Skelbiama, kad Ukraina pamušė naujausią rusų karinį laivą – štai kas žinoma apie laivą ir ataką

Kovo 5 d. naktį laikinai okupuotame Kryme – ypač Feodosijoje ir Kerčėje pasigirdo garsūs sprogimai. Apie tai remdamasis vietiniais „Telegram“ kanalais pranešė censor.net.

 Keli Rusijos kariniai „Telegram“ kanalai praneša, kad Ukraina greičiausiai nuskandino dar vieną Rusijos Juodosios jūros laivyno laivą – patrulinį laivą „Sergej Kotov“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Keli Rusijos kariniai „Telegram“ kanalai praneša, kad Ukraina greičiausiai nuskandino dar vieną Rusijos Juodosios jūros laivyno laivą – patrulinį laivą „Sergej Kotov“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 9:37 AM, atnaujinta Mar 5, 2024, 10:18 AM

„Krymo tiltas vis dar uždarytas: Apšaudymas. Priešlėktuvinė gynyba veikia. Be to, bepiločiai kateriai bando atakuoti Juodosios jūros laivyno laivus“, – buvo rašoma Sevastopolio skubios pagalbos „Telegram“ kanale.

Tuo tarpu keli Rusijos kariniai „Telegram“ kanalai praneša, kad Ukraina greičiausiai nuskandino dar vieną Rusijos Juodosios jūros laivyno laivą – patrulinį laivą „Sergej Kotov“.

Rusiškas „Telegram“ kanalas „Pozdniakov“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą užfiksuotas momentas, kai pataikoma į „Sergej Kotov“. Šią informaciją remdamasis savo šaltiniais patvirtino ir proukrainietiškas „Telegram“ kanalas „Krymskij veter“.

„Telegram“ kanalo „BRIEF“ duomenimis, laikinai blokuojamas traukinių eismas per Krymo tiltą, sustabdytas devynių traukinių eismas – keturių iš Krymo ir penkių į Krymą, rašo censor.net.

Kaip praneša „Kyiv Post“, atakai buvo pasielki jūriniai dronai „Magura V5“.

Vos prieš porą savaičių, vasario 14 d. Ukrainos jūriniai bepiločiai sudavė smūgį Rusijos laivynui ir nuskandino „Cezar Kunikov“ – vieną sunkiausių Rusijos Juodosios jūros laivyno karo laivų.

Mažiausiai trys sprogmenų prikrautos atakos valtys, kurias nuotoliniu būdu valdė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (HUR) operatoriai, smogė sunkiajam šturmo laivui , kai šis buvo netoli nuo Krymo kurorto Alupkos. Šios operacijos metu taip pat buvo dislokuoti Ukrainos jūrų dronai, konkrečiai – „Magura V5“.

Ukrainoje sukurtas jūrinis bepilotis „Magura V5“ pasižymi universalumu vykdant jūrų operacijas, įskaitant stebėjimo, žvalgybos, patruliavimo ir kovines užduotis, rašo „Kyiv Post“. Dėl hidrodinaminio korpuso ir manevringumo „V5“ pasižymi beveik „nematomomis“ savybėmis.

15 m ilgio ir 1,5 m pločio dronas pasižymi kreiseriniu 22 mazgų (40,7 km/val.) ir maksimaliu 42 mazgų (77,8 km/val.) greičiu, o jo veikimo nuotolis siekia apie 833 km.

2023 m. liepą tarptautinėje gynybos pramonės parodoje „SpecialTechnoExport“ drono kūrėjai pabrėžė jo įperkamumą ir bepiločio valdymo funkciją, sumažinančią žmogiškųjų išteklių poreikį ir riziką sudėtingoje aplinkoje.

Naujausias paskandintas laivas „Sergej Kotov“ buvo pastatytas pagal „projektą 22160“ – tai Rusijos kariniam jūrų laivynui statomų didelių patrulinių laivų serija. Šie laivai pirmiausia skirti patruliavimui, stebėjimui ir apsaugai atviroje ir uždaroje jūroje. Pirmasis laivas buvo pastatytas 2014 m. vasarį. ir į Rusijos karinį jūrų laivyną įtrauktas 2018 m. gruodį.

Šios laivų klasės ginkluotę sudaro sparnuotosios raketos „Kalibr-NK“, 76,2 mm dvigubos paskirties jūrinis ginklas „AK-176“, aerozolinė maskuotė, du granatsvaidžiai ir du kulkosvaidžiai. Klasės laivai turi sraigtasparnių denį ir angarą vienam sraigtasparniui „Ka-27“ arba „Ka-226“, greitaeigę valtį, taip pat proviziją dronams, povandeniniams bepiločiams laivams ir bepilotėms valtims. Juose yra vietos dar 60 jūreivių.

Nuo 2014 m. Rusijos karinis jūrų laivynas planavo užsakyti 6 papildomus šios klasės laivus, tačiau 2022 m. birželį šių planų buvo atsisakyta – po nepasitenkinimo laivų veiksmingumu per Rusijos invaziją į Ukrainą. Po „Moskvos“ nuskendimo Rusijos karinis jūrų laivynas ant patrulinių laivų sraigtasparnių denių pradėjo montuoti raketų sistemas „Tor-M2 km“.

2022 m. rugpjūčio 17 d. „Ak Bars“ generalinis direktorius Renatas Mistachovas pareiškė, kad gali būti statomi tolesni laivai, kurie bus apginkluoti naujomis priešlėktuvinėmis raketomis.

Tai ne pirmas kartais, kai Ukraina atakuoja „Sergej Kotov“. 2023 m. rugsėjo 14 d. buvo paskelbta, kad ukrainiečiai kariniais dronais apgadino du laivus. Buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip jūrų dronas atakuoja „Sergej Kotov“. Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas nurodė, kad buvo pažeistas laivo sraigtas ir jo korpuse padaryta 50 x 100 cm dydžio skylė – dėl to laivą teks kurį laiką remontuoti.

Ukrainos karinės žvalgybos teigimu, „Sergej Kotov“ kaina yra apie 65 mln. dolerių.

Patrulinė korvetė „Sergej Kotov“ pradėta statyti 2016 m. gegužės 8 d. Zalivo laivų statykloje Kerčėje, nuleista į vandenį 2021 m. sausio 29 d., pradėta eksploatuoti 2022 m. liepos 30 d. – priskirta Rusijos Juodosios jūros laivynui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.