Rusija pradėjo naudoti naujas sparnuotąsias raketas: štai kas apie jas žinoma

Atviruose šaltiniuose pasirodė informacija, kad rusai smūgiams Ukrainoje pradėjo naudoti sparnuotąsias raketas „Kh-69“.

 Atviruose šaltiniuose pasirodė informacija, kad rusai smūgiams Ukrainoje pradėjo naudoti sparnuotąsias raketas „Kh-69“.<br> Atvirųjų šalinių nuotr.
 Atviruose šaltiniuose pasirodė informacija, kad rusai smūgiams Ukrainoje pradėjo naudoti sparnuotąsias raketas „Kh-69“.<br> Atvirųjų šalinių nuotr.
 Naująją raketą galima naudoti ne tik su „Su-57“, bet ir su tokiais orlaiviais kaip „MiG-29K“, „MiG-35“, „Su-34“ ir „Su-35“.<br> Atvirųjų šalinių iliustr.
 Naująją raketą galima naudoti ne tik su „Su-57“, bet ir su tokiais orlaiviais kaip „MiG-29K“, „MiG-35“, „Su-34“ ir „Su-35“.<br> Atvirųjų šalinių iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 8:03 PM

„Defense Express“ nurodo, kad pirmoji informacija apie rusų naudojamas „Kh-69“ raketas pasirodė po masinio smūgio 2024 m. vasario 7 d.

Įdomu tai, kad praėjus beveik dviem savaitėms po šio epizodo Vakarų stebėtojai pradėjo kreipti dėmesį į „Kh-69“. Pirmauja šiuo atžvilgiu tapo specializuoto portalo „The Drive“ publikacija.

Leidinyje minima versija, kurioje, remiantis ukrainiečių šaltiniais, teigiama, kad rusai galėjo panaudoti tris „Kh-69“ raketas smūgiui Ukrainai vasario 8 d. naktį – o tokių sparnuotųjų raketų nešėjas galėjo būti lėktuvas „Su-34“.

Be to, „The Drive“ autoriai, remdamiesi Tarptautiniu strateginių tyrimų institutu (IISS), pateikė duomenų, kad 2023 m. vasarį greičiausiai buvo pradėta raketos „Kh-69“ gamyba. Be to, nuo praėjusių metų rugsėjo buvo atliekami šios sparnuotosios raketos skrydžio testai.

Portalo autoriai teigia, kad šią sparnuotąją raketą galima laikyti „perpakuota“ „Kh-59MK2“, tačiau su tam tikrais struktūriniais skirtumais: „dabar raketa turi skardinį, trapecijos formos korpusą, pritaikytą taip, kad tilptų į „Su-57“ ginklų skyrių. Korpuso viršuje yra pora iššokančių sparnų, o gale – keturi „pelekai“, kurie taip pat išsiskleidžia skrydžio metu“.

Leidinyje minima, kad raketa turi 310 kg sveriančią kovinę galvutę, o bendra raketos masė yra 710 kg. Didžiausias skrydžio nuotolis – 290 kilometrų, o greitis – apie 700–1000 kilometrų per valandą. „Kh-69“ gabenimo lėktuvais atžvilgiu yra „universali“, todėl ją galima naudoti ne tik su „Su-57“, bet ir su tokiais orlaiviais kaip „MiG-29K“, „MiG-35“, „Su-34“ ir „Su-35“.

Įdomiausios yra „The Drive“ pateiktos išvados: „nors buvo teigiama, kad Ukrainos konflikto metu buvo naudojami „Su-57“, tvirtų įrodymų apie tai nėra“. Pats tokių raketų panaudojimo faktas yra rusų siekis išbandyti „Kh-69“ galimybes realiomis kovinėmis sąlygomis, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.