Žada nutraukti Ukrainai padedančio žvalgybinio lėktuvo misiją. Kas vyksta?

Australijos karališkųjų oro pajėgų (RAAF) žvalgybinis lėktuvas „E-7A Wedgetail“ buvo dislokuotas stebėti Rusijos keliamas grėsmes, tačiau Australija teigia, kad lėktuvo vykdomos misijos atšaukimas nereiškia, jog šalis mažina paramą, rašo „The Guardian“.

Australijos karališkųjų oro pajėgų (RAAF) žvalgybinis lėktuvas „E-7A Wedgetail“.<br>RAAF nuotr.
Australijos karališkųjų oro pajėgų (RAAF) žvalgybinis lėktuvas „E-7A Wedgetail“.<br>RAAF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 12:48 PM, atnaujinta Mar 21, 2024, 12:50 PM

Australija ketina parsigabenti žvalgybinį orlaivį, kuris padėjo apsaugoti karinių ir humanitarinių atsargų pristatymą Ukrainai, tačiau neigia, kad tai yra platesnio masto paramos šiai šaliai mažinimo dalis.

Australijos karališkųjų oro pajėgų lėktuvas „E-7A Wedgetail“, kuris nuo spalio mėnesio (kai buvo dislokuotas Vokietijoje), reguliariai vykdė grėsmių stebėjimo misijas, per artimiausias savaites tikriausiai baigs savo dabartinę veiklą.

Lėktuvo „Wedgetail“, sukurto pagal lėktuvą „Boeing 737–700“, pagrindą sudaro ilgo nuotolio stebėjimo radaras ir RAAF teigimu, jis vienu metu gali stebėti oro ir jūrų taikinius.

Iš pradžių orlaivis buvo dislokuotas atsižvelgiant į JAV prašymą. Panašu, kad JAV nepaprašė pratęsti dislokavimo, po balandžio.

Australijos gynybos atstovas spaudai sakė, kad „Wedgetail“ padėjo apsaugoti tarptautinį pagalbos srautą į Ukrainą „iš anksto įspėdamas apie mažai tikėtiną Rusijos veiksmą ar grėsmę, kilusią už Ukrainos ribų, prieš humanitarinės ir karinės pagalbos srautą“.

Paklaustas, ar Australija pratęs dislokavimą, atstovas spaudai atsakė, kad „bet kokie būsimi Australijos tarptautinių partnerių paramos prašymai bus svarstomi įprastu būdu“.

Per pastaruosius dvejus metus Ukraina nuskandino keletą galingo Rusijos Juodosios jūros laivyno laivų, tačiau Australijos „Wedgetail“ neteikė informacijos, kuri sudarytų sąlygas tokioms atakoms, nurodė atstovas spaudai.

„E-7A Wedgetail“ veikia už Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos oro erdvės ribų. Jis neteikia stebėjimo pagalbos Ukrainai“, – teigė atstovas spaudai.

Jis pabrėžė, kad Australijos kariai ir toliau padeda mokyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų personalą Jungtinėje Karalystėje.

Padėties Ukrainoje aptarimas, praėjus daugiau nei dvejiems metams po Rusijos plataus masto invazijos, tikriausiai bus įtrauktas į darbo planą, kai britų ministrai šią savaitę atvyks į Australiją deryboms.

Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong sakė, kad Australija ir Jungtinė Karalystė siekia „taikaus, stabilaus, klestinčio ir suverenumą gerbiančio pasaulio“. Australijos vyriausybės pozicija – padėti Ukrainai užbaigti karą „pagal jos sąlygas“.

Praėjusį mėnesį ji paskelbė, kad JK administruojamam Tarptautiniam fondui Ukrainai skirs dar 50 mln. dolerių dotaciją. Taip bendra Australijos parama Ukrainai pasiekė 960 mln. dolerių.

Tačiau Ukrainos vyriausybė vis labiau nerimauja dėl Vakarų paramos sumažėjimo, ypač JAV Kongresui sustabdžius 60 mlrd. dolerių pagalbos paketo perdavimą Ukrainai, rašo „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.