Ukrainiečių tankams į pagalbą stos robotai

Čekijos gynybos bendrovė „Isolit-Bravo“ Ukrainos kariuomenei padovanojo aštuonias robotų platformas „Trail-Blazer“, o netrukus bus pristatytos dar keturios. Teigiama, kad šias bepilotes antžemines mašinas (angl. unmanned ground vehicle, UVG) pradėjo eksploatuoti viena iš tankų brigadų, praneša Čekijos interneto svetainė „Hospodarske Noviny“. Robotai bus naudojami kroviniams gabenti ir sužeistiems kariams evakuoti.

 Čekijos gynybos bendrovė „Isolit-Bravo“ Ukrainos kariuomenei padovanojo aštuonias robotų platformas „Trail-Blazer“.<br> „Hospodarske Noviny“ nuotr.
 Čekijos gynybos bendrovė „Isolit-Bravo“ Ukrainos kariuomenei padovanojo aštuonias robotų platformas „Trail-Blazer“.<br> „Hospodarske Noviny“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 8:45 AM

Jei paaiškės, kad šių dronų atvykimas į konkretų tankų dalinį yra tiesa, tai bus svarbus rodiklis, kad Ukrainos kariuomenė jau artėja prie vieno iš aktualiausių šiuolaikinės karybos doktrinos lygmens klausimų sprendimo: kaip integruoti tankus su robotizuotomis platformomis ir ar apskritai tokia integracija turėtų vykti mūšiuose su rusais, rašo „Defense Express“.

„Trail-Blazer“ gali vežti iki 350 kg krovinio, važiuoti nuo 4 km/h iki 8 km/h greičiu, įveikti iki 32 kilometrų atstumą ir autonomiškai veikti iki 8 valandų. Valdant nuotoliniu būdu, signalo priėmimo atstumas ribojamas iki 1 kilometro.

Šios specifikacijos reiškia, kad Ukrainos tankų brigada gaus tuziną UGV, pasižyminčių puikia keliamąja galia, veikimo trukme ir geru pravažumu (tai yra vikšrinės mašinos) – ir verta paminėti, kad tai gana nemažas kiekis vienam daliniui.

Tačiau dėl tik 1 kilometro valdymo nuotolio kyla klausimas, kaip mūšio lauke užtikrinti veiksmingą šių robotizuotų platformų ugnies paramą. Rusai linkę naudoti visas įmanomas priemones tokioms mašinoms sunaikinti.

Įdomu tai, kad maždaug prieš mėnesį Londone įsikūręs analitinis centras „Royal United Services Institute“ (RUSI) paskelbė išsamią studiją apie šarvuotųjų pajėgų ateitį šiuolaikiniame kare.

Viename iš šio tyrimo punktų buvo nagrinėjamas klausimas, ar koviniai robotai ilgainiui galės pakeisti tankus ir kitas šarvuotas transporto priemones. Atsakymas buvo neigiamas. Robotų platformoms trūksta reikiamos ugnies galios ir apsaugos. Tačiau tankai ir robotai gali papildyti vieni kitus mūšio lauke, jei bus tinkamai pritaikyti.

Taigi, pasirodo, kad pagrindinių kovos tankų ir robotų sistemų sąveikos mūšio lauke dilema, kuri dar prieš mėnesį buvo grynai teorinė, dabar gali būti išbandyta praktiškai, rašo „Defense Express“. Ir būtent Ukrainos ginkluotosios pajėgos žengia pirmąjį žingsnį ir tiesia kelią praktine patirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.