VRK sureagavo į D. Gaižausko nerimą dėl kibernetinio saugumo: Rinkėjo puslapis yra saugus, rizikų nefiksuota

Parlamentarui Dainiui Gaižauskui kreipusis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl esą galimų kibernetinio saugumo spragų jų valdomame puslapyje, pati komisija tikina, kad jokių rizikų fiksuota nebuvo.

 (NSGK) pirmininko pavaduotojo D. Gaižausko įsitikinimu, jei jo įtarimai pasitvirtintų, VRK turėtų nedelsiant stabdyti elektroninių parašų rinkimą.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 (NSGK) pirmininko pavaduotojo D. Gaižausko įsitikinimu, jei jo įtarimai pasitvirtintų, VRK turėtų nedelsiant stabdyti elektroninių parašų rinkimą.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-07 12:19, atnaujinta 2024-04-25 16:47

„Vyriausiosios rinkimų komisijos turimais duomenimis, elektroninis pasirašymas Rinkėjo puslapyje veikia stabiliai ir yra saugus naudoti. Rinkėjams jungiantis prie Rinkėjo puslapio saugumo rizikų nefiksuota“, – Eltai komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Ji pridūrė, kad vasario 21 dieną prasidėjus parašų rinkimui elektroniniu būdu, VRK nuolat stebi šį procesą. L. Petronienė pabrėžė, kad norintys pasirašyti rinkėjai turi jungtis per Elektroninius valdžios vartus, kurių veikimą ir saugumą prižiūri atsakingos valstybės institucijos.

„Per šį laikotarpį, kol vyksta elektroninis pasirašymas, nei iš Informacinės visuomenės plėtros komiteto, atsakingo už Elektroninių valdžios vartų administravimą, nei iš Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) nesame gavę jokių pranešimų ar įspėjimų apie galimus bandymus įsilaužti ar pakeisti duomenis rinkėjo puslapyje“, – sakė VRK pirmininkė.

Ji patikino, kad Rinkėjo puslapis yra saugus ir nuolat prižiūrimas, o VRK dirba su valstybės informacinių sistemų saugumą užtikrinančiomis institucijomis, visi gauti pranešimai yra tiriami.

„Taigi šiandien nėra pagrindo kelti visuomenėje nepasitikėjimo VRK informacine sistema, įskaitant ir elektroninį parašų už kandidatus rinkimą ar juolab jį stabdyti“, – teigė L. Petronienė.

Savo ruožtu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojo D. Gaižausko įsitikinimu, jei jo įtarimai pasitvirtintų, VRK turėtų nedelsiant stabdyti elektroninių parašų rinkimą.

„Valstietis“ teigia, kad tam tikrų botų veiklos požymių galima pastebėti ir šių metų kandidatų į prezidentus parašų rinkimo metu. Jis tikina, kad, įtarimų kelia konservatorių iškeltos Ingridos Šimonytės surinktų balsų autentiškumas, kuomet ji juos surinko per itin trumpą laiką.

ELTA primena, kad antradienį surengtos spaudos konferencijos metu D. Gaižauskas informavo, jog prieš keletą mėnesių į jį kreipėsi keli programuotojai, norėję išlikti anonimais. Jie, D. Gaižausko teigimu, pateikė nerimą keliančią informaciją apie galimas šalies institucijų, tarnybų kibernetinio saugumo spragas.

D. Gaižauskas taip pat informavo, kad prieš mėnesį su programuotojų pateikta informacija kreipėsi į NKSC. Anot politiko, centro specialistams jo pateikta informacija iki to momento nebuvo žinoma.

Todėl NSGK narys tikino ketinąs inicijuoti parlamentinį tyrimą kibernetinio saugumo padėčiai ir programuotojų pateiktos informacijos įvertinimui.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) patvirtino, kad metų pradžioje NKSC atstovai buvo susitikę su D. Gaižausku. Ministerijos teigimu, buvo sutarta, jog informacija apie jam žinomas kibernetinio saugumo grėsmes bus perduodama dalimis.

Martyna Pikelytė (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.