Teigia, kad išsigandę rusai nebenaudoja savo žvalgybos lėktuvų – štai ką tokiu atveju laimi Ukraina

Nuo tada, kai vasario 23 d. virš Krasnodaro teritorijos buvo numuštas išankstinio perspėjimo ir kontrolės sistemos lėktuvas „A-50U“, Rusijos ginkluotosios pajėgos nustojo naudoti šio tipo orlaivius. Šią įžvalgą kalbėdamas per „United News“ teletiltą pateikė Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas.

 Per kelias pastarąsias savaites netekusios dviejų, vasario 25 d. Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turėjo tik šešis likusius eksploatuoti „A-50“ ir modernizuotus „A-50U“ tipo orlaivius.<br> Wikimedia commons
 Per kelias pastarąsias savaites netekusios dviejų, vasario 25 d. Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turėjo tik šešis likusius eksploatuoti „A-50“ ir modernizuotus „A-50U“ tipo orlaivius.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 1:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 2:21 PM

Per kelias pastarąsias savaites netekusios dviejų, vasario 25 d. Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turėjo tik šešis likusius eksploatuoti „A-50“ ir modernizuotus „A-50U“ tipo orlaivius. Tuomet, remiantis pranešimais iš Rusijos pusės, iš gamyklos buvo gautas dar vienas „A-50U“ – galimai iš remonto grįžęs tas, į kurį anksčiau Baltarusijoje pataikė ukrainiečių atakos dronas.

Tačiau net ir sustiprinusi pajėgas Rusija šiuo metu nenori rizikuoti prarasti dar vieno „A-50“. Rusijos ekspertai vis dar svarsto, ar į „A-50“ tikrai buvo pataikyta jam būnant už daugiau kaip 170 km nuo fronto linijos – t. y. toliau, nei galėtų pasiekti bet kuri Ukrainos turima „Patriot“ sistema.

Kai kurie rusai daro prielaidą, kad jų vertingus oro radarus numušė raketų sistema „S-200“, skeptiškai vertindami savo pačių tinklaraštininkų pasvarstymus apie tai, kad pačių rusų oro gynyba supainiojo „A-50“ su priešo lėktuvais. Bet jei žvalgybos lėktuvą tikrai numušė „S-200“ – kaip toli nuo karo zonos turi atsitraukti „A-50“, kad jaustųsi saugūs?

Atsakymas būtų bent jau apie 260–280 km nuo fronto linijos – neatsižvelgiant į tai, kad standartinę „5V28“ raketą būtų galima modernizuoti ir padidinti jos veikimo nuotolį. Atsitraukimas tokiu atstumu sumažina „A-50“ vertę ir visą jo dislokavimo prasmę, nes apytikslis šio radaro žemai skrendančių ir antžeminių taikinių aptikimo nuotolis yra 300 km.

Rusų invazinės pajėgos liko be naudos, kurią joms teikė „A-50“ žvalgyba. Pirmiausia, žinoma, tai ukrainiečių orlaivių aptikimas, tačiau tai dar ne viskas, ką jis gali daryti.

Kita paskirtis – perspėjimas apie sparnuotąsias raketas, o „A-50“ šį vaidmenį atlieka daug geriau nei antžeminės radiolokacinės sistemos dėl radarų horizonto apribojimų. Pavyzdžiui, mažame aukštyje skrendantis „Storm Shadow“, stebimas nuo žemės paviršiaus, liks už radaro matomumo zonos ribų. Be to, „A-50“ gali įspėti taktinius orlaivius – pavyzdžiui, „S-34“ ir „Su-35“ – apie artėjančias priešlėktuvines raketas. Be to, yra nepatvirtintos informacijos, kad modernizuotas „A-50U“ gali veikti elektroninės kovos režimu, ieškodamas Ukrainos radarų ir oro gynybos įrangos pozicijų, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.