Suskaičiavo, kiek rusų kareivių dabar yra Ukrainos teritorijoje

Ukrainos gynybos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Ukrainoje dislokuoti 462 000 rusų kareivių – ir tai tik sausumos pajėgų dalis. Nors to pakanka 38 mechanizuotosioms pėstininkų divizijoms suformuoti, tikrasis klausimas – kaip gerai jos yra aprūpintos, rašo „Defense Express“.

 Ukrainos gynybos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Ukrainoje dislokuoti 462 000 rusų kareiviai.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 Ukrainos gynybos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Ukrainoje dislokuoti 462 000 rusų kareiviai.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 8:55 AM

Aktyviai prieš Ukrainą kovojančių Rusijos ginkluotųjų pajėgų sausumos komponentas sudaro 462 tūkst. žmonių – tokią įžvalgą per tinklalaidę, kurį surengė „Ukrainska pravda“ ir „Media Center Ukraine“ žurnalistai, pateikė Ukrainos gynybos žvalgybos vado pavaduotojas generolas majoras Vadimas Skibickis.

„Prie šio skaičiaus taip pat turėtume pridėti dar 35 tūkst. Rosgvardijos [personalo], kuris palaiko okupacinį režimą užnugaryje, – pažymėjo V. Skibitskis. – Taip pat galime pridėti Rusijos Juodosios jūros laivyną, aviaciją ir kitus aprūpinimo padalinius.“

Tipinę Rusijos kariuomenės mechanizuotąją pėstininkų „motorizuotąją“ diviziją sudaro 12 000 kareivių ir vienas tankų pulkas, du motorizuotųjų šaulių pulkai, vienas artilerijos ir vienas oro gynybos pulkas, taip pat septyni batalionai: prieštankinis, žvalgybos, inžinerinis-šaulių, ryšių, elektroninės kovos, materialinio aprūpinimo ir medicinos.

Rusų invazijos kontingentas, turintis 462 000 kareivių, prilygsta beveik 38,5 pilnai sukomplektuotoms divizijoms. Ukrainos gynybos žvalgybos duomenimis, rusams sėkmingai sekasi išlaikyti pakankamą savo dalinių personalą:

„Priešas sugeba išlaikyti 92–95 proc. dislokuotų grupių. Buvo atvejų, kai personalo lygis nukrisdavo iki 89–90 proc., tačiau dėl kasdienių mobilizacinių pastangų Rusijai pavyksta išlaikyti tokį lygį. Iš esmės tai yra visiškai sukomplektuoti daliniai, kurie leidžia vykdyti rotacijas ir atitraukti dalinius, praradusius kovinį pajėgumą, kurių nuostoliai siekia 50 proc. į užnugario rajonus, papildyti juos ir vėl grąžinti į frontą“, – sakė Ukrainos gynybos žvalgybos vado pavaduotojas.

Gynybos žvalgybos vertinimu, mobilizacija nepaspartės bent jau iki V. Putino prezidento rinkimų 2024 m. kovą, nes vykstančių veiksmų pakanka, kad Rusijos kariuomenė galėtų vykdyti pajėgų rotaciją ir sudaryti rezervinius dalinius, kurie prireikus galėtų būti siunčiami į Ukrainą.

Kita vertus, kariuomenei reikia ne tik žmonių, bet ir įrangos, o norint aprūpinti 38,5 divizijos, reikėtų maždaug:

  • 7200 tankų;
  • 9200 šarvuotų kovos mašinų;
  • 3700–4500 didelio kalibro ir raketinės artilerijos sistemų.

Tačiau reikia turėti omenyje, kad tai tik tipinės visiškai sukomplektuotos motorizuotųjų šaulių divizijos ginkluotė. Tačiau iki 2021 m. rusų divizijos buvo nevienalytės savo sudėtimi, įtrauktų padalinių skaičiumi ir pan. Daugelis jų tokios pat išlieka ir šiandien, rašo „Defense Express“.

Vis dėlto pateikti skaičiai parodo, kokia sunki užduotis yra aprūpinti tokias masines invazines pajėgas pakankamu įrangos kiekiu. Be to, organizacinis chaosas daliniuose rodo, kokios gilios materialinio aprūpinimo problemos yra rusų kariuomenėje, nepaisant gausaus žmonių skaičiaus – nes šios problemos pirmiausia kyla dėl netolygaus turto paskirstymo daliniams, verčiančio karininkus taikytis prie asignavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.