Štai kodėl Rusija kare nenaudoja savo paties moderniausio sukurto tanko

Rusijos gynybos konglomerato „Rostek“ vadovas Sergejus Čemezovas patvirtino, kad moderniausias rusiškas tankas T-14 „Armata“ nėra naudojamas kare Ukrainoje, kurį Kremlius vis dar vadina „specialia karine operacija“.

 Čemezovas patvirtino, kad T-14 „Armata“ išlieka Rusijos kariuomenės arsenalo dalimi.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Čemezovas patvirtino, kad T-14 „Armata“ išlieka Rusijos kariuomenės arsenalo dalimi.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 8:26 AM, atnaujinta Mar 5, 2024, 10:12 AM

S. Čemezovas šį sprendimą aiškino pernelyg didele tanko kaina, nurodydamas, kad kariuomenė renkasi ekonomiškesnius tankus „T-90“. Jis pabrėžė, kad pernelyg didelės „Armata“ išlaidos atgraso nuo neatidėliotino jo dislokavimo, pabrėždamas, kad reikia lėšų naujesniems ir ekonomiškesniems tankų modeliams kurti.

„Savo funkcionalumu jis neabejotinai pranoksta esamus tankus, tačiau yra per brangus, todėl vargu ar kariuomenė jį dabar naudos. Jiems paprasčiau pirkti tuos pačius „T-90“, – sakė S. Čemezovas.

Nepaisant to, Čemezovas patvirtino, kad T-14 „Armata“ išlieka Rusijos kariuomenės arsenalo dalimi.

T-14 „Armata“ nuo pat jo pristatymo buvo daugelio spekuliacijų objektas, o Rusijos propaganda anksčiau teigė, kad jis aktyviai dalyvaus kovinėse operacijose jau 2023 m. Tačiau jokių konkrečių šiuos teiginius patvirtinančių įrodymų nepateikta, o tai verčia abejoti realiu tanko panaudojimu mūšyje.

Tankas „T-14“, sukurtas kaip standartizuotos platformos „Armata“ dalis, turėjo būti reikšminga Rusijos karinių technologijų pažanga. Nepaisant pradinių planų įsigyti didelį „T-14“ parką, vėlavimas ir susirūpinimas dėl išlaidų sutrukdė plačiai jį pritaikyti, rašo „Defence Blog“.

Iš pradžių Rusijos kariuomenė planavo 2015–2020 m. įsigyti 2300 „T-14“. Iki 2018 m. dėl gamybos ir fiskalinių trūkumų tai buvo atidėta iki 2025 m., o 2018 m. liepos 30 d. Rusija paskelbė akivaizdžiai nutraukianti pagrindinę gamybos seriją.

Tačiau nuo 2021 m. Rusijos valstybinė žiniasklaidos agentūra TASS teigė, kad „Armata“ serijinė gamyba turi būti pradėta 2022 m., o bandomoji 100 vnt. partija 2-ajai gvardijos Tamanės motorizuotųjų šaulių divizijai turėjo būti pristatyta 2022 m. Planuota, kad tankai bus oficialiai perduoti tik atlikus visus valstybinius bandymus.

2021 m. gruodį Rusijos valstybinis konglomeratas „Rostech“ pareiškė, kad pradėta serijinė gamyba, o „daugiau nei 40“ tankų „Armata“ Rusijos kariuomenei numatoma pristatyti po 2023 m.

Remiantis atvirųjų šaltinių informacija, Rusija vis dėlto turi tik apie dvi dešimtis tankų „T-14 Armata“.

„Armata“ buvo kuriama penkerius metus ir pasižymi daugeliu naujoviškų savybių, įskaitant automatizuotai valdomą bokštelį. Trijų asmenų įgula sėdi korpuso priekyje esančioje šarvuotoje kapsulėje, kurioje pagal planus turėtų būtų įrengtas net įgulos tualetas.

Skelbiama, kad tanke įmontuotas aktyviosios apsaugos kompleksas „Afganit“, naudojantis „Dopplet“ radarą, kuriu aptinka į tanką nutaikytus objektus, pvz. prieštankines raketas. Priešo ginklo aptikimo atveju, ši sistema paleidžia jį sunaikinančią raketą.

„T-14“ apginkluotas 125 mm lygiavamzdžiu pabūklu, iš kurio gali šaudyti valdomąsias raketas. Pabūklo šūvio nuotolis – iki 8 km. Papildomai komplektuojamas priešlėktuviniu 30 mm pabūklu, skirtu kovoti su priešininko bepiločiais orlaiviais ir atakos sraigtasparniais, o 12,7 mm sunkiuoju kulkosvaidžiu – su pėstininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.