Tikros skerdynės: štai kas nutinka, kai į šiuolaikinį mūšį pasiunčiami muziejiniai eksponatai

Sovietų gamyklos – ypač „Uralvagonzavod“ gamykla Nižnij Tagile, nuo 1957 m. tankus „T-54B“ gamino tik kažkur apie metus. Šis 40 tonų sveriantis, keturvietis tankas su 100 milimetrų pagrindiniu pabūklu, infraraudonųjų spindulių prožektoriumi ir 200 milimetrų plieniniais šarvais buvo tarpinis variantas, kol 1958 m. buvo pradėtas gaminti patobulintas „T-55“.

 Rusijos 155-ajai brigadai ypač nesiseka.<br> Stopkadrai, lrytas.l mont.
 Rusijos 155-ajai brigadai ypač nesiseka.<br> Stopkadrai, lrytas.l mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 10:28 AM

Rusijos kariuomenė kelis paskutinius „T-54“ buvo išleidusi į atsargą apie 2000 m. Tuo metu jei norėjote pamatyti „T-54“, tekdavo vykti į muziejų, rašo „Forbes“.

Tačiau per pirmuosius dvejus Rusijos platesnio masto karo su Ukraina metus sunaikino arba paėmė į nelaisvę 2600 rusiškų tankų. Sunkiai galėdamas pagaminti daugiau nei kelis šimtus naujų tankų per metus, Kremlius ėmė traukti iš saugyklų visus veikiančius tankus – įskaitant bent kelis 67 metų senumo „T-54B“.

Dabar, jei norite pamatyti „T-54“ (bet nevažiuoti juo į mūšį), galite užsirašyti į Ukrainos oro pajėgų 79-ąją brigadą Novomichailivkoje, Rytų Ukrainoje.

79-oji brigada ir greta esanti 116-oji mechanizuotoji brigada jau kelis mėnesius gina Novomichailivką nuo Rusijos 155-osios jūrų pėstininkų brigados ir bent vieno netoliese esančio motorizuotojo šaulių pulko.

Rusijos 155-ajai brigadai ypač nesiseka. Per dvejus metus ji buvo kelis kartus sunaikinta ir pertvarkyta, todėl šiandien joje daugiausia tarnauja naujokai šauktiniai, o jos ir gretimų pulkų ginkluotė yra viena iš labiausiai surūdijusių senovinių rusų ginkluotės atsargų: tankai „T-54“ ir „T-62“, o taip pat vikšriniai šarvuočiai „BTR-50“, kurie yra dar senesni nei „T-54“.

Galima sakyti, kad 155-oji brigada dabartiniu pavidalu atkeliavo tiesiai iš šeštojo ar septinojo dešimtmečio. Tai nereiškia, kad ji negali kovoti. Tankas yra tankas – net jei jam beveik 70 metų. Problema ta, kad brigada kovoja su modernia ir pakankamai gerai aprūpinta ukrainiečių brigada, ginkluota pirmojo asmens vaizdo dronais ir aprūpinta prieštankinėmis raketomis „Javelin“.

Vienas neseniai įvykdytas išpuolis buvo tipiškas. „T-54“ lydėjo kitą tanką ir tris šarvuotus vilkikus „MT-LB“ – kai kurie iš jų buvo apkabinėti rąstais, tarsi primityviais šarvais prieš dronus – ir dienos metu lėtai raukė link Novomychailivkos.

79-osios brigados bepiločiai ir „Javelin“ greitai susidorojo su puolimo grupe – matyt, pirmiausia imobilizavę „T-54“. Ukrainiečių dronų vaizdo įraše užfiksuota, kaip „MT-LB“ įgulos bando pabėgti. Du šarvuočiai susiduria. Tik vienam „MT-LB“ pavyksta apsisukti ir pabėgti iš naikinimo zonos, kartu su keliais sprunkančiais pėstininkais.

Mūšyje dėl Novomykhailivkos labiausiai stebina ne itin didelis rusų dislokuotų transporto priemonių amžius, o tai, kaip toli į Novomykhailivką rusams pavyko prasibrauti – net jei tik laikinai. Prieš kelias dienas 155-osios brigados jūrų pėstininkas sugebėjo iškelti Rusijos vėliavą 600 metrų atstumu nuo gyvenvietės.

Tačiau vėliava negali išlaikyti žemės – ir nėra jokių įrodymų, kad rusams pavyko įsitvirtinti Novomichailivkos teritorijoje. Vietoj to jie puola, yra atremiami, persigrupuoja ir vėl puola be perstojo – nes jų nuostoliai didėja, o jų organizacijos ir įrangos lentelė – oficialus priskirtų transporto priemonių ir ginklų sąrašas – vis dar rodo šeštąjį dešimtmetį.

Rusai gali taip toli pažengti, nes turi pranašumą oro ir artilerijos srityje.

Rusijos karinės oro pajėgos didelėmis karo lėktuvų ir lakūnų sąnaudomis kasdien numeta iki šimto sparnuotųjų bombų KAB – įskaitant daugybę bombų Novomykhailivkos rajone. Kiekvienoje 500 arba 1500 kilogramų bomboje yra tiek sprogmenų, kad jų užtektų sulyginti su žeme pastatą arba sugriauti bunkerį, rašo „Forbes“.

Tuo tarpu Rusijos baterijos šaudė penkis kartus daugiau sviedinių, nei Ukrainos baterijos gali iššaudyti – tai tiesioginė Rusijai palankių JAV Kongreso respublikonų, nuo spalio mėn. nutraukusių pagalbą Ukrainai, pasekmė.

Ukrainiečiai daro viską, kas įmanoma, kad sumažintų rusų pranašumą – numušinėja Rusijos oro pajėgų bombonešius ir, daugiausia Čekijos iniciatyva, įsigyja milijoną naujų sviedinių.

Rusijos 155-oji brigada ir jos 67 metų senumo tankai jau sunkiai išlaiko pozicijas Novomichailovkoje. Jei Ukrainos pajėgoms pavyks atremti bombonešius ir net artileriją, ši kova gali tapti bevaisė, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.