Sekmadienio smūgis raketomis Ukrainoje rodo grėsmingą tendenciją

Šių metų kovo 24 d., sekmadienio rytą, rusai iš oro paleidžiamomis balistinėmis raketomis „Kh-47M2 Kinžal“ atakavo vieną iš svarbiausių Lvovo srities infrastruktūros objektų. Smūgis buvo suduotas po to, kai sekmadienį 9 val. 31 min. ryto buvo paskelbtas naujas oro pavojus po to, kai buvo atremta ankstesnė masinė priešo ataka, dėl kurios Ukrainos priešlėktuvinės gynybos naikintuvai numušė 18 sparnuotųjų raketų, o taip pat 25 „Shahed“ tipo dronus kamikadzes.

 Rusijos naikintuvas „MiG-31K“ su raketa „Kinžal“ kyla iš Hemeimeemo oro bazės Sirijoje, 2021 m.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijos naikintuvas „MiG-31K“ su raketa „Kinžal“ kyla iš Hemeimeemo oro bazės Sirijoje, 2021 m.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 9:30 AM

Rusų paleistų raketų „Kinžal“ skaičius oficialiai nepraneštas – žinomas tik Lvovo srities karinės administracijos vadovo pranešimas, kad užfiksuoti du raketų pataikymai į ypatingos svarbos infrastruktūros objektą, į kurį jau buvo pataikyta per anksčiau ryte vykusią masinę oro ataką. Net ir tuo remiantis galima užfiksuoti, kad 2024 m. kovo 21–24 d. Rusijos Federacija prieš Ukrainą panaudojo mažiausiai 9 iš oro paleidžiamas balistines raketas „Kinžal“.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad sekmadienio raketų atakos atveju rusai tą patį ypatingos svarbos infrastruktūros objektą pirmiausia atakavo sparnuotosiomis raketomis ir (arba) „Shahed“ tipo kamikadzių bepiločiais lėktuvais – o po kelių valandų vėl smogė raketomis „Kinžal“.

Šiame epizode mažai tikėtina, kad rusai galėjo spėti atlikti išankstinę atakuojamo objekto žvalgybą, nuspręsti dar kartą apšaudyti, pasiruošti ir pakelti keturis „MiG-31K“ su „Kinžal“ raketomis atakai vos per maždaug tris valandas.

Labiausiai tikėtina, kad agresorius šiuo atveju veikė pagal iš anksto parengtą planą: pirmąjį smūgį sudavė sparnuotosiomis raketomis ir (arba) bepiločiais „Shahed“, o po kelių valandų tam pačiam objektui sudavė antrąjį smūgį raketomis „Kinžal“. Matyt, pagal Rusijos planus smūgis turėjo būti suduotas būtent tuo metu, kai objekte jau galėjo vykti paieškos ir gelbėjimo bei likvidavimo operacijos – ir tai buvo daroma siekiant padidinti aukų skaičių, taip pat siekiant didesnės žalos.

Panašią teroro taktiką rusai jau naudojo per 2024 m. kovo 15 d. raketų ataką Odesoje. „Defense Express“ primena, kad tuomet rusai pirmiausia atakavo vieną iš miesto infrastruktūros objektų, o po kurio laiko paleido balistinę raketą „Iskander“ į tą patį objektą, kuriame jau vyko paieškos ir gelbėjimo operacijos. 21 žmogus žuvo ir 73 buvo sužeisti.

Panašią teroro taktiką Rusija „atidirbinėjo“ ir per smūgių Sirijai kampaniją. „Defense Express“ įspėja, kad ukrainiečiai turi būti pasirengę, kad dabar rusai šią „sirišką“ receptą dažniau naudos apšaudydami Ukrainos infrastruktūros objektus – o tai ypač gali apsunkinti gelbėjimo operacijų vykdymą ir apgadintų objektų atstatymo darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.