prisideda prie karių gyvybių išsaugojimo, rašo „Defence Blog“.

„Ironclad“ gali pasigirti maksimaliu 20 km per valandą greičiu, jame įrengta termovizorinė kamera ir kovinis bokštelis „Šablia M2“. Be to, jis turi šarvuotą apsaugą nuo šaulių ginklų ugnies.

„Ironclad“ gali būti valdomas nuotoliniu būdu iš saugios vietos – tai saugesnė alternatyva karinėms operacijoms.

Tačiau panašu, ne vien ukrainiečiai bando robotizuoti karinius veiksmus. Buvęs Rusijos gynybos ir kosmoso ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas savo „Telegram“ kanale pranešė, kad Ukrainoje dislokuotas naujas bepilotis antžeminis aparatas „Marker“.

Pasak D. Rogozino pareiškimo, „pirmieji keturi „Marker“ robotai atvyko į regioną griežtai pagal grafiką. Pradedame krauti taikinių vaizdus, treniruojame kovinių robotų grupės kovinius algoritmus ir montuojame galingą prieštankinę ginkluotę“, – rašė D. Rogozinas.

Robotai „Marker“ atstovauja naujausios kartos Rusijoje pagamintas bepilotes antžemines transporto priemones. Tai bendras centro ir mokslinio gamybinio susivienijimo „Android Technics“ projektas. Numatoma, kad ši modulinė platforma atliks pagrindinį vaidmenį koordinuojant antžeminių robotų, bepiločių orlaivių ir specialiųjų operacijų pajėgų veiklą. „Marker“ yra platforma, skirta būsimiems koviniams modeliams kurti.

Tris tonas sverianti robotinė platforma siūlo techninę regą, ryšį, navigaciją, autonominį judėjimą ir grupinį valdymą. Sistemos autonominiai gebėjimai išgaunami iš modulinės daugiaspektrinės matymo sistemos, kurioje duomenų apdorojimui naudojami neuroninių tinklų algoritmai.

Turėdamas galimybę įgyti pilną informaciją apie aplinką iki daugiau nei 100 metrų atstumu, „Marker“ leidžia operatoriams laiku keisti jo judėjimą be tiesioginio įsikišimo, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.