Ukrainiečiai numušė du retus ir itin vertingus rusų lėktuvus – štai kuo jie ypatingi Vieno iš jų kaina – iki pusės milijardo JAV dolerių

Pranešama, kad sekmadienį Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė du rečiausius ir vertingiausius Rusijos karinių oro pajėgų vadavietės orlaivius: radiolokacinį išankstinio perspėjimo lėktuvą „Beriev A-50“ ir oro desanto vadavietę „Iljušin Il-22“.

 Pranešama, kad sekmadienį Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė du rečiausius ir vertingiausius Rusijos karinių oro pajėgų vadavietės orlaivius: radiolokacinį išankstinio perspėjimo lėktuvą „Beriev A-50“ ir oro desanto vadavietę „Iljušin Il-22“.<br> Wikimedia commons, avirųjų šaltinių nuotr., lrytasl.lt mont.
 Pranešama, kad sekmadienį Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė du rečiausius ir vertingiausius Rusijos karinių oro pajėgų vadavietės orlaivius: radiolokacinį išankstinio perspėjimo lėktuvą „Beriev A-50“ ir oro desanto vadavietę „Iljušin Il-22“.<br> Wikimedia commons, avirųjų šaltinių nuotr., lrytasl.lt mont.
 Internautai jau kuria memus apie savaitgalio incidentą.
 Internautai jau kuria memus apie savaitgalio incidentą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 11:52 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 10:14 AM

Ukraina oficialiai patvirtino Rusijos lėktuvų „A-50“ ir „Il-22“ numušimą virš Azovo jūros sausio 14 d.

Ukrainos radijas „RBC“ paskelbė, kaip teigiama, garso įrašą, kuriame girdėti, kaip „Il-22“ įgula radijo ryšiu siunčia SOS signalą dispečeriams, matyt, esantiems Anapoje, pietinėje Azovo jūros pakrantėje Rusijos pusėje. „Skubiai prašome greitosios pagalbos ir ugniagesių įgulos“, – radijo ryšiu praneša įgula.

Pasak „Kyiv Independent“, keturių variklių, sraigtiniu varikliu varomu „Il-22“ – juo skraidinama iki 10 žmonių, jis padeda perduoti radijo signalus ir koordinuoti fronto operacijas – sekmadienio vakarą nukentėjo Azovo jūros pakrantėje.

Nuo tada kai birželį maištavę „Wagner“ samdiniai virš vakarų Rusijos numušė vieną iš šių brangių orlaivių, Rusijos oro pajėgos teturi tik 30 „Il-22“ (ir jų variantų).

Keturių variklių reaktyvinis lėktuvas „A-50“ yra Rusijos atsakas į pagrindinį Jungtinių Valstijų ankstyvojo perspėjimo lėktuvą „Boeing E-3“. Virš „A-50“ korpuso sumontuotas besisukantis radaras, kuris skenuoja 360 laipsnių kampu ir aptinka orlaivius net 400 km atstumu. „A-50“ įgula, kurią sudaro 15 žmonių, stebi priešo lėktuvus ir koordinuoja draugiškų lėktuvų skrydžius.

Rusijos karinės oro pajėgos turi tik devynis „A-50M“ ir modernizuotus „A-50U“. Ukrainos pajėgos arba jų Baltarusijos agentai vasarį apgadino vieną iš „A-50“, stovintį Mačiuliškių bazėje Baltarusijoje.

Leidinys „Kyiv Independent“ teigia, kad „A-50“ buvo numuštas „iškart po to, kai jis pradėjo užduotį Zaporožės srities Kyrylivkos rajone“ Pietų Ukrainoje. Numušimas įvyko praėjus vos 10 minučių po to, kai buvo numuštas „Il-22“.

Tai, kad ukrainiečiai pataikė ir į „Il-22“, ir į „A-50“, reiškia, jog sekmadienis buvo pati blogiausia diena Rusijos oro pajėgoms per 23 mėnesius nuo tada, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą – tai net blogiau už visą gruodžio mėnesį, kai sudėtinga raketų ataka virš pietų Ukrainos ukrainiečiai numušė tris Rusijos naikintuvus bombonešius „Suchoj“, rašo „Forbes“.

Įdomu, kaip ukrainiečiams tai pavyko. Nors geriausios Ukrainos oro gynybos priemonės – amerikiečių gamybos „Patriot PAC-2“ – gali pataikyti į lėktuvus už 150 kilometrų, „A-50“ ir „Il-22“ paprastai turėtų skristi pačiame šio nuotolio pakraštyje.

Tačiau verta pažymėti, kad, kaip pranešama, šiems lėktuvams sunkiai sekėsi įveikti elektromagnetinį trukdymą. „Ukrainos pajėgos nustatė, kad [lėktuvus] „A-50“ gana lengva susilpninti elektroninėmis atakomis“, – 2022 m. ataskaitoje Londono Karališkajam Jungtinių tarnybų institutui aiškino Justinas Bronkas, Nickas Reynoldsas ir Jackas Watlingas.

Remiantis atvirųjų šaltinių duomenimis, „A-50“ kaina siekia nuo 300 000 iki pusės milijardo JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.