Ukrainiečiams į rankas aiteko rusų šnipinėjimo dronas Užduočiai buvo pasitelktas robotas

Ukrainos kariams puikiai pavyko viena užduotis – jie perėmė beveik nesugadintą Rusijos žvalgybinį droną „Orlan-30“.

 Kad lengviau susigrąžintų droną, Ukrainos kariškiai dislokavo robotizuotą platformą, kuri nuotoliniu būdu išvilko šnipinėjimo droną iš nusileidimo vietos.<br> Stopkadras
 Kad lengviau susigrąžintų droną, Ukrainos kariškiai dislokavo robotizuotą platformą, kuri nuotoliniu būdu išvilko šnipinėjimo droną iš nusileidimo vietos.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 8:18 AM, atnaujinta Feb 7, 2024, 8:33 AM

Drono perėmimo operacija buvo vykdoma po to, kai „Orlan-30“ dėl elektroninės kovos priemonių buvo priverstas nusileisti avariniu būdu.

Žvalgybinis bepilotis nusileido vadinamojoje „pilkojoje zonoje“, esančioje tarp Rusijos ir Ukrainos pajėgų pozicijų. Kad lengviau susigrąžintų šį vertingą turtą, Ukrainos kariškiai dislokavo robotizuotą platformą, kuri nuotoliniu būdu išvilko šnipinėjimo droną iš nusileidimo vietos.

Ukrainos kariuomenė vis dažniau į savo misijas įtraukia antžeminius dronus ir naudoja juos įvairiais tikslais – įskaitant inžinerines užduotis, logistiką ir net ugnies paramą. Dabar jie pridėjo galimybę perimti ir evakuoti priešo žvalgybinius dronus, taip dar labiau padidindami savo operacinius pajėgumus, rašo „Defence Blog“.

Kas žinoma apie „Orlan-30“

Dronas „Orlan-30“ yra „Orlan-10“ įpėdinis, naudojamas stebėjimui ir artilerijos šūvių tikslinimui. Priešingai nei „Orlan-10“, „Orlan-30“ turi lazerinį taikinio žymeklį, kuris padidina artilerijos smūgių tikslumą.

„Orlan“ bepiločių orlaivių linija yra svarbi Rusijos karinių operacijų Ukrainoje sudedamoji dalis. Šie bepiločiai orlaiviai iš vidutinio aukščio tiksliai nustato Ukrainos transporto priemones ir karius, ir taip padeda pasiruošti greitoms rusų artilerijos, raketų ir bepiločių šaudmenų atakoms.

Rusijos karinės pajėgos Ukrainoje naudoja „Orlan“ linijos bepiločius orlaivius veiksmingam ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos slopinimui ir naikinimui, karo veiksmų ir artilerijos bei karinės įrangos žvalgybai.

„Eurasian Times“ rašo, kad Rusijos artilerija gali sureaguoti vos per tris minutes nuo taikinio nustatymo – todėl ukrainiečiai turi nedaug laiko pabėgti iš naikinimo zonos.

„Orlan-30“ taip pat yra skirtas oro erdvės stebėjimui, matomojo spektro arba infraraudonųjų spindulių objektų lokalizavimui, pastebėjimui ir atpažinimui.

„Orlan-30“ gali skraidyti penkias valandas iš eilės, pasiekti maksimalų 170 km/val. greitį ir pakilti iki 5000 metrų aukščio.

„Orlan 30“ pirmąkart mūšiuose Ukrainoje buvo pastebėtas 2022 m. balandį, o pirmąkart numuštas 2022 m. rugpjūtį. Vėliau buvo pranešta apie kelis dronų numušimo atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.