Skaudus praradimas: rusai sunaikino retą ir svarbią amerikietišką kovos mašiną

Ketvirtadienį internete išplatintame Rusijos dronu padarytame vaizdo įraše matyti, kaip ukrainiečių įgula palieka retą, Amerikoje pagamintą linijinio minų naikinimo šarvuotį (angl. linear demolition charge system) „Assault Breacher“ – ir kaip rusų šaudmuo pataiko į sunkiai šarvuotą mašiną, tikriausiai ją smarkiai apgadindamas, jei ne sunaikindamas, rašo „Forbes“.

JAV jūrų pėstininkų korpuso „Assault Breacher“, 2015 m.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
JAV jūrų pėstininkų korpuso „Assault Breacher“, 2015 m.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2024, 8:52 PM

Tai pirmas patvirtintas Ukrainos „Assault Breacher“ praradimas. Praėjusių metų pabaigoje Jungtinės Valstijos padovanojo Ukrainai mažiausiai vieną, o gal net šešis „Assault Breacher“.

„Assault Breacher“ – tai 55 tonas sverianti inžinerinė karinė mašina su įrengtu minoms skirtu plūgu ir linijinio išminavimo sistema.

Tokios vikšrinės kovos mašinos buvo specialiai sukurtos tam, kad išvalytų praėjimus pėstininkams ir kitoms kovos mašinoms per minų laukus, užminuotus kelius ar improvizuotus sprogmenis.

Tokie šarvuočiai per misijas gali nustumti sprogmenis į šonus, gali ištverti kelis minų sprogimus ir yra aprūpinti sprogmenimis, skirtais išvalyti praėjimo zoną.

Dviejų žmonių įgula, dirbanti su 4 mln. dolerių kainuojančiu „Assault Breacher“, gali iškasti ir saugiai sunaikinti užkastas minas, užpilti tranšėjas ir iškasti prieštankinius pylimus, o tada mažomis vėliavėlėmis pažymėti saugų kelią tankams ir kovos mašinoms, kad jos galėtų greitai pravažiuoti. Ir visa tai įgula gali atlikti nepalikdama savo stipriai šarvuotos mašinos.

Su padidintomis galimybėmis ir efektyvumu „Assault Breacher“ sutrumpina išminavimo laiką nuo valandų iki minučių. Tai leidžia užnugaryje esantiems koviniams vienetams judėti greičiau ir sparčiau suteikti paramą, jei jos reikia.

„Assault Breacher“ yra viena iš geriausiai apsaugotų ir universaliausių kovos mašinų pasaulyje. Pora mašinų gali atlikti tą patį darbą, kuriam atlikti gali prireikti keturių, penkių ar šešių mažiau universalių mašinų.

Tačiau ši geresnė apsauga neapsaugojo ukrainietiško „Assault Breacher“ nuo rusų ginklų. Imobilizuota ir palikta atviroje vietoje netoli Stepovės kaimo, didžiulė kovos mašina buvo lengvas taikinys rusų artilerijai, dronams ar prieštankinių raketų komandoms, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.