Nauji duomenys: kiek lėktuvų „A-50“ liko Rusijai?

„Beriev A-50“ Rusijai yra labai svarbus lėktuvas. Tai – tolimojo radiolokacinio aptikimo lėktuvas, vertas maždaug 350 milijonų dolerių. Ukraina numušė porą tokių lėktuvų, dar bent vienas galėjo nukentėti per dronų ataką Taganroge. Kiek Rusijai jų liko?

Skelbiama, kad Rusijoje liko penki „A-50“ lėktuvai.<br>Wikimedia commons.
Skelbiama, kad Rusijoje liko penki „A-50“ lėktuvai.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 8:32 AM, atnaujinta Mar 14, 2024, 8:39 AM

Skelbiama, kad Rusijoje liko penki „A-50“ lėktuvai. Jie gali vykdyti misijas, tačiau Ukrainos gynybos pajėgoms numušus antrą tokio tipo lėktuvą, rusai jų neleidžia arčiau prie Ukrainos, sakė šaltinis Ukrainos žvalgyboje.

Šie orlaiviai suteikia bendrus plataus masto oro erdvės stebėjimo ir vadovavimo bei kontrolės iš oro pajėgumus. Jie ne tik leidžia rusams susidaryti „padėties ore vaizdą“ Ukrainos gilumoje, bet ir aptikti žemai skrendančius orlaivius, kurių toli esantys antžeminiai radarai nemato.

Pažymėtina, kad „A-50“ gali skenuoti dangų 500–600 km atstumu. Rusai skraidydavo „A-50“ palei Ukrainos sieną prieš didesnes savo raketų atakas, nes šis lėktuvas rinkdavo informaciją apie Ukrainos gynybinę parengtį. „A-50“ surinkta informacija padėdavo Rusijai koordinuoti didelio masto raketų ir dronų atakas.

Tikrai žinoma, kad Ukraina sunaikino du „A-50“. Bet gali būti, kad Rusija neteko net trijų tokių lėktuvų. Kovo pradžioje dronai atakavo „Beriev“ aviacijos gamyklą Taganroge, kur turėjo būti remontuojamas ir atnaujinamas vienas „A-50“. Tas pats, beje, kuris buvo apgadintas per 2023-iųjų vasario 26-osios drono ataką kariniame aerodrome Baltarusijoje. Tačiau tvirtų įrodymų, leidžiančių manyti, kad lėktuvas buvo sunaikintas, nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.