Rusai taikėsi užgrobti švedišką tanką. Štai kuo tai baigėsi, kai įsikišo Ukrainos dronų operatoriai

„Strv 122“ – švediška vokiško tanko „Leopard 2A5“ modifikacija – yra vienas geriausiai apsaugotų tankų 25 mėnesius trunkančiame plataus masto Rusijos kare su Ukraina. Todėl, žinoma, rusai nekantrauja jį perimti kaip trofėjų. Jei ne tam, kad apžiūrėtų, tai bent jau tam, kad jį parodytų propagandos tikslais.

 Antradienį ar anksčiau pora rusų evakuacijos mašinų „BREM“ prisikabino „Strv 122“ ir pradėjo tempti tanką į rytus, link maždaug už pusantro kilometro esančių rusų linijų.<br> Stopkadras.
 Antradienį ar anksčiau pora rusų evakuacijos mašinų „BREM“ prisikabino „Strv 122“ ir pradėjo tempti tanką į rytus, link maždaug už pusantro kilometro esančių rusų linijų.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 11:06 AM

Ir jiems beveik pavyko perimti vieną iš sunkiasvorių tankų – bet čia įsikišo ukrainiečių dronų operatoriai.

Švedija padovanojo Ukrainai dešimtį 69 tonas sveriančių „Strv 122“ tankų. Keturių žmonių įgulos valdomi, turintys storai šarvuotus bokštelius ir 120 milimetrų lygiavamzdžius pabūklus tankai priskirti Ukrainos kariuomenės 21-ajai mechanizuotajai brigadai, kuri gina Rytų Ukrainos sektorių aplink Kreminos mišką.

Per metus įtemptų kovų 21-oji brigada patyrė daugybę smūgių – daugiausia nuo minų, sprogstamųjų FPV dronų ir prieštankinių raketų – ir prarado bent vieną „Strv 122“.

Pasak atvirųjų šalinių žvalgybos (OSINT) projekto „Oryx“, dar šeši „Strv 122“ buvo apgadinti, o 21-oji brigada penkis iš apgadintų tankų bent laikinai paliko kelyje ir laukuose aplink Kreminą.

Tai įprasta praktika, kai ukrainiečių inžinieriai susigrąžina apgadintus tankus ir išsiunčia juos į Lietuvą (labai lėtam) remontui. Vienintelis būdas rusams perimti „Strv 122“ – imobilizuoti jį ir nuvilkti, kol ukrainiečiai nespėjo to patys.

Ir rusai šią savaitę pabandė tai padaryti. Kovo 10 d. rusų dronas smogė į „Strv 122“, esantį už kilometro į rytus nuo 21-osios brigados pagrindinio garnizono prie Ternių kaimo. „Strv 122“ įgula išsigelbėjo, bet tanką teko palikti.

Tačiau čia nusprendė įsikišti rusai. Antradienį ar anksčiau pora evakuacijos mašinų „BREM“ prisikabino „Strv 122“ ir pradėjo tempti tanką į rytus, link maždaug už pusantro kilometro esančių rusų linijų.

Jie įveikė pusę kelio – bet juos pastebėjo Ukrainos 3-ioji puolamoji brigada, kuri kovojo Avdijivkos apylinkėse už 100 kilometrų į pietus, bet matyt paskyrė vieną iš savo bepiločių orlaivių grupių, kad padėtų 21-ajai brigadai.

3-iosios brigados dronų operatoriai pirmiausia nusitaikė į pagrindinę „BREM“ mašiną. Jie su FPV kvadrakopteriu apskrido aplink 45 tonas sveriančią transporto priemonę, ir galiausiai sprogmenų prikrautas dronas rėžėsi į „BREM“ gale esantį dyzelinį variklį.

Du FPV pataikė į zoną aplink pagrindinės BREM variklį, trečiasis dronas smogė į antrosios – paskui važiuojančios – „BREM“ variklio skyrių. Ketvirtasis FPV apsuko ratą aplink sustojusią koloną ir apžiūrėjo padarytą žalą.

Rusai su savo būsimuoju laimikiu toli nenukeliavo: gal pusę kelio per niekieno žemę, skiriančią ukrainiečių ir rusų kareivius į rytus nuo Ternių.

Gali būti, kad 21-oji brigada siekia susigrąžinti „Strv 122“. Verta paminėti, kad 3-iosios brigados bepiločiai taikėsi į „Strv 122“ buksyruojančias „BREM“, tačiau stengėsi nepataikyti į patį tanką.

Tačiau pačių rusų nesėkmingos pastangos pargabenti tanką pabrėžia, kokia pavojinga gali būti pargabenimo operacija. Jau nekalbant apie tai, kad patys ukrainiečiai gruodį bandydami susigrąžinti „Strv 122“ prarado „BREM“, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo