Ketina Ukrainai perduoti labai reikalingą ginklą

Karinė parama Ukrainą pasiekia iš visų pasaulio kraštų. Pranešama, kad Ekvadoras Ukrainai ketina perduoti 6 labai svarbias sistemas, kurios dar buvo papildomai atnaujintos.

Ekvadoras Ukrainai perduos šešias artimojo nuotolio oro gynybos sistemas „9K33M3 Osa-AKM“<br>Wikimedia commons.
Ekvadoras Ukrainai perduos šešias artimojo nuotolio oro gynybos sistemas „9K33M3 Osa-AKM“<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 11:14 AM

Infodefensa.com praneša, kad Ekvadoras Ukrainai perduos šešias artimojo nuotolio oro gynybos sistemas „9K33M3 Osa-AKM“. Tai, žinoma, yra JAV pastangų rezultatas. JAV visame pasaulyje ieško sovietinių ir rusiškų ginklų sistemų, kurias galėtų perduoti Ukrainai, nes ukrainiečiai jomis jau moka naudotis. Ekvadoras mainais gaus tam tikras amerikietiškas technologijas, apmokymus, dalis ir kitus dalykus, kurie turėtų sustiprinti Ekvadoro saugumą.

Neaišku, kokios būklės yra Ekvadoro „Osa-AKM“, bet apie jų atnaujinimą ir techninę priežiūrą buvo kalbama dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Šios sistemos bus paruoštos, atnaujintos ir greitai stos į stiprėjančias Ukrainos oro gynybos gretas.

Artimojo nuotolio oro gynybos sistemos Ukrainai labai reikalingos, nes jos gali padėti gintis nuo santykinai mažesnio dydžio grėsmių – dronų, sparnuotųjų raketų. Šaudyti dronus didelėmis raketomis yra neekonomiška – raketų arsenalas yra ribotas ir geriau jas naudoti didesniems taikiniams. Be to, trumpojo nuotolio sistemos yra labai mobilios, greitai dislokuojamos ir panaudojamos.

„9K33 Osa“ tarnybą pradėjo 1971 metais. Tai – 6x6 važiuoklė su šešiais raketų paleidimo vamzdžiais, radaru ir kita įranga. „Osa“ gali užfiksuoti taikinius maždaug 30 km atstumu. Paleista raketa lekia apie 15 km ir gali pasiekti 12 km aukštį. „9M33M3“ raketa sveria 170 kg, iš kurių 16 kg yra kovinės galvutės svoris. „9K33 Osa“ išvysto 80 km/val. greitį.

Beje, būtent pati Ukraina pardavė šias „Osa-AKM“ sistemas Ekvadorui. Ir dabar džiaugsis jas susigrąžinusi. Oro gynybos sistemos „Osa“ yra gana senos – paskutinės buvo pagamintos dar 1988 metais. Bet jos yra labai paprastai naudojamos ir pigios – pats tas pigiems rusų dronams naikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.