Pastebėta, kad ukrainiečiai tankuose naudoja ypatingus šaudmenis – štai kuo jie skiriasi nuo įprastų

Socialinėje žiniasklaidoje aptiktoje iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatingoje nuotraukoje matyti, kad Ukrainos pajėgos gavo 105 mm tankų sviedinių, pagamintus Belgijos bendrovės „Mecar“.

 Pažymėtina, kad Ukrainos „Leopard 1A5“ operatoriai labai džiaugėsi perspektyvomis gauti HESH sviedinius.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Pažymėtina, kad Ukrainos „Leopard 1A5“ operatoriai labai džiaugėsi perspektyvomis gauti HESH sviedinius.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 9:42 AM

Tarp jų du yra belgiški – tradicinis skeveldrinis šarvamušis „M1060A2/A3 APFSDS-T“, vienas įdomus skeveldrinis „M393A3-E HESH-T“, na o trečiasis objektas – amerikietiškas „M456A2 HEAT-T“.

Nuotrauką pastebėjo atvirųjų šalinių žvalgybos projektas „Weapons Illustrated“.

Kaip pažymėta, visi pavaizduoti šaudmenys skirti naudoti kelių tipų pagrindiniams Ukrainos naudojamiems tankams – vokiškiems „Leopard 1A5/A5DK“ ir Slovėnijos perduotiems „M-55S“ (modernizuotiems „T-55“)

Tanko sviedinys „High-Explosive Squash Head“ (HESH) – tai tam tikro tipo sviedinys, kuriame naudojamos sprogstamosios medžiagos, kad būtų padaryta žala priešo šarvuotų mašinų vidui. Po smūgio į priešo mašiną sprogstamoji medžiaga prieš sprogdama pasklinda po mašinos išorinį paviršių. Nors tokiu būdu per šarvą paprastai neprasiskverbiama, bet sprogimas sukelia nuolaužų ir fragmentų sprogimą kitoje šarvų pusėje, kas nulemia skeveldras mašinos viduje.

Ketvirtajame dešimtmetyje Didžiojoje Britanijoje sukurtas šio tipo šaudmuo nebuvo labai populiarus, tačiau svarbu tai, kad jį galima naudoti „Royal Ordnance L7“ pabūkluose, kurie montuojami „Leopard 1“ tankuose. Taip pat buvo sukurti 120 mm kalibro HESH sviediniai, kuriais gali šaudyti „Challenger 1“ ir „Challenger 2“ tankai, taip pat 125 mm sviedinių variantas, skirtas kiniškam „VT-4“. Vis dėlto jis yra daug mažiau populiarus nei kitos tankų šaudmenų atmainos.

Pažymėtina, kad Ukrainos „Leopard 1A5“ operatoriai labai džiaugėsi perspektyvomis gauti HESH sviedinius. Praėjusių metų rugsėjį apklausta grupė teigė, kad su tokio tipo sviediniais jie galės naikinti priešą daug greičiau ir efektyviau nei su bet kuriuo klasikiniu 105 mm sviediniu.

Portalo „Defence24“ vertinimais, Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi apie 200 tankų su 105 mm kalibro pabūklais. Belgijos vyriausybė 105 mm sviedinių gamybą Ukrainai užsakė iš „Mecar“ 2023 m. lapkritį, primena „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.