Ugnis iš dangaus: apžvelgė, kokius dronus ukrainiečiai naudoja giliai Rusijos užnugaryje

Ukraina vis dažniau naudoja dronus kamikadzes, kuriais vykdomos tolimos atakos prieš strateginius taikinius Rusijos gilumoje.

 Ugnis iš dangaus: apžvelgė, kokius dronus ukrainiečiai naudoja taikinių Rusijos užnugaryje naikinimui.<br> H. I. Suttono iliustr.
 Ugnis iš dangaus: apžvelgė, kokius dronus ukrainiečiai naudoja taikinių Rusijos užnugaryje naikinimui.<br> H. I. Suttono iliustr.
 „Mugin-5“.
 „Mugin-5“.
 „UJ-22 Airborne“.
 „UJ-22 Airborne“.
 „Morok“.
 „Morok“.
 „UJ-25 Skyline“.
 „UJ-25 Skyline“.
 „UJ-26 Bober“.
 „UJ-26 Bober“.
 „Liuty“.
 „Liuty“.
 „AQ-400 Scythe“.
 „AQ-400 Scythe“.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 8:29 PM

Taip siekiama kelių tikslų. Patys taikiniai – pavyzdžiui naftos saugyklos ir oro uostai – yra strategiškai svarbūs. Be to, tai ištempia Rusijos oro erdvės gynybą, todėl kai kurias gynybos sistemas tenka dislokuoti toli nuo fronto linijos.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) analitiko H.I. Suttono publikacijoje išvardintos kelis Ukrainos dronų kamikadzių modelius, kuriuos Ukraina naudoja smūgiams į agresoriaus užnugarį.

Be abejo, tai ne visi naudojami dronai – Ukrainos pramonė ir savanoriški projektai nuolat kuria ir vysto naujus modelius – tačiau čia paminėti kol kas labiausiai pagarsėję kūriniai.

„Mugin-5“

Iš pradžių Ukraina naudojosi komerciškai prieinamais bepiločiais orlaiviais – pavyzdžiui, Kinijoje pagamintu „Mugin-5“. Pavyzdžiui, vienas toks 2022 m. rugpjūtį buvo panaudotas Juodosios jūros laivyno būstinei Sevastopolyje ir kitiems strateginiams objektams atakuoti. Vėliau Juos pakeitė Ukrainoje pagaminti projektai.

„UJ-22 Airborne“

„Ukrajet UJ-22 Airborne“ yra vieno variklio dronas, galintis nešti vidinę kovinę galvutę arba kelias numetamas bombas. Naudingoji krova – iki 20 kg. Pasižymintis apie 3,7 m ilgiu ir 4,2 m sparnų moju, tai yra vienas didžiausių žinomų ukrainiečių eksploatuojamų dronų. Skrydžio nuotolis, kaip pranešama, siekia iki 800 km.

Patvirtinta, kad „UJ-22“ buvo naudojamas atakose prieš Maskvą – įskaitant 2023 m. vasario atakas.

„Morok“

Elegantiškos išvaizdos bepilotis, sukurtas drono-taikinio „RZ-60“ pagrindu. Jo veikimo nuotolis gerokai trumpesnis – 300 km, o kovinė galvutė nedidelė – vos 3 kg. Tačiau jis paleidžiamas raketa, ir gali pasiekti išties neblogą 290 km/val. greitį.

„UJ-25 Skyline“

„UJ-25 Skyline“ iš esmės yra ginkluotas dronas-taikinys „Ukrajet UJ-23 Topaz“. Jis yra reaktyvinis, korpusas pasižymi nematomumą radarais sustiprinančiomis korpuso linijomis ir su išskirtiniais į priekį ištiestais sparnais. Apie jį turima nedaug informacijos – bet pranešta bent apie vieną jo panaudojimą Rusijos teritorijoje.

„UJ-26 Bober“

Vienas iš geriau žinomų ukrainietiškų dronų – „Bober“ („Bebras“), turintis išskirtinę kanardinę konstrukciją, aptakų fiuzeliažą ir vertikalią uodegą. Šis dronas buvo pristatytas 2023 m. ir, kaip pranešama, pradėtas gaminti masiškai. Skrydžio nuotolis – apie 1000 km, o naudingoji krova, kaip pranešama, siekia 20 kg. Šie dronai buvo naudojami Maskvai ir kitiems taikiniams Rusijoje atakuoti.

„Liuty“

„Liuty“ yra palyginti didelis tradicinės konstrukcijos bepilotis orlaivis. Jis iš dalies panašus į Turkijoje pagamintą „Bayraktar TB2“, tačiau pažiūrėjus atidžiau, skirtumai pasidaro aiškesni. Iš nuotraukų matyti, kad „Liuty“ yra susijęs su prieškariniu „Antonov AN-BK-1 Horlycia“ dizainu.

„AQ-400 Scythe“

„Terminal Autonomy AQ-400 Scythe“ yra savanorių projektas, pradėtas gaminti serijiniu būdu. Jis turi grubų dėžės formos fiuzeliažą ir tandeminius sparnus su skirtingomis priekinių sparnų galinėmis plokštelėmis. Skrydžio nuotolis yra šiek tiek mažesnis nei kai kurių kitų tipų – pranešama, kad jis siekia tik iki 750 km, tačiau naudingoji krova didesnė – 32 kg. Pranešama, kad naudingoji krova gali būti padidinta iki maždaug 70 kg (o nuotolis sumažintas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.