Hakeriai atskleidė svarbius duomenis apie Rusijai skirtų dronų gamybą ir kainas

Hakerių grupė „Prana Network“ atskleidė svarbius duomenis apie Rusijai skirtų bepiločių orlaivių „Shahed-136“ gamybą ir kainas. Duomenis analizuojančios naujienų agentūros „Militarnyj“ teigimu, šis pažeidimas atskleidžia slaptus Irano ir Rusijos sandorius – o tai turi įtakos tarptautiniam saugumui.

 Hakerių grupė „Prana Network“ atskleidė svarbius duomenis apie Rusijai skirtų bepiločių orlaivių „Shahed-136“ gamybą ir kainas.<br> Sipapress / Scanpix iliustr.
 Hakerių grupė „Prana Network“ atskleidė svarbius duomenis apie Rusijai skirtų bepiločių orlaivių „Shahed-136“ gamybą ir kainas.<br> Sipapress / Scanpix iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 8:53 PM

2024 m. vasario 4 d. „PRANA Network“ atskleidė, kad sėkmingai įsiskverbė į spėjamai Irano bendrovės „IRGC Sahara Thunder“, kuri įtariama padedanti neteisėtai perduoti ginklus iš Irano į Rusiją, el. pašto serverius.

Tarp nutekintų dokumentų aptikta detalių apie Irano kovinių bepiločių gamybos lokalizavimą specialiojoje ekonominėje zonoje „Alabuga“, Rusijoje. Šie dronai dokumentuose buvo šifruotai vadinami „Delfino 632“ tipo motorinėmis valtimis“.

Dokumentuose teigiama, kad Rusija planavo per 2,5 metų, pradedant 2022 m., pagal licenciją pasigaminti 6000 Irano bepiločių orlaivių. Iš pradžių Iranas paskelbė, kad pradinė vieno drono kaina yra 23 mln. rublių (maždaug 234 tūkst. eurų). Tačiau derybų metu šalys susitarė dėl 12 mln. rublių už vieną droną, kai užsakoma 6000 vienetų (122 tūkst. eurų), arba 18 mln. rublių (183 tūkst. dolerių) už 2000 vienetų užsakymą.

Bendra sutarties kaina, įskaitant technologijų perdavimą, įrangą, 6000 dronų komplektų ir programinę įrangą, siekia 108,5 mlrd. rublių (apie 1,1 mlrd. eurų).

Žinoma, jei šie dokumentai iš tiesų yra tikri, tokios kainos nereiškia galutinės ir nekintančios „Shahed“ kainos - šie skaičiai apima ir grynąją gamybą bei tyrimų ir vystymo (angl. reserach and development, R&D) etapą. Galima tikėtis, kad rusams pradėjus patiems savarankiškai gaminti „Shahed“ bepiločius, vieno tokio kaina sieks apie 50 000 JAV dolerių.

Remiantis kitais nutekintais dokumentais, panašu, kad Rusija finansines operacijas ir mokėjimus su Iranu vykdo auksu. 2023 m. vasarį organizacija „Alabuga Machinery“ spėjamai pervedė 2 067 795 g aukso luitų Irano tarpinei bendrovei „Sahara Thunder“ – tikėtina, kaip mokėjimą už paslaugas ir prekes.

Verta paminėti, kad Rusija bepiločius „Shahed-136“, dar žinomus kaip „Geran-2“, surenka gamykloje už 800 kilometrų į rytus nuo Maskvos, Tatarstano regione, naudodama iš Irano tiekiamus komplektus. Vakarų žvalgybos pranešimuose nurodoma, kad Kremlius plečia šių bepiločių orlaivių gamybą, o ateityje planuoja didinti lokalizaciją kurdamas papildomas jų komponentų gamybos įmones, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.