Izraelyje ir Gazos Ruože leista naudoti palydovinio interneto paslaugas „Starlink“

Izraelio vyriausybė leido šalyje ir tam tikrose Gazos Ruožo dalyse naudoti Elono Musko palydovinio interneto paslaugas „Starlink“, trečiadienį pranešė Izraelio komunikacijų ministras.

 Izraelio vyriausybė leido šalyje ir tam tikrose Gazos Ruožo dalyse naudoti Elono Musko palydovinio interneto paslaugas „Starlink“.<br> 123rf nuotr.
 Izraelio vyriausybė leido šalyje ir tam tikrose Gazos Ruožo dalyse naudoti Elono Musko palydovinio interneto paslaugas „Starlink“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 11:13 AM

Pagal susitarimą „Starlink“ užtikrins prieigą prie interneto Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) valdomoje lauko ligoninėje, kuri yra įsikūrusi pietiniame Gazos Ruožo Rafos mieste, o tolesnei ekspansijai šioje apsiaustoje teritorijoje bus reikalingas Izraelio pritarimas.

„Starlink“ palydovų tinklas gali užtikrinti interneto ryšį atokiose vietovėse arba teritorijose, kuriose neveikia įprasta ryšių infrastruktūra.

„Žemo latentiškumo ir didelės spartos „Starlink“ ryšys leis rengti vaizdo konferencijas su kitomis ligoninėmis ir realioju laiku atlikti nuotolinę diagnostiką“, – trečiadienį pranešime sakė Izraelio komunikacijų ministras Shlomo Karhis.

JAE užsienio reikalų ministerijos atstovė Afra Al Hameli socialiniuose tinkluose palankiai įvertino naująjį susitarimą ir pareiškė, kad prieiga prie patikimo didelės spartos interneto leis organizuoti „gyvybių išgelbėti galinčias medicinines konsultacijas, realiuoju laiku rengiant vaizdo skambučius“.

Praėjusią savaitę Jungtinės Tautos (JT) nurodė, kad dėl dabartinio karo Gazos Ruože nebeliko visapusiškai veikiančių ligoninių, o tik kiek daugiau nei trečdalis veikia ribotu pajėgumu.

E. Muskas, kuriam priklauso „Starlink“ operatorius „SpaceX“, spalį buvo pasiūlęs suteikti prieigą Gazos Ruožo pagalbos organizacijoms, nes prieš tai JT agentūros ir nevyriausybinės organizacijos pranešė, kad dėl trikdžių prarado ryšį su savo komandomis palestiniečių teritorijoje.

Sh. Karhis tuo metu paprieštaravo tokiai galimybei, sakydamas, kad interneto paslaugomis pasinaudos „Hamas“ smogikai.

Tačiau po to, kai E. Muskas apsilankė Izraelyje, Sh. Karhis nurodė, kad jo šalis pasiekė principinį susitarimą dėl „Starlink“ naudojimo.

E. Muskas savo socialiniame tinkle „X“ pareiškė, kad „labai vertina“ Izraelio žengtą žingsnį, ir nurodė besitikįs, jog tai padės tiek izraeliečiams, tiek „nekaltiems civiliams Gazos Ruože“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.