Pastebėtas dar vienas keistas rusų karinis frankenšteinas

Praėjusių metų pabaigoje internete paplito neįprastos karo mašinos nuotrauka, kurioje matomas iki šiol nematytas daugiafunkcinio šarvuočio „MT-LB“ hibridas su priešlaiviniu raketų paleidimo įrenginiu „RBU-6000“, pravardžiuojamu „laivine bombų mėtykle“.

  Priešlaivinis raketų paleidimo įrenginys „RBU-6000“ ir daugiafunkcinis šarvuotis „MT-LB“ (lrytas.lt mont.)<br>lrytas.lt mont.
  Priešlaivinis raketų paleidimo įrenginys „RBU-6000“ ir daugiafunkcinis šarvuotis „MT-LB“ (lrytas.lt mont.)<br>lrytas.lt mont.
 Šios raketų sistemos tikslumas gerai matomas šioje ekrano nuotraukoje.
 Šios raketų sistemos tikslumas gerai matomas šioje ekrano nuotraukoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 7:35 PM, atnaujinta Jan 18, 2024, 7:36 PM

Pasirodė ir vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip ši raketų sistema naudojama – matyt, karo zonoje Ukrainoje.

Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į tai, kad rusai turi bent keletą tokių savaeigių „RBU-6000“, sumontuotų ant „MT-LB“.

Akivaizdu, kad rusų kariuomenė naudoja ne tik standartinį paleidimo įrenginį su 12 raketų lizdų, bet ir netradicinę 4 lizdų versiją. Tai svarbus niuansas, nes bendras „RBU-6000“ paleidimo įrenginio svoris yra 3,5 tonos, o didžiausia „MT-LB“ keliamoji galia – tik 2,5 tonos.

Pasirodo, paleidimo įrenginys turi būti užtaisomas rankiniu būdu – o tai logiška, nes paprastai laivuose šalia stacionarių „RBU-6000“ sistemų įrengiamos specialios šaudmenų laikymo vietos, kurios yra per daug didelių gabaritų, kad jas būtų galima atgaminti kompaktiškoje šarvuotoje mašinoje.

Rankinis užtaisymas nėra lengvas procesas. Kiekviena „RGB-60“ raketa (povandeninė bomba) yra 213 mm kalibro ir sveria 113 kg. Palyginimui, artilerijos raketa, skirta sistemai „BM-21 Grad“, paprastai užtaisoma rankomis, sveria vidutiniškai 66 kg – tad vis tiek jos aptarnavimui reikia kelių žmonių.

Iš „RBU-6000“ specifikacijų ir koncepcijos matyti, kad ji tiesiog salvine ugnimi aprėpia pakankamai didelį vandens plotą, kad padidėtų tikimybė pataikyti, o atakos nuotolis yra 5,2 km. Maksimalus ugnies greitis – po vieną šūvį kas 2,4 sekundės.

Štai dar vienas iliustratyvus palyginimas. „TOS-1A Soncepiok“ yra viena trumpiausio nuotolio Rusijos artilerijos sistemų, kuri, priklausomai nuo naudojamos raketos tipo, vis tiek gali pasiekti taikinius nuo 6 iki 10 km atstumu. Tačiau trumpą nuotolį kompensuoja termobarinių šaudmenų naikinamoji galia.

Dabar toks „MT-LB“ ir „RBU-6000“ hibridas, logiškai mąstant, turi būti dislokuojama prisidengus nakties tamsa – kad priešininkas jo nepastebėtų ir nepradėtų apšaudymo.

Šios raketų sistemos tikslumas gerai matomas žemiau pateiktoje ekrano nuotraukoje, rašo „Defense Express“. Tai yra, tikslumas tikrai nėra didelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.