Dronas, kuris rusams pridarė 100 milijonų dolerių nuostolių

Ukrainos gynybos pajėgos mūšio lauke jau seniai naudoja šalyje sukurtą bepilotį orlaivį „Syč“, atskleidė Ukrainos gynybos žvalgybos (GUR) atstovas. Andrijus Jusovas, kalbėdamas teletilte „United News“, pažymėjo, kad sparnuotasis dronas yra „iš tiesų sėkmingas Ukrainos gynybos pramonės kūrinys“.

 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
 Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug.<br> „Повернись живим“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-03-01 20:10, atnaujinta 2024-03-01 20:11

Iš pradžių tai buvo supaprastintas orlaivis su įrankiais, skirtais vietovei žvalgyti, tačiau vėliau jis buvo modifikuotas taip, kad galėtų atlikti tikslius smūgius į stacionarius ar judančius taikinius, įskaitant šarvuotąsias transporto priemones, praneša „ArmyInform“.

Pasak A. Jusovo, iš visų fronte naudojamų „Syč“ bepiločių orlaivių vien tik, kuriuos naudoja GUR ir specialiosios pajėgos, jau sunaikino rusiškų ginklų ir karinės įrangos už daugiau kaip 100 milijonų JAV dolerių. Jų sunaikintų ar išjungtų taikinių sąrašas įvairus, vienas iš pavyzdžių – elektroninio trukdymo stotis „R-330Ž Žitel“: brangus ir vertingas elektroninės karybos objektas, kurio vienos sistemos kaina vertinama 10 mln. dolerių.

Pareigūnas tvirtina, kad atakos režimu „Syč“ be problemų veikia 50 km atstumu už priešo priešakinių linijų ir turi „papildomas apsaugos sistemas“, todėl yra atsparus priešo elektroninės žvalgybos trikdžiams. Ši savybė leidžia jam priartėti prie EW sistemų ir paversti jas smūgio taikiniais. Tačiau „Defense Express“ atkreipia dėmesį, kad anksčiau labdaros fondas „Повернись живим“ (liet. „Sugrįžk gyvas“), informuodamas žiniasklaidą apie lėšų rinkimo kampaniją, minėjo, kad didžiausias „Syč“ veikimo nuotolis yra 200 km.

Viena tokia sistema kainuoja apie 50 000 JAV dolerių ir ją sudaro du bepiločiai orlaiviai su susijusia paleidimo ir nuotolinio valdymo įranga. Kovinės galvutės tipas ir dydis nežinomi, tačiau GUR pareigūnai teigia, kad dronas skirtas kovai su šarvuotomis transporto priemonėmis, gyvosios jėgos grupėmis arba nedideliais įtvirtinimais.

Pažymėtina, kad, kita vertus, fondas „Повернись живим“ šią orlaivių sistemą pozicionuoja kaip žvalgybines priemones, nukreiptas prieš strategiškai svarbius objektus giliai užnugaryje – pavyzdžiui, aprūpinimo sandėlius – galinčias kokybiškai nufotografuoti potencialius taikinius ir nusiųsti jų koordinates operatoriui.

Be to, A. Jusovas pažymi, kad šiuo metu tęsiami „Syč“ operatorių mokymai – ir „operatorių netrūksta“, ypač GUR pajėgose.

„Yra instruktorių, kurie moko, taip pat yra apmokytos įgulos. Dabar mums reikia tik daugiau „Syč“, – pabrėžė žvalgybos pareigūnas.

Anksčiau šių bepiločių orlaivių efektyvumą pabrėžė ir Gynybos žvalgybos viršininkas Kyrylas Budanovas. Jis pažymėjo, kad GUR šiuos bepiločius orlaivius naudoja jau seniai ir jie pasirodė esantys „patikimas bei mirtinas ginklas“.

„Mes juos naudojame absoliučiai visuose regionuose, kur dirba mūsų daliniai – ir visur jis parodė didelį efektyvumą“, – sakė K. Budanovas.

Apie bepilotį „Syč“ žinoma nedaug. Pirmą kartą viešai jis pasirodė 2023 m. birželį, per anksčiau minėtą lėšų rinkimo akciją. Gamintojai laikomi paslaptyje, pagrindinis šio ginklo operatorius yra Ukrainos gynybos žvalgyba, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.