Amerikietiškas kaubojus ukrainiečių Žemėje: kas iš tiesų yra „Bradley“ ir kodėl jie tokie efektyvūs

Amerikietiškos pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ Ukrainos mūšio lauke pasirodė esančios galinga jėga, rašo „Militarnyj“.

Amerikietiškos pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ Ukrainos mūšio lauke pasirodė esančios galinga jėga.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
Amerikietiškos pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ Ukrainos mūšio lauke pasirodė esančios galinga jėga.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
Dalyje ukraniečiams perduotų „M2A2 Bradley“ buvo sumontuoti reaktyviniai šarvai.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
Dalyje ukraniečiams perduotų „M2A2 Bradley“ buvo sumontuoti reaktyviniai šarvai.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
2023 m. birželio pradžioje įvairūs naujai sukurtos 47-osios brigados būriai buvo išsiųsti į Zaporožės kryptį prasiveržti pro rusų pozicijas.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
2023 m. birželio pradžioje įvairūs naujai sukurtos 47-osios brigados būriai buvo išsiųsti į Zaporožės kryptį prasiveržti pro rusų pozicijas.<br>47-osios mechanizuotosios brigados nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-02 20:24

Jungtinės Amerikos Valstijos aprūpino Ukrainą šiomis kovos mašinomis, kad jos padėtų vykdyti puolamąsias operacijas Zaporožėje. Tačiau jos taip pat sėkmingai pasirodė ir gynybos metu Avdijivkos kryptimi.

„Bradley“ perdavimas Ukrainai

2022 m. gruodį Jungtinės Valstijos pradėjo svarstyti galimybę perduoti Ukrainai kovos mašinų „Bradley“.

Po mėnesio Ukrainos kariai iš 47-osios mechanizuotosios brigados buvo išsiųsti į Vokietiją mokytis dirbti su šiomis pėstininkų kovos mašinomis.

Kariams mokymų metu buvo suteikti „M2A2 ODS“ versijos šarvuočiai „Bradley“.

2023 m. sausio pabaigoje pirmieji ukrainietiški „Bradley“ laivais išplaukė iš Pietų Karolinos valstijos į Vokietijos Brėmerhafeno uostą.

Remiantis JAV valstybės departamento pranešimu, skirtingomis partijomis Ukrainai buvo pristatyta 190 vienetų kovos mašinų „Bradley“, iš jų 4 vienetai „M7 BFIST“ (angl. Bradley Fire Support Team) versijos.

Ukrainai perduotos kovos mašinos buvo pradėtos naudoti 47-ojoje mechanizuotoje brigadoje. Šis faktas tapo viešas 2023 m. sausį, kai karinė brigada socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašus iš pratybų. Vėliau tai patvirtino ir iš Pentagono nutekėjusi informacija.

Perduotos „Bradley“ versijos

Jungtinės Valstijos perdavė Ukrainai pažangesnę pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ versiją, kuri žymima „M2A2 ODS-SA“.

„Bradley“ turi 25 mm pabūklą, kulkosvaidį ir prieštankinių raketų sistemą „TOW“.

„M2 Bradley“ įgulą sudaro trys žmonės. Kovos mašina gali vežti iki šešių pėstininkų karių skyrių.

Išoriškai „M2A2 ODS-SA“ nuo senesnių versijų galima atskirti pagal korpuso priekyje esančią vairuotojo kamerą.

Tokia pati kamera yra ir „M2A3“ modelyje. Tačiau ukrainiečių pėstininkų kovos mašinų nuotraukose nėra naujausio vado taikiklio – o tai rodo, kad amerikiečiai tikrai perdavė „M2A2 ODS-SA“.

Visais kitais aspektais, pasak šių kovos mašinų gamintojo „BAE Systems“, „ODS-SA“ versija yra beveik identiška „M2A3“ ir turi daugumą jos patobulinimų.

Tie patobulinimai susiję su kovos mašinos ir ugnies valdymo skaitmeninimu, taip pat integracijos galimybėmis į vieningą šarvuočių grupės informacinį tinklą.

„M2A2 ODS-SA“ masė – 34 250 kg. Kovos mašiną varo 600 arklio galių variklis. Ji gali pasiekti iki 61 km/val. greitį. Be to, gamintojas pažymi, kad naudojant titaną patobulinta kovos mašinos viršutinės dalies apsauga. Taip pat dalyje ukraniečiams perduotų „M2A2 Bradley“ buvo sumontuoti reaktyviniai šarvai.

Tokie šarvai skirti apsaugoti šarvuočius nuo šiuolaikinių prieštankinių ginklų, įskaitant granatsvaidžius ir prieštankines valdomas raketas (ATGM). Ši papildoma apsauga montuojama ant „Bradley“ korpuso priekinės dalies, taip pat ant šonų ir bokštelio. Reaktyvinės šarvuotės moduliai tvirtinami prie specialaus rėmo, kuris montuojamas ant pagrindinių kovos mašinos šarvų. Tai galima padaryti net lauko dirbtuvėse.

Be viso to, JAV į Ukrainą taip pat atsiuntė keturias „M2A2 Bradley ODS“ pagrindu sukurtus „M7 Bradley BFIST“, skirtus nukreipti artileriją į tolimus taikinius. „BFIST“ vietoje prieštankinių raketų sistemos „TOW“ sumontuota taikinių aptikimo įranga. Ši kovos mašina gali aptikti taikinius iki 20 km atstumu.

Kovos mašinos šarvuotoji apsauga užtikrina saugią žvalgybą ir taikinių nustatymą įgulai. Be to, „M7“ gabena ir specialią nešiojamąją stebėjimo įrangą, o taip pat ir integruotą mūšio valdymo sistemą su GPS ir inercine navigacijos sistema. Ji nustato kovos mašinos vietą žemėlapyje, taip pat taikinių koordinates. „M7 BFIST“ skaitmenine mūšio valdymo sistema perduoda informaciją artimiausiems artilerijos padaliniams.

„Bradley“ vaidmuo Zaporožės regione

2023 m. birželio pradžioje įvairūs naujai sukurtos 47-osios brigados būriai buvo išsiųsti į Zaporožės kryptį, kur jų tikslas buvo prasiveržti pro rusų pozicijas.

Amerikiečių šarvuočiams buvo pavesta apšaudyti miškuose besislepiančio priešo pozicijas. Po to pėstininkai turėjo išlipti iš šarvuočių ir šturmuoti rusų pozicijas.

Tačiau pirmosiomis puolimo dienomis šarvuočiai pateko į minų spąstus ir buvo smarkiai apšaudyti artilerijos ugnimi. Dėl to nemažai „Bradley“ išėjo iš rikiuotės, prarado galimybę judėti, o jų įgulos turėjo juos palikti.

Vėliau, kai fronto linija buvo nustumta atgal, šios kovos mašinos buvo evakuotos, ir šioje kryptyje nė vienas „Bradley“ nepateko į rusų rankas.

Iškart paaiškėjo, kad šių kovos mašinų šarvai gali atlaikyti smūgius, kurių sovietų pėstininkų kovos mašinos neatlaikytų. „Kai važiavome į poziciją paimti pėstininkų, užvažiavome ant minos. Jei tai būtų buvusi sovietinė technika, nebūtume grįžę atgal“, – pasakojo kariškiai.

Pasitaikė ir atvejis, kai „Bradley“ per mūšį Zaporožės kryptyje užvažiavo ant minos ir ją detonavo, rusai paleido į imobilizuotą pėstininkų kovos mašiną papildomus smūgius – tačiau įgula sugebėjo išsigelbėti.

„Kartą užvažiavome ant prieštankinės minos, o į bokštelį tiesiogiai pataikė sviedinys. Į bokštelį pataikius HEAT (komuliaciniui) sviediniui, buvo pažeisti taikikliai ir sudaužytas atsparus duženoms stiklas. Tik vairuotojas patyrė smegenų sukrėtimą, visi kiti įgulos nariai ir kariai nenukentėjo“, – pasakojo kariškiai.

Nepaisant to, kad ši kovos mašina girdima iš toli, dėl „Bradley“ greičio jos skleidžiamas garsas smarkiai netrukdė ukrainiečių operacijoms.

„Ją galima išgirsti iš tolo – mes patys tai patyrėme. Tačiau dėl to, kad ją girdi, priešui nėra lengviau. Kol dislokuojama ATGM, kol viskas paruošiama – tai užtrunka. Per tą laiką „Bradley“ jau bus atlikęs savo misiją ir pasišalinęs“, – aiškino Ukrainos kariai.

„Bradley“ veiksmingai įveikė rusų pėstininkų kovos mašinas iš dalies dėl to, kad turėjo prieštankinių raketų sistemą „TOW“, leidžiančią neutralizuoti tankus.

„Rusai mūsų neįvertino, jie veikė prieš mus su granatsvaidžius RPG manydami, kad to pakaks, bet tai nepadėjo“, – teigė kariškiai.

Per Robotynės puolimą visos operacijos buvo vykdomos ryte. Į kovą su rusų pajėgomis įsitraukę „Bradley“ nugabeno ir išgabeno iš mūšio lauko pėstininkus.

2023 m. rugpjūčio 23 d. 47-osios mechanizuotosios brigados kariai virš išlaisvinto Robotynės kaimo Zaporožės srityje iškėlė Ukrainos vėliavą.

„Bradley“ vaidmuo Donecko srityje

Per kelis mėnesius naujai sukurtos 47-osios mechanizuotosios brigados kariai įgijo nemažai patirties, kaip naudoti „Bradley“ ir pasipriešinti Rusijos atakoms.

2023 m. rudenį Ukrainos vadovybė dislokavo pėstininkų kovos mašinas Avdijivkos krypčiai ginti. Čia „Bradley“ pademonstravo dar geresnius rezultatus mūšiuose.

Zaporožės kryptimi didelė dalis teritorijos buvo užminuota ir kovos mašinos buvo priverstos judėti siaurais išminuotais keliais. Avdijivkos kryptimi kariai galėjo laisviau manevruoti.

„Bradley“ buvo naudojamos kaip sunkioji ginkluotė naikinant rusų besiartinančias pajėgas ir gabenant pėstininkus į tranšėjas.

„Bradley“ gali smūgiuoti į priešo techniką, įskaitant šarvuotuosius transporterius ir kovos mašinas. Taip pat buvo sunaikinti tankai. Priešas čia susidūrė su dideliais iššūkiais. Buvo pranešta, kad „Bradley“ padaliniai stojo į artimą kovą su moderniais rusų tankais.

Pavyzdžiui, Stepovės kaimo apylinkėse „Bradley“ įgula stojo į kovą su pažangiausiu rusų tanku „Т-90 Proryv“, ne didesniu kaip 150 metrų atstumu.

Iš pradžių pėstininkų kovos mašina šaudė į rusų tanką šarvus pramušančiais šaudmenimis. Paskui ji nusprendė išvesti iš rikiuotės tanko „Т-90М“ taikiklius, naudodami didelės sprogstamosios galios šovinius. Tikslūs smūgiai išvedė iš rikiuotės rusų tanko valdymo sistemą.

Nuo 2024 m. sausio pabaigos Avdijivką kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos, o kariškiai, pasitelkę „Bradley“, neleidžia rusams pasistūmėti už Stepovės.

Išvados

Amerikietiški šarvuočiai „Bradley“ pasirodė esantys labai galinga parama Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Šie šarvuočiai gali atlaikyti prieštankinius ginklus ir minų sprogimus, taip užtikrindami juose esančių karių saugumą.

Gynyboje „Bradley“ veiksmingai ir taikliai naikina rusų pėstininkus, kurie bando įsitvirtinti pastatuose ar miškingose vietovėse. Kovos mašina taip pat yra efektyvi priemonė sužeistiesiems evakuoti arba kaip šarvuotas transporteris šturmo grupėms, nes ji gali iš karto suteikti priedangą.

Taip pat verta paminėti, kad Ukraina naudoja „Bradley“ be aktyviosios apsaugos sistemos, kuri galėtų dar labiau sustiprinti šių šarvuočių apsaugą. Neatmetama galimybė, kad ateityje ukrainietiški „Bradley“ gaus aktyviosios apsaugos sistemą „Iron Fist Light Decoupled APS“, kuri paleidžia perėmėją oro grėsmės kryptimi, todėl šios pėstininkų kovos mašinos gali tapti dar galingesnėmis, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.