Po dvejų karo metų Ukraina turi vis tą patį kovai tinkamų tankų skaičių. Tačiau tai nėra gera naujiena

31 tankas „M-1 Abrams“, kurį Jungtinės Valstijos skyrė Ukrainos karo veiksmams, į Ukrainą atvyko rudenį.

 Ukrainos kariškis sėdi tanke,netoli Bachmuto Donecko srityje, 2024 m. vasario 5 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškis sėdi tanke,netoli Bachmuto Donecko srityje, 2024 m. vasario 5 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-19 15:04, atnaujinta 2024-02-20 08:08

Praėjus bent keturiems mėnesiams, 68 tonas sveriantys tankai su 120 milimetrų pabūklais, aukščiausios klasės dienine optika, kompozitiniais šarvais ir galingais, bet daug kuro naudojančiais turbininiais varikliais vis dar yra kažkur už fronto linijos, rašo „Forbes“.

Nežinoma, kada ukrainiečių vadai planuoja į kovą pasiųsti 2000-ųjų metų senumo „M-1A1SA“. Net nežinome, kokiai brigadai jie priskirti.

Žinoma tik tiek, kad, praėjus dvejiems metams po platesnio masto Rusijos karo prieš Ukrainą, Ukrainos pajėgos turi tiek pat aktyvių tankų, kiek jų buvo prieš Rusijai užpuolant 2022 m. vasarį: apie tūkstantį.

Ir tai daugiausia dėl iš užsienio dovanotų tankų – tokių kaip „M-1 Abrams“. „Apibendrinant, mūsų vertinimu, praėjus dvejiems metams po plataus masto invazijos, Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnaujančių [pagrindinių kovos tankų] skaičius išlieka artimas prieškariniam lygiui“, – pranešė Tarptautinis strateginių studijų institutas Londone.

Tačiau yra vienas kabliukas. Nuo 2022 m. Ukrainos sausumos pajėgos padvigubėjo. Šiandien yra sutelkta maždaug šimtas kariuomenės, oro atakos, jūrų pajėgų, teritorinės ir nacionalinės gvardijos brigadų, kurių kiekvienoje yra mažiausiai 2000 žmonių ir dešimtys transporto priemonių.

Taigi, nors Ukrainai pavyko bent jau išlaikyti bendrą tankų parką net ir praradus apie 700 tankų mūšiuose (remiantis atvirųjų šaltinių žvalgybos projekto „Oryx“ duomenimis), jos tankų poreikiai šiandien yra daug didesni, nei 2022 m.

Jei kiekvienoje brigadoje būtų po vieną batalioną su 31 tanku, Ukrainai reikėtų daugiau nei 3000 tankų.

Tačiau 3 000 tankų nėra. Iš prieškarinio 1000 tankų atėmus 700 nuostolių, pridėjus 500 tankų, kuriuos ukrainiečiai perėmė iš rusų, kelis šimtus buvusių sovietinių tankų, kuriuos ukrainiečių kariai atgavo iš ilgalaikio sandėliavimo, ir dar 600 tankų, kuriuos Ukraina iki šiol gavo iš savo sąjungininkų, šiuo metu besiginančioji šalis iš viso turi apie 2 000 tankų.

Sumažinus šį skaičių per pusę ir atsižvelgus į tai, kad daugybė tankų keliauja per užnugario zonų dirbtuves remontui ir atnaujinimui, gauname tą patį skaičių, kurį nustatė IISS. Tūkstantis tankų.

To užtenka 30-čiai fronto batalionų – arba šiek tiek mažiau nei šimtui fronto kuopų. Aprūpinti kiekvieną Ukrainos brigadą tankais reiškia, kad geriausiu atveju jais pavyksta aprūpinti kuopą.

Visa tai reiškia, kad, pasak IISS, „Ukrainos pastangos dislokuoti papildomus kovinius elementus viršijo įrangos tiekimą, todėl kai kuriems daliniams trūksta įrangos, kad jie galėtų būti net arti pilnos sudėties“.

Netrukus pradėjus skaičiuosi trečiuosius karo metus, Ukrainai reikės daugiau tankų. Kadangi Ukrainos pramonė vis dar negamina naujų tankų, jų teks gauti iš sąjungininkų.

Ir vargu ar iš Jungtinių Valstijų – amerikiečiai jau beveik du mėnesius neperdavė jokių naujų karo mašinų. Šie 31 „M-1 Abrams“, kurie stovintys kažkur už fronto linijos, gali būti vieninteliai „M-1“, kuriuos Ukraina kada nors bus gavusi, nerimauja „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.