Atskleidė, kuo ypatingas ginklas, galėjęs numušti retą rusų lėktuvą „A-50“

Ukraina numušė dar vieną Rusijos lėktuvą „A-50“. Tačiau tam tikriausiai panaudotos ne „Patriot“ ar „FrankenSAM“ oro gynybos sistemos.

Rusijos „A-50“ lėktuvas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos „A-50“ lėktuvas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sovietinė raketinė sistema „S-200“ muziejuje.<br>Wikimedia commons.
Sovietinė raketinė sistema „S-200“ muziejuje.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 9:20 AM, atnaujinta Feb 26, 2024, 9:32 AM

Aviacijos ekspertas Konstantinas Krivolapas teigia, kad yra labai daug įdomių techninių sprendimų, kurie čia galėjo būti panaudoti. Pranešama, kad „A-50“ numušimas buvo bendra Ukrainos oro pajėgų ir Vyriausiojo žvalgybos direktorato operacija.

„Sekdamas visus šiuos įvykius su Rusijos lėktuvo katastrofa, manau, kad jie naudoja ne tik „Patriot“ ar „FrankenSAM“ sistemas su tam tikromis modifikacijomis. Man atrodo, kad yra ir kitų labai įdomių, labai galingų techninių sprendimų“, – sakė K. Krivolapas.

„A-50“ buvo numuštas gana toli nuo ukrainiečių kontroliuojamos teritorijos. Jei jį pasiekė „Patriot“, ši labai vertinga sistema turėjo būti dislokuota visai prie pat fronto linijos. Tačiau manoma, kad atakai buvo panaudota kita oro gynybos sistema.

Pravda.com.ua, remdamasi šaltiniu Ukrainos karinėje žvalgyboje (GUR), skelbia, kad Rusijos tolimojo radiolokacinio aptikimo lėktuvą „A-50“ numušė raketa, paleista iš raketinės oro gynybos sistemos „S-200“. Ši sistema yra sovietinė , bet ji turi kiek ilgesnį veikimo nuotolį.

O „A-50“ nėra labai sudėtingas taikinys net ir tokioms pasenusioms raketoms – nes jis yra gana didelis ir nelabai manevringas.

„S-200“

Sovietines raketinės sistemos „S-200“ buvo išvestos iš tarnybos daugiau nei prieš 10 metų. Ukrainos ginkluotosios pajėgos jas pritaikė šaudyti į antžeminius taikinius.

Jei ukrainiečiams būtų pavykę atkurti tokių raketų kovinį pajėgumą smūgiams į oro taikinius, jų veikimo nuotolis – iki 600 kilometrų – būtų leidęs smogti į lėktuvą.

„S-200“ yra didelio nuotolio ir didelio operacinio aukščio raketų „žemė-oras“ (SAM) sistema, sukurta Sovietų Sąjungoje XX a. septintajame dešimtmetyje didelėms teritorijoms nuo bombonešių ar kitų taikinių ginti. Sovietinėje tarnyboje šios sistemos buvo dislokuotos daugiausia bataliono lygiu, su šešiais paleidimo įrenginiais ir ugnies valdymo radaru.

Sistema „S-200“ gali būti sujungta su kitomis ilgesnio nuotolio radiolokacinėmis sistemomis.

„A-50“

Portalo „The Drive“ teigimu, „A-50“ kare su Ukraina yra vienas svarbesnių Rusijos karybos elementų. Šie orlaiviai suteikia bendrus plataus masto oro erdvės stebėjimo ir vadovavimo bei kontrolės iš oro pajėgumus. Jie ne tik leidžia rusams susidaryti „padėties ore vaizdą“ Ukrainos gilumoje, bet ir aptikti žemai skrendančius orlaivius, kurių toli esantys antžeminiai radarai nemato. Šiuo metu tai yra pagrindinis Ukrainos orlaivių veikimo režimas.

Manoma, kad Rusija turi maždaug dešimt „A-50“ orlaivių, o kai kurie šaltiniai teigia, kad šis skaičius iš tikrųjų yra gerokai mažesnis. Dar mažiau jų iš tikrųjų gali vykdyti misijas bet kuriuo metu. Be paramos Ukrainos kare, vienas jų paprastai dislokuojamas Sirijoje.

„A-50“ turi įrengtą savigynos sistemą. Ši sistema užtikrina apsaugą nuo priešo naikintuvų valdomų ir nevaldomų ginklų, atakuojančių orlaivį iš priekinės ir galinės pusės.

„A-50“ vykdo patruliavimo užduotis 5–10 km aukštyje. Didžiausias orlaivio skrydžio nuotolis – 5000 km, o skrydžio trukmė – 7 val. 40 min. Esant 2000 km nuotoliui, „A-50“ gali patruliuoti iki 1 val. 25 min.

Orlaivį valdo 15 asmenų įgula. Didžiausias orlaivio pakilimo svoris yra 170 000 kg. Maksimalus „A-50“ greitis – 800 km/val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.