Naujieji rusiški ginklai: kiek jie iš tiesų veiksmingi mūšio lauke?

Rusija daug investuoja į savo gamybos pajėgumų didinimą ir naujoviškos ginkluotės kūrimą.

 Rusija modernizuoja ir senus ginklus, bet taip pat išradinėja ir kuria naujus. <br> lrytas.lt mont.
 Rusija modernizuoja ir senus ginklus, bet taip pat išradinėja ir kuria naujus. <br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-07 10:49

Patobulinti bepiločiai dronai – tokie kaip „Shahed“ – sudėtingos elektroninės kovos (EW) sistemos, taip pat kuriami nauji jūriniai bepiločiai, skirti atremti potencialias Ukrainos grėsmes Juodojoje jūroje – visa tai turi bendrą tikslą: tęsti agresyvų karą ir didinti Ukrainai daromą žalą bei kančias, rašo „Defense Express“.

Rusija modernizuoja ir senus ginklus, bet taip pat išradinėja ir kuria naujus. Tačiau rusai susiduria su ta pačia problema kaip ir ukrainiečiai – pirmiausia, su didele asimetrija mūšio lauke, kai modernią sunkiąją ginkluotę – pavyzdžiui tanką – gali sunaikinti nedidelis FPV dronas, kainuojantis mažiau nei tūkstantį dolerių.

Šiame vaizdo įraše „United24“ pristatė kai kuriuos naujausius rusų kūrinius (taip pat dar ir tik bandomus) – ir paaiškino, kuo jie tokie pavojingi.

Jūrinė ginkluotė

Ukraina pasiekus didelės sėkmės su neseniai sukurtais jūriniais bepiločiais (jūriniais dronais kamikadzėmis „Sea Baby“), Rusija akivaizdžiai pajuto poreikį pasivyti.

Vis dėlto šiuo metu ryškiausias jų pasiekimas yra jūrinis smogiamasis dronas „Oduvančik“ („Pienė“). Nors struktūriškai labai panašus į ukrainietiškus modelius, rusiškas dronas vis dėlto turi keletą esminių skirtumų, rodančių galimai skirtingas jam keliamas užduotis.

Rusų propagandinių šaltinių duomenimis, šio jūrinio drono veikimo nuotolis – 200 km, maksimalus greitis – 80 km per valandą, o naudingasis krovinys – 650 kg.

Bandymams buvo užsakytas dešimt tokių dronų. Pranešama, kad šiuos bandymus planuojama atlikti tiesiogiai karo su Ukraina zonoje.

Nuodingosios dujos

Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Trofėjinės ir perspektyvinės ginkluotės bei karinės technikos tyrimų centro atstovo kapitono Andrijaus Rudyko teigimu, vien 2023 m. gruodį Rusija 81 kartą panaudojo granatas su nuodingomis dujomis.

Naujasis dujinės granatos modelis pavadintas „RG-VO“. Granatoje yra chloroacetofenono – dusinančių dujų, kurios yra uždraustos Ženevos protokolu remiantis draudimu naudoti dusinančias, nuodingas ar kitokias dujas bei bakteriologinius kovos metodus.

FPV dronai su naktiniu matymu

Rusams, matyt, pavyko masiškai pagaminti FPV (angl. first person view, liet. matymas pirmu asmeniu) dronų su naktiniu matymu tiek, kad nuo žiemos pradžios jie tikrai kelia tam tikrą sumaištį.

Šių FPV kameros prasideda nuo paprastų modelių, kuriuos galima įsigyti už maždaug 50 JAV dolerių – pavyzdžiui, „RunCam Night Eagle 3“. Rusai taip pat naudoja nebrangius terminius modelius – pavyzdžiui, „UTi260M“, kainuojančius apie 290, arba „Victor 328B“, kainuojančius 340 JAV dol.

„Šachedai“

Taip pat gauta daug pranešimų apie naujai modernizuotus dronus kamikadzes „Shahed“ – pavyzdžiui „Shahed-107“ – kurie, kaip manoma, gali aptikti Vakarų modernias priešlėktuvinės gynybos sistemas – arba „Shahed-238“, kurie vietoj sraigto turi reaktyvinį variklį.

Rusų teigimu, toks dronas gali skrieti didesniu nei 800 km per valandą greičiu. Nei Ukraina, nei Rusija oficialiai nepatvirtino naujojo „Shahed-238“ pasirodymo karo veiksmų teatre.

Raketos

Sparnuotoji raketa „Kh-101“ yra viena iš pagrindinių tolimojo nuotolio raketų tipų, kurias Rusijos federacija naudoja masiniams smūgiams.

Elektroninis karas

„United24“ vaizdo įraše taip pat minimos elektroninės kovos su Ukrainos bepiločiais orlaiviais sistemos, tokios kaip „Piton“, „Harpun“ ir „Silok-01“.

JAV Karo instituto (ISW) ataskaitoje teigiama, kad Rusijos gynybos pramonė greičiausiai nesugebės pilnai aprūpinti naujųjų rezervų technologijomis ir ginkluote – tačiau Rusijos kariuomenė yra pajėgi išlaikyti dabartinį operacinį tempą ir deda pastangas plėsti Rusijos gynybinius pajėgumus, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.